Search

Όταν γνωρίζετε τα σημάδια, οι ναρκισσιστές είναι εύκολο να εντοπιστούν

Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Karen R. Koening αναφέρει ότι όταν γνωρίζετε τα σημάδια, οι ναρκισσιστές είναι εύκολο να εντοπιστούν. Μία από τις πελάτισσές μου αποκαλεί αυτό που απέκτησε από το γεγονός ότι μεγάλωσε από έναν ναρκισσιστή πατέρα, “νάρδαρο”. Πάντα όταν είναι με κάποιον η διαίσθησή της της λέει αν είναι ναρκισσιστής.

Μια ναρκισσιστική σχέση είναι όταν ο σύντροφός σας κάνει αυτά τα πράγματα:

Ο σύντροφός σας λατρεύει να μιλάει για τον εαυτό του και έχει ελάχιστο γνήσιο ενδιαφέρον για εσάς ή τους άλλους.
Ο σύντροφός σας είναι ανταγωνιστικός και συχνά μετράει την επιτυχία του με τους άλλους.
Ο σύντροφός σας έχει λίγη ενσυναίσθηση και συχνά δεν μπορεί να καταλάβει γιατί είστε αναστατωμένοι ή σας υποτιμά επειδή είστε έτσι.
Ο σύντροφός σας αισθάνεται ότι είναι ξεχωριστός και μιλάει συνέχεια για τα επιτεύγματά του
Ο σύντροφός σας χρειάζεται να παίρνει όλες ή τις περισσότερες αποφάσεις στη σχέση, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε αόρατοι.
Ο σύντροφός σας δυσκολεύεται να δει τα λάθη του, να κάνει λάθος, να μην είναι ο καλύτερος.

Η Carmel Jones, Coach σχέσων, αναφέρει ότι οι άνθρωποι συχνά μπερδεύονται με τον όρο “ναρκισσιστής”, ειδικά όταν πρόκειται για ερωτικούς συντρόφους. Δεν είναι απαραίτητα συνώνυμο της υπερβολικής αυτοπεποίθησης ή της αναζήτησης προσοχής, αν και αυτά είναι συστατικά στοιχεία.

Δυστυχώς, από την εμπειρία μου ως ειδικός στις σχέσεις και προπονητής, μου έχει γίνει αρκετά σαφές ότι οι ναρκισσιστές άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα ανίκανοι να έχουν υγιείς, αγαπημένες σχέσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας ναρκισσιστής δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στην ενσυναίσθηση μέσα του.

Έτσι, όσες φορές κι αν ο σύντροφος εκφράζεται σε έναν ναρκισσιστή, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην επιθυμία να αλλάξει για χάρη του συντρόφου του.

Ακολουθούν τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε όταν νομίζετε ότι εμπλέκεστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή:

Στην αρχή, η σχέση αισθάνθηκε σαν ένα high ή μια έξαρση, αλλά αμέσως μετά υπάρχει μια συντριβή
Οι ναρκισσιστές είναι ειδικοί στο να ενεργοποιούν τη γοητεία στην αρχή μιας σχέσης, γι’ αυτό και κάποιοι περιγράφουν το συναίσθημα σαν βιασύνη.

Κάθε σχέση έχει μια “φάση του μέλιτος”, αλλά με έναν ναρκισσιστή, είναι περισσότερο σαν μια φάση νιρβάνας. Και ξαφνικά, εξίσου γρήγορα όπως ξεκίνησε, καταρρέει εντελώς και διαλύεται. Αυτός ο κύκλος συμπεριφοράς οφείλεται στο γεγονός ότι ένας ναρκισσιστής ταυτίζει τα συναισθήματα αγάπης με τις συνθήκες που αναζητά στη ζωή. Ζουν επίσης για τη φαντασίωση και τη ρομαντικοποίηση των συναισθημάτων τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγάπη από έναν ναρκισσιστή είναι πάντα υπό όρους. Ίσως να σας “ερωτεύτηκαν” επειδή τους προσφέρατε σεξ, κύρος, χρήματα ή την κοινωνική κανονικότητα της ύπαρξης μιας σχέσης.

Ενεργοποιούν τη γοητεία τους για να σας κάνουν να ικανοποιήσετε τους όρους τους, αλλά το σόου δεν διαρκεί αρκετά για να διατηρηθεί μια ευτυχισμένη σχέση και τελικά, το θέατρο τελειώνει και η δυσαρέσκεια και από τις δύο πλευρές εγκαθίσταται.

Ο σύντροφός σας είναι ανίκανος να δεχτεί την ευθύνη
Οι ναρκισσιστές αρέσκονται στη φράση “λυπάμαι που νιώθεις έτσι”. Αυτό συμβαίνει επειδή ποτέ δεν θα αποδεχτούν πραγματικά την ευθύνη για τις πράξεις τους. Πάντα φταίει κάτι που συμβαίνει γύρω τους ή φταίτε εσείς, αλλά ποτέ δεν έχει σχέση με αυτούς.

Ένας ναρκισσιστής μπορεί να δεχτεί την ευθύνη για μια στιγμή για την έγκρισή σας, μόνο και μόνο για να ανακαλέσει την αποδοχή του αργότερα, επειδή δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει λάθος.

Η σχέση είναι γεμάτη αυτο-αγάπη στην επιφάνεια, αλλά έχει τις ρίζες της στο μίσος για τον εαυτό της
Επιφανειακά, οι ναρκισσιστές είναι άνθρωποι που έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση και είναι υπερήφανοι για τον εαυτό τους. Μπορεί να εκφράζουν θαυμασμό για τα δικά τους φυσικά χαρακτηριστικά ή να κάνουν αλαζονικά αστεία για το πώς είναι οι πιο έξυπνοι, οι καλύτεροι, οι πιο επιτυχημένοι κ.λπ.

Αυτό θα φανεί ως μια αίσθηση δικαιώματος στους γύρω τους. Όλα αυτά γίνονται για να υπεραντισταθμίσουν το γεγονός ότι ο ναρκισσιστής έχει τις ρίζες του στο μίσος για τον εαυτό του. Συγκρίνουν συνεχώς τον εαυτό τους με τους ανθρώπους γύρω τους και γι’ αυτό μεθούν από τη ζήλια και την αυτολύπηση.

Και, ενώ δεν τους αρέσει η θέση τους σε σύγκριση με τους άλλους, αισθάνονται ότι αξίζουν να έχουν τα καλύτερα, επειδή πιστεύουν ότι είναι ξεχωριστοί, αλλά ο κόσμος δεν το αναγνωρίζει.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://upjourney.com/ by Carmel Jones, Karen R. Koening

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close