Search

Καταδίκη για πρόκληση σωματικών βλαβών του ρομαντικού απατεώνα – ήρωα των βλαστοκυττάρων από σουηδικό δικαστήριο

Ο Ιταλός χειρουργός Paolo Macchiarini, ο οποίος κάποτε χαιρετίστηκε ως πρωτοπόρος της τεχνολογίας των βλαστοκυττάρων, καταδικάστηκε από σουηδικό δικαστήριο για πρόκληση σωματικής βλάβης και του επιβλήθηκε ποινή με αναστολή. Απαλλάχθηκε από δύο κατηγορίες για επίθεση. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Το 2011 ο Macchiarini έγινε διεθνής διασημότητα αφού πραγματοποίησε τις πρώτες μεταμοσχεύσεις τραχείας στον κόσμο στο παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτο Karolinska. Το 2016 απολύθηκε τελικά από τη θέση του μετά από καταγγελίες για απάτη και επιστημονικό παράπτωμα.

Σύμφωνα με το Science, ο Macchiarini χειρούργησε τουλάχιστον οκτώ ασθενείς στη Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Όλοι οι ασθενείς του, εκτός από έναν, πέθαναν.

Ορισμένοι από τους επικριτές του εξοργίστηκαν από την επιεική ποινή. Ο καρδιοθωρακικός χειρουργός Matthias Corbascio, δήλωσε ότι ήταν “τρομερή” και “παράλογη”. “Το δικαστήριο ουσιαστικά του έδωσε ένα χαστούκι στον καρπό”, δήλωσε ο Corbascio, στο Science. “Υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν στη φυλακή για 5 χρόνια επειδή δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Αυτός ο τύπος ακρωτηρίασε ανθρώπους”.

Όπως επεσήμανε τότε ο δημοσιογράφος Michael Brooks στο BMJ, η έρευνα των βλαστοκυττάρων είναι ένας τομέας που μαστίζεται από μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Μια μελέτη έδειξε ότι το 70% των άρθρων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα των βλαστοκυττάρων ανέφεραν ότι οι κλινικές εφαρμογές είναι “προ των πυλών”, “στο εγγύς μέλλον” ή “εντός 5 έως 10 ετών ή νωρίτερα”.

“Αυτό δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα διαφημιστικής εκστρατείας των μέσων ενημέρωσης”, γράφει ο Brooks. “Σε έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, η πηγή αυτών των μη ρεαλιστικών προσδοκιών μπορεί να εντοπιστεί στους ίδιους τους επιστήμονες”.

Εκτός από το επιστημονικό παράπτωμα, ο Macchiarini ήταν μια ρομαντική απάτη. Η αποκάλυψη του ιατρικού του έργου στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης προκλήθηκε από απίστευτες αποκαλύψεις στο Vanity Fair σχετικά με το ειδύλλιό του με μια έμπειρη τηλεοπτική παραγωγό του NBC. Τον παρουσίαζε ως επιστημονικό Καζανόβα που καυχιόταν ότι είχε χειρουργήσει τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον, τον αυτοκράτορα Ακιχίτο της Ιαπωνίας και τον πρόεδρο Ομπάμα. Ισχυριζόταν επίσης ότι ήταν ο προσωπικός γιατρός του Πάπα Φραγκίσκου και έτσι κανόνισε να παντρευτούν από τον ίδιο τον Πάπα στο Castel Gandolfo – παρόλο που εκείνος ήταν ακόμη παντρεμένος και εκείνη ήταν διαζευγμένη μη καθολική.

Όλα ήταν ψέματα. Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ δήλωσε στο Vanity Fair: “Δεν έχω δει ποτέ στην εμπειρία μου μια τέτοια απάτη, με αυτό το επίπεδο διεθνούς φινέτσας….. Το γεγονός ότι μπόρεσε να κρατήσει όλες τις λεπτομέρειες και να κατατμήσει αυτές τις διαφορετικές ζωές και τα ψέματα είναι πραγματικά εκπληκτικό”.

Απόδοση: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://bioedge.org/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close