Search

Η παγκόσμια αρχή της κολύμβησης παίρνει συντηρητική θέση για την ένταξη των φύλων

Η παγκόσμια διοικητική αρχή της κολύμβησης, η FINA, υποστήριξε μια νέα πολιτική για την ένταξη του φύλου, η οποία θα εμποδίσει τις περισσότερες τρανς κολυμβήτριες να αγωνίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η ψηφοφορία μεταξύ των εθνικών οργάνων κολύμβησης ήταν 71,5% υπέρ της νέας πολιτικής.

Η FINA υποστηρίζει ουσιαστικά τον παραδοσιακό διαχωρισμό του αθλήματός της σε αγώνες ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, ως συμβιβασμό, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια κατηγορία ανοικτών αγώνων. Για παράδειγμα, η Αμερικανίδα κολυμβήτρια του κολεγίου Lia Thomas, η οποία κέρδισε εθνικά μετάλλια νωρίτερα φέτος, δεν θα επιτραπεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η νέα πολιτική αναφέρει ότι οι τρανς γυναίκες πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είχαν βιώσει ανδρική εφηβεία “πέρα από το στάδιο Tanner 2 [της εφηβείας] ή πριν από την ηλικία των 12 ετών, όποιο από τα δύο είναι μεταγενέστερο”.

Η Athlete Ally, μια ομάδα πίεσης LGBTQI+, καταδίκασε την απόφαση. “Τα νέα κριτήρια επιλεξιμότητας της FINA για τους τρανσέξουαλ αθλητές και τους αθλητές με διαφυλικές παραλλαγές είναι διακρίσεις, επιβλαβείς, αντιεπιστημονικές και δεν συνάδουν με τις αρχές της ΔΟΕ του 2021”, έγραψε στο Twitter.

Σχολιάζοντας την πολιτική, ο πρόεδρος της FINA Husain Al-Musallam δήλωσε: “Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αθλητών μας να αγωνίζονται, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσουμε την ανταγωνιστική δικαιοσύνη στις διοργανώσεις μας, ειδικά στην κατηγορία των γυναικών στις διοργανώσεις της FINA”.

Ο πρόεδρος της FINA πρόσθεσε: “Η FINA θα καλωσορίζει πάντα κάθε αθλητή. Η δημιουργία μιας ανοικτής κατηγορίας θα σημαίνει ότι όλοι θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε κορυφαίο επίπεδο. Αυτό δεν έχει γίνει στο παρελθόν, οπότε η FINA θα πρέπει να δείξει το δρόμο. Θέλω όλοι οι αθλητές να αισθάνονται ότι συμπεριλαμβάνονται και να μπορούν να αναπτύξουν ιδέες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας”.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να κάνουν μετάβαση από την ηλικία των 12 ετών. Είναι αυτό που λένε οι επιστήμονες, ότι αν κάνεις μετάβαση μετά την έναρξη της εφηβείας, έχεις ένα πλεονέκτημα, το οποίο είναι άδικο”, δήλωσε εκπρόσωπος της FINA στο Associated Press.

“Δεν λένε ότι όλοι πρέπει να κάνουν μετάβαση από την ηλικία των 11 ετών, αυτό είναι γελοίο. Δεν μπορείς να κάνεις μετάβαση μέχρι αυτή την ηλικία στις περισσότερες χώρες και ελπίζουμε ότι δεν θα σε ενθαρρύνουν να το κάνεις. Βασικά, αυτό που λένε είναι ότι δεν είναι εφικτό για τα άτομα που έχουν κάνει μετάβαση να αγωνίζονται χωρίς να έχουν πλεονέκτημα”.

Απόδοση: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://bioedge.org/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close