Search

Γιατί οι ναρκισσιστές ενεργούν εκμεταλλευτικά, αλαζονικά, επιθετικά και εγωιστικά

Οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι γοητευτικοί, χαρισματικοί, σαγηνευτικοί, συναρπαστικοί και ελκυστικοί. Μπορούν επίσης να ενεργούν δικαιωματικά, εκμεταλλευτικά, αλαζονικά, επιθετικά, ψυχρά, ανταγωνιστικά, εγωιστικά, αντιπαθητικά, σκληρά και εκδικητικά. Μπορείς να ερωτευτείς τη γοητευτική τους πλευρά και να καταστραφείς από τη σκοτεινή τους πλευρά. Μπορεί να είναι μπερδεμένο, αλλά όλα είναι λογικά όταν καταλαβαίνεις τι τους οδηγεί. Αυτή η επίγνωση σας προστατεύει από τα παιχνίδια, τα ψέματα και τη χειραγώγησή τους.

Οι ναρκισσιστές έχουν έναν εξασθενημένο, μη ανεπτυγμένο εαυτό. Σκέφτονται και λειτουργούν διαφορετικά από τους άλλους ανθρώπους, λόγω του τρόπου σύνδεσης του εγκεφάλου τους, είτε λόγω φύσης είτε λόγω ανατροφής.

Η σοβαρότητα του ναρκισσισμού ποικίλλει. Μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερα συμπτώματα με μεγαλύτερη ένταση, ενώ άλλοι ναρκισσιστές έχουν λιγότερα, πιο ήπια συμπτώματα. Επομένως, η ακόλουθη συζήτηση μπορεί να μην ισχύει για όλους τους ναρκισσιστές στον ίδιο βαθμό.

Ναρκισσιστική ευαλωτότητα
Παρά το γεγονός ότι έχουν φαινομενικά ισχυρές προσωπικότητες, οι ναρκισσιστές είναι στην πραγματικότητα πολύ ευάλωτοι. Οι ψυχοθεραπευτές τους θεωρούν «εύθραυστους. Υποφέρουν από βαθιά αποξένωση, κενό, αδυναμία και έλλειψη νοήματος. Λόγω της ακραίας ευαλωτότητάς τους, ποθούν δύναμη και πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά το περιβάλλον τους, τους ανθρώπους γύρω τους και τα συναισθήματά τους. Οι εκδηλώσεις ευάλωτων συναισθημάτων, όπως ο φόβος, η ντροπή ή η λύπη είναι αφόρητα σημάδια αδυναμίας τόσο στον εαυτό τους όσο και στους άλλους. Το αμυντικό τους σύστημα τους προστατεύει, αλλά πληγώνει άλλους ανθρώπους. Όταν αισθάνονται πιο ανασφαλείς, είναι πιο κακόβουλοι και ο αντίκτυπος των πράξεών τους είναι άσχετος.

Ναρκισσιστική Ντροπή
Κάτω από την πρόσοψή τους υπάρχει τοξική ντροπή , η οποία μπορεί να είναι αναίσθητη. Η ντροπή κάνει τους ναρκισσιστές να αισθάνονται ανασφαλείς και ανεπαρκείς— ευάλωτα συναισθήματα που πρέπει να αρνηθούν στον εαυτό τους και στους άλλους. Αυτός είναι ένας λόγος που δεν μπορούν να αναλάβουν κριτική, ευθύνη, διαφωνία ή αρνητική ανατροφοδότηση, ακόμη και όταν πρόκειται να είναι εποικοδομητικοί. Αντίθετα, απαιτούν άνευ όρων, θετικό σεβασμό από τους άλλους.

Αλαζονεία
Για να αντισταθμίσουν το αίσθημα κατωτερότητας, διατηρούν μια στάση ανωτερότητας. Συχνά είναι αλαζονικοί, επικριτικοί και περιφρονούν τους άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων ομάδων που θεωρούν κατώτερες, όπως μετανάστες, φυλετική μειονότητα, κατώτερη οικονομική τάξη ή άτομα με χαμηλότερη εκπαίδευση. Ακριβώς όπως οι νταήδες, υποτιμούν τους άλλους για να ανεβάσουν τον εαυτό τους.

Μεγαλοπρέπεια
Η κρυφή τους ντροπή ευθύνεται για την καυχησιολογία και την αυτοεξυπηρέτησή τους. Προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ότι διαπρέπουν, ότι είναι μοναδικά ξεχωριστοί και οι καλύτεροι, οι πιο έξυπνοι, οι πλουσιότεροι, οι πιο ελκυστικοί και οι πιο ταλαντούχοι. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι ναρκισσιστές έλκονται προς διασημότητες και άτομα υψηλού επιπέδου, σχολεία, οργανισμούς και άλλα ιδρύματα. Το να είσαι με τους καλύτερους τους πείθει ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους, ενώ εσωτερικά δεν είναι και τόσο σίγουροι.

Δικαίωμα
Οι ναρκισσιστές αισθάνονται ότι δικαιούνται να πάρουν αυτό που θέλουν από τους άλλους ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά τους. Η αίσθηση του δικαιώματος κρύβει την εσωτερική τους ντροπή και ανασφάλεια. Πείθουν τον εαυτό τους ότι είναι ανώτεροι και από αυτό προκύπτει ότι τους αξίζει ειδική μεταχείριση. Για παράδειγμα, ο χρόνος τους είναι πιο πολύτιμος από άλλους και δεν πρέπει να περιμένουν στην ουρά όπως οι μάζες. Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να περιμένουν από τους άλλους. Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι μονόδρομος, γιατί οι άλλοι άνθρωποι θεωρούνται κατώτεροι και δεν χωρίζονται από αυτούς. Δεν αναγνωρίζουν τη συμπεριφορά τους ως υποκριτική, γιατί νιώθουν ανώτεροι και ξεχωριστοί. Οι κανόνες για τους άλλους δεν ισχύουν για αυτούς.

Έλλειψη Ενσυναίσθησης
Η ικανότητα των ναρκισσιστών να ανταποκρίνονται συναισθηματικά και να εκφράζουν την κατάλληλη φροντίδα και ανησυχία είναι σημαντικά μειωμένη. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών , οι ναρκισσιστές στερούνται ενσυναίσθησης. Δεν είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν ή να ταυτιστούν με τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. (APA, 2013) Η έρευνα δείχνει ότι έχουν δομικές ανωμαλίες στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συναισθηματική ενσυναίσθηση.

Μπορεί να ισχυρίζονται ότι σας αγαπούν, αλλά πρέπει να καθορίσετε εάν νιώθετε ότι σας αγαπούν με τον τρόπο που σας συμπεριφέρονται. Η πραγματική αγάπη απαιτεί ενσυναίσθηση, συμπόνια και βαθιά γνώση αυτού που νοιαζόμαστε. Δείχνουμε ενεργό ενδιαφέρον για τη ζωή και την ανάπτυξη αυτού του ατόμου. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την εμπειρία και την κοσμοθεωρία τους, αν και μπορεί να διαφέρει από τη δική μας. Εάν δεν έχετε βιώσει μια τέτοια γνήσια αγάπη ή ήταν αναμεμειγμένη με κακοποίηση, τότε μπορεί να μην εκτιμάτε την πραγματική αγάπη ούτε να περιμένετε να σας φέρονται καλύτερα.

Χωρίς ενσυναίσθηση, οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι εγωιστές, βλαβεροί και ψυχροί, όταν δεν τους εξυπηρετεί να είναι γοητευτικοί ή συνεργάσιμοι. Για αυτούς οι σχέσεις είναι συναλλακτικές. Αντί να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα, ενδιαφέρονται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους – μερικές φορές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι εκμεταλλεύονται άλλους, εξαπατούν, λένε ψέματα ή παραβιάζουν το νόμο. Αν και μπορεί να νιώθουν ενθουσιασμό και πάθος στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, αυτό δεν είναι αγάπη, αλλά λαγνεία. Είναι γνωστοί για το παιχνίδι τους . Η θυσία για ένα αγαπημένο πρόσωπο δεν είναι στο βιβλίο τους. Η έλλειψη ενσυναίσθησης τους προκαλεί επίσης τον πόνο που προκαλούν στους άλλους, ενώ η γνωστική, συναισθηματική τους νοημοσύνη τους δίνει ένα πλεονέκτημα στο να χειραγωγούν και να εκμεταλλεύονται τους άλλους για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Κενότητα
Οι ναρκισσιστές δεν έχουν μια θετική, συναισθηματική σύνδεση με τον εαυτό τους, καθιστώντας τους δύσκολο να συνδεθούν συναισθηματικά με τους άλλους. Ο μη ανεπτυγμένος εαυτός τους και οι ελλιπείς εσωτερικοί πόροι τους απαιτούν να εξαρτώνται από άλλους για επικύρωση. Αντί να έχουν εμπιστοσύνη, στην πραγματικότητα φοβούνται ότι είναι ανεπιθύμητοι. Μπορούν μόνο να θαυμάσουν τον εαυτό τους όπως αντικατοπτρίζεται στα μάτια των άλλων. Ως εκ τούτου, παρά την καυχησιολογία και την αυτοκολακεία τους, λαχταρούν την προσοχή και τον συνεχή θαυμασμό. Επειδή η αίσθηση του εαυτού τους καθορίζεται από το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς, προσπαθούν να ελέγξουν τι σκέφτονται οι άλλοι για να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους. Χρησιμοποιούν τις σχέσεις για αυτοβελτίωση και για τη « ναρκισσιστική τους προσφορά.» Ωστόσο, λόγω του εσωτερικού τους κενού, δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Ό,τι και να κάνετε για αυτούς δεν είναι ποτέ αρκετό για να γεμίσετε το κενό τους. Όπως οι βρικόλακες που είναι νεκροί μέσα τους, οι ναρκισσιστές εκμεταλλεύονται και στραγγίζουν τους γύρω τους.

Έλλειψη ορίων
Ο μυθολογικός Νάρκισσος ερωτεύτηκε τη δική του εικόνα, όπως αντανακλάται σε μια λίμνη νερού. Στην αρχή, δεν κατάλαβε ότι ήταν ο εαυτός του. Αυτό περιγράφει μεταφορικά τους ναρκισσιστές. Το εσωτερικό κενό, η ντροπή και ο μη ανεπτυγμένος εαυτός των ναρκισσιστών τους κάνει να μην είναι σίγουροι για τα όριά τους. Δεν βιώνουν τους άλλους ανθρώπους ως ξεχωριστά άτομα, αλλά ως δισδιάστατες, προεκτάσεις του εαυτού τους, χωρίς συναισθήματα, αφού οι ναρκισσιστές δεν μπορούν να συμπάσχουν. Οι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό εξηγεί γιατί οι ναρκισσιστές είναι εγωιστές και αγνοούν τον αντίκτυπό τους στους άλλους, ακόμα και όταν είναι σκληροί.

Ναρκισσιστικές άμυνες
Είναι οι αμυντικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να προστατεύσουν την ευαλωτότητά τους που κάνουν τις σχέσεις με τους ναρκισσιστές τόσο δύσκολες. Οι συνήθεις άμυνες που χρησιμοποιούν είναι η αλαζονεία και η περιφρόνηση, η άρνηση, η προβολή, η επιθετικότητα και ο φθόνος.

Αλαζονεία και περιφρόνηση
Αυτές οι άμυνες διογκώνουν το εγώ ενός ναρκισσιστή με έναν αέρα ανωτερότητας για να θωρακίσουν ενάντια στα ασυνείδητα συναισθήματα ανεπάρκειας. Μετατοπίζει επίσης την ντροπή προβάλλοντας την κατωτερότητα στους άλλους.

Άρνηση 
Η άρνηση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, έτσι ώστε ένας ναρκισσιστής να μπορεί να ζήσει σε μια φουσκωμένη φούσκα του φανταστικού του κόσμου για να προστατεύσει το εύθραυστο εγώ του. Διαστρεβλώνουν, εκλογικεύουν, τα γεγονότα και αυταπατούνται για να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ένα τσάκισμα στην πανοπλία τους, η οποία είναι τόσο παχιά, που σε ορισμένους ναρκισσιστές, δεν μπορούν να περάσουν αποδείξεις ή επιχειρήματα.

Προβολή και επίρριψη ευθυνών
Αυτή η άμυνα επιτρέπει την αποκήρυξη απαράδεκτων συναισθημάτων, σκέψεων ή ιδιοτήτων και τη διανοητική ή λεκτική απόδοση τους σε κάποιον άλλο. Η επίρριψη ευθυνών μετατοπίζει την ευθύνη, έτσι ώστε ο ναρκισσιστής να είναι άμεμπτος. Αυτή η άμυνα εξυπηρετεί την ίδια λειτουργία με την άρνηση. Η προβολή είναι μια ασυνείδητη διαδικασία, κατά την οποία ο ναρκισσιστής δεν χρειάζεται να βιώνει κάτι αρνητικό στον εαυτό του, αλλά το βλέπει ως εξωτερικό. Τα χαρακτηριστικά αυτά προβάλλονται σε κάποιον άλλον ή σε μια ομάδα ανθρώπων αντ’ αυτού. Γίνεστε εσείς αυτός που είναι εγωιστής, αδύναμος, μη αγαπητός ή άχρηστος. Η προβολή είναι πολύ τρελή και επιζήμια για την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά σε έναν ναρκισσιστή, ιδίως των παιδιών.

Επιθετικότητα
Η επιθετικότητα χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί ασφάλεια, απωθώντας τους ανθρώπους μακριά. Οι ναρκισσιστές βλέπουν τον κόσμο ως εχθρικό και απειλητικό και κινούνται επιθετικά εναντίον των ανθρώπων, τόσο με λόγια όσο και με συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ναρκισσιστική κακοποίηση. Οι εκδικητικοί ναρκισσιστές ανταποδίδουν προκειμένου να αντιστρέψουν τα αισθήματα ταπείνωσης και να αποκαταστήσουν την υπερηφάνειά τους νικώντας τον δράστη.

Φθόνος
Οι ναρκισσιστές πρέπει να είναι οι καλύτεροι. Δεν μπορούν να πάρουν ευχαρίστηση από την επιτυχία κάποιου άλλου. Αν κάποιος άλλος έχει αυτό που θέλουν, αυτό τους κάνει να αισθάνονται κατώτεροι. Η ζωή είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Οι ανταγωνιστικοί ναρκισσιστές δεν ζηλεύουν μόνο τους ανθρώπους που έχουν αυτό που θέλουν- μπορεί να αντιδράσουν εκδικητικά για να τους ρίξουν, ειδικά αν νιώθουν ότι απειλούνται. Οι ναρκισσιστές είναι συχνά ζηλόφθονοι και ανταγωνιστικοί με τα παιδιά τους.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη 

Πηγή: https://whatiscodependency.com/ by Darlene Lancer 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close