Search

Παγιδευμένοι στον ιστό του ναρκισσιστή: 8 σημάδια που δείχνουν ότι είστε στο στόχαστρο ενός ναρκισσιστή Hoovering

Το να είσαι θύμα ενός ναρκισσιστή hoovering μπορεί να είναι ένα συναισθηματικό τρενάκι του τρόμου, καθώς μπορεί να δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τι συμβαίνει και γιατί.

Τι είναι το hoovering του ναρκισσιστή;
Το hoovering είναι μια τακτική κακοποίησης που χρησιμοποιείται συχνά από ανθρώπους που παλεύουν με ναρκισσιστικές, οριακές, αντικοινωνικές και ιστριονικές διαταραχές προσωπικότητας.

Το hoovering, που πήρε το όνομά του από την ηλεκτρική σκούπα Hoover, είναι ουσιαστικά ένας τρόπος “αναρρόφησης/ρουφήγματος” ενός ατόμου πίσω σε μια καταχρηστική σχέση. Το Hoovering γίνεται συνήθως μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας επαφής μεταξύ του θύματος και του θύτη.

Γιατί οι ναρκισσιστές κάνουν hoover;

Ποιο είναι το νόημα του hoovering; Για να ανακτήσουν την αίσθηση ότι σε ελέγχουν. Οι ναρκισσιστές αρχίζουν το hoovering όταν θέλουν κάτι από εσάς, όπως προσοχή, επιβεβαίωση, χρήματα ή σεξ. Αλλά ο βαθύτερος λόγος για τον οποίο οι ναρκισσιστές hoover είναι επειδή είναι εντελώς άδειοι εσωτερικά.

Έχουν έναν παθολογικό φόβο να αισθάνονται ασήμαντοι, μη αγαπητοί, μόνοι ή άχρηστοι, οπότε κάνουν ό,τι μπορούν για να γεμίσουν αυτό το κενό και να διατηρήσουν την ψεύτικη εικόνα του εαυτού τους.

Οι ναρκισσιστές είναι θεμελιωδώς εθισμένοι στην προσοχή των άλλων. Χωρίς προσοχή και έλεγχο, λιμοκτονούν. Όταν τα αποθέματα της ναρκισσιστικής προμήθειάς τους εξαντλούνται, επιδιώκουν να λυμαίνονται το παλιό “κρέας” που κατάφεραν να πιάσουν στο παρελθόν – και αυτό σημαίνει εσάς.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι συνήθως έχουν πολλά “εφεδρικά” (π.χ. άλλους πρώην) για να τραφούν όταν αρχίσουν να αισθάνονται ξανά πεινασμένοι.

Όπως και τα αρπακτικά, ένας ναρκισσιστής ξέρει πώς να χειραγωγεί τις αδυναμίες εκείνων που έχουν κυνηγήσει στο παρελθόν. Θα προσπαθήσουν να σας δελεάσουν με τυχαία μηνύματα, συγγνώμες, δηλώσεις αιώνιας αγάπης και “μετανοημένες” χειρονομίες που προσπαθούν να σας πείσουν πόσο πολύ έχουν “αλλάξει” και “νοιάζονται” για εσάς.

Η αλήθεια είναι ότι οι ναρκισσιστές δεν θα μπορούσαν να νοιαστούν λιγότερο για εσάς και οι προσπάθειές τους να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας είναι όλα κατασκευάσματα που αποτελούν μέρος του αρρωστημένου παιχνιδιού τους. Λόγω της σοβαρής απώλειας της ψυχής τους και της ανικανότητάς τους να δείξουν οποιαδήποτε μορφή ενσυναίσθησης, ένας ναρκισσιστής θα πει οποιοδήποτε ψέμα και θα φτάσει σε οποιοδήποτε σημείο για να σας επαναφέρει υπό τον έλεγχό του.

8 σημάδια που δείχνουν ότι είστε θύμα ενός ναρκισσιστή που κάνει hoovering
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο ανατριχιαστικές και συνηθισμένες μορφές hoovering παρακάτω. Σημειώστε ότι πολλά από αυτά τα σημάδια είναι κοινά μεταξύ σχέσεων που μόλις έχουν τελειώσει.

Έτσι, αν εξακολουθείτε να σας κυνηγάει ο πρώην σας, αυτό μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα ότι σας κυνηγάει ή ότι έχει σκοτεινές προθέσεις. Το hoovering είναι μια παθολογική και χειριστική μορφή συμπεριφοράς που έχει σκοπό να σας απορροφήσει πίσω σε έναν άλλο κύκλο κακοποίησης.

1. Προσποιείται ότι η σχέση σας δεν έχει τελειώσει
Θα αγνοήσει τα αιτήματά σας να διακόψει την επαφή, θα συνεχίσει να σας στέλνει τα ίδια μηνύματα, θα εμφανιστεί στο σπίτι σας, στη δουλειά σας κ.λπ. Θα συνεχίσουν να σας παρενοχλούν σαν να μην έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.

2. Αποστολή μη ζητηθέντων δώρων
Σε μια προσπάθεια να σας ξανακερδίσουν, θα σας στείλουν πλούσια και απροσδόκητα δώρα, όπως λουλούδια, κάρτες, εισιτήρια για ταινίες και συναυλίες, τούρτες, ό,τι θέλετε.

3. “Ζητώντας συγγνώμη” για τη συμπεριφορά τους
Για να προσπαθήσει να σας δεσμεύσει, ο ναρκισσιστής θα εμφανιστεί να “παραδέχεται” τα λάθη του και θα προσποιηθεί ταπεινότητα και μεταμέλεια σε μια προσπάθεια να τραβήξει την καρδιά σας. Τα μηνύματα ή τα λόγια τους θα ακούγονται πολύ πειστικά, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί.

4. Έμμεση χειραγώγηση
Αν δεν μπορούν να σας προσεγγίσουν άμεσα, θα ακολουθήσουν μια διαφορετική οδό: τους φίλους σας, τα παιδιά σας ή άλλα μέλη της οικογένειας. Για παράδειγμα, μπορεί να προσπαθήσουν να σας στείλουν μηνύματα μέσω των φίλων σας ή να πουν κάτι συκοφαντικό για εσάς στην οικογένειά σας, το οποίο στη συνέχεια θα νιώσετε την ανάγκη να διορθώσετε. Όταν έχετε πιαστεί, θα παρασυρθείτε στο να τους αντιμετωπίσετε για τα ψέματά τους.

Ο ναρκισσιστής μπορεί ακόμη και να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα παιδιά σας εναντίον σας. Για παράδειγμα, αν ο πρώην σας έχει την επιμέλεια των παιδιών σας, μπορεί να βάλει το παιδί στο τηλέφωνο να σας ζητάει να επιστρέψετε στο σπίτι ή να το βάλει να σας γράφει γράμματα. Αυτή είναι μια ισχυρή και άκρως χειριστική τεχνική hoovering.

5. Δήλωση αγάπης
Η δήλωση αιώνιας αγάπης είναι ίσως η πιο συνηθισμένη τεχνική hoovering εκεί έξω. Επειδή η αγάπη είναι ένα τόσο ισχυρό συναίσθημα, οι ναρκισσιστές δεν θα διστάσουν να το χρησιμοποιήσουν για να σας παρασύρουν πίσω στα νύχια τους.

Θα πουν πράγματα όπως: “Είσαι η αδελφή ψυχή μου”, “Είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον”, “Είσαι ο μόνος άνθρωπος που έχω αγαπήσει ποτέ”, για να σας δελεάσουν να έρθετε ξανά σε επαφή.

6. Μια άλλη ανατριχιαστική τακτική είναι η λήψη τηλεφωνικών κλήσεων φαντασμάτων. Για παράδειγμα, μπορεί να δέχεστε συχνά τηλεφωνήματα από ιδιωτικούς αριθμούς και να λαμβάνετε μακρές σιωπές ή απαλές αναπνοές στην άλλη άκρη. Αυτή η τακτική χρησιμοποιείται για να σας φρικάρει και να σας κάνει να εμπλακείτε.

7. Προσποίηση της ευπάθειας και της ανάγκης για “Βοήθεια”
Ο ναρκισσιστής θα φτάσει σε οποιοδήποτε σημείο για να κερδίσει την προσοχή και τη συμπάθειά σας. Η προσποίηση της ανάγκης για βοήθεια είναι μια τόσο ισχυρή τεχνική του ναρκισσιστή που ξεζουμίζει επειδή εκμεταλλεύεται τη φυσική μας τάση να δείχνουμε συμπόνια στους άλλους.

Ο ναρκισσιστής μπορεί να σας στέλνει μηνύματα και να σας αφήνει φωνητικά μηνύματα λέγοντάς σας ότι είναι άρρωστος, ότι χρειάζεται τη βοήθειά σας, ότι έχει απελπιστικά προβλήματα και πρέπει να τον καλέσετε πίσω ή ακόμη και ότι πρόκειται να αυτοκτονήσει.

Έχω ακούσει για ναρκισσιστές που έχουν φτάσει στο σημείο να προσποιούνται σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και καρδιακή προσβολή, μόνο και μόνο για να λυμαίνονται τους άλλους και να τους παρασύρουν ξανά σε κύκλους κακοποίησης.

8. Σας δελεάζει με δράμα
Αν όλες οι άλλες τεχνικές ξεσκαρταρίσματος αποτύχουν, ο ναρκισσιστής θα προσπαθήσει να σας δελεάσει με το δράμα. Θα σας στέλνει μελοδραματικά μηνύματα, θα δημιουργεί χάος στην κοινωνική σας ζωή με τη διάδοση φημών, θα χρησιμοποιεί τα παιδιά σας ως δικαιολογία για να εκφράζει οργή και υστερίες και θα στήνει σκηνές με σκοπό να προκαλέσει αντιδράσεις από εσάς.

Πώς να σταματήσετε να είστε θύμα του ναρκισσιστή Hoovering
Πρώτον, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το hoovering έχει σχεδιαστεί για να σας ξεγελάσει παίζοντας με τα συναισθηματικά σας τρωτά σημεία. Ένας ναρκισσιστής ξέρει πολύ καλά πώς να σας χειραγωγεί και θα μεταμφιέσει την επαφή του ως μια προσπάθεια αναζήτησης συμφιλίωσης, συγχώρεσης, φιλίας, ακόμη και αγάπης.

Επειδή το ναρκισσιστικό πρόσωπο έχει ουσιαστικά να κάνει με τη συναισθηματική επιβίωση, συχνά θα φτάσει σε ακραίες καταστάσεις για να κερδίσει την εμπλοκή σας.

Θα σας πουν ψέματα, θα προσποιηθούν και θα σας εξαναγκάσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν, ώστε να αποκτήσουν αυτό που πραγματικά ποθούν: εξουσία, έλεγχο και επικύρωση. Αν νιώθετε ότι σας παρακολουθούν, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την αστυνομία. Η ναρκισσιστική κακοποίηση είναι ένα υπαρκτό ζήτημα.

Ακολουθούν μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για να τερματίσετε τον κύκλο της ναρκισσιστικής κακοποίησης:

  • Αλλάξτε τον αριθμό του τηλεφώνου σας, το email σας και τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή μπλοκάρετε τον αριθμό του/της)
  • Δώστε προσοχή στα σημάδια που δείχνουν ότι σας υποκλέπτει και γνωρίστε αυτές τις τακτικές χειραγώγησης του υποκλέπτη εκ των έσω, ώστε να μπορείτε να τις αναγνωρίζετε όταν συμβαίνουν
  • Θέστε έναν σταθερό κανόνα ότι ΔΕΝ θα επικοινωνείτε, δεν θα αναγνωρίζετε και δεν θα απαντάτε στο ναρκισσιστή με κανέναν τρόπο και με καμία μορφή.
  • Εγγραφείτε σε μια ομάδα υποστήριξης ενάντια στους ναρκισσιστές
  • Αναπτύξτε την ενσυνειδητότητα, ώστε να μπορείτε να συνειδητοποιήσετε τα συναισθηματικά σας ερεθίσματα
  • Δοκιμάστε τη μέθοδο του γκρίζου βράχου, αν έχετε δελεαστεί να ξαναμπείτε σε μια σχέση.

Ειλικρινά ελπίζω ότι αυτές οι ενέργειες μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε και πάλι μια αίσθηση προσωπικής διαύγειας, αυτοπεποίθησης και ενδυνάμωσης καθώς αναρρώνετε από τα παιχνίδια του μυαλού ενός καταχρηστικού ναρκισσιστή που σκουπίζει.

Σχετικό βίντεο:

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://themindsjournal.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close