Οι ναρκισσιστές μπορεί να βιώσουν μια ναρκισσιστική κατάρρευση όταν βρεθούν αντιμέτωποι με μια κατάσταση που οδηγεί σε δημόσιο εξευτελισμό και αποτυχία. Κατά τη διάρκεια μιας ναρκισσιστικής κατάρρευσης, οι ναρκισσιστικές άμυνες που τους κρατούν σίγουρους δεν λειτουργούν πλέον και αισθάνονται εξαιρετικά ανήσυχοι, καταθλιπτικοί, ντροπιασμένοι και μπορεί να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Πολλοί άνθρωποι φαντάζονται τους ναρκισσιστές ως άτομα με υπέρτατη αυτοπεποίθηση που δεν υποφέρουν ποτέ από αυτοαμφισβήτηση. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας έχουν ασταθή αυτοεκτίμηση και υποβόσκουσα ντροπή και αναξιότητα. Εξαρτώνται από άλλους ανθρώπους για να τους δώσουν την εξωτερική επικύρωση που χρειάζονται για να νιώθουν αυτοπεποίθηση και ιδιαιτερότητα.
Ως αποτέλεσμα της εξάρτησής τους από την εξωτερική επικύρωση και της αξίας που δίνουν στη δημόσια εικόνα τους, οι ναρκισσιστές μπορεί να βιώσουν μια εξουθενωτική ναρκισσιστική κατάρρευση όταν προβλέπουν μια ταπεινωτική δημόσια αποτυχία. Το άγχος που συνδέεται με την ιδέα ότι θα εκτεθούν ως ελαττωματικοί μπορεί να παρεμποδίσει τη συγκέντρωση αρκετής αμυντικής μεγαλοπρέπειας για να στηρίξουν την αυτοεκτίμησή τους. Χωρίς το στήριγμα της μεγαλοπρέπειάς τους, μπορεί να βυθιστούν σε μια κατάθλιψη βασισμένη στη ντροπή, στην οποία φοβούνται το μέλλον και δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν στο παρόν.
Σε ακραίες περιπτώσεις, οι ναρκισσιστές μπορεί να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν επειδή θεωρούν τον θάνατο λιγότερο τρομερό από το να εκτεθούν δημοσίως ως ανεπαρκής ψεύτικος.
Η άμυνα του Θεού των επιδειξιομανών ναρκισσιστών
Αν εξετάσουμε τον κοινό επιδειξιομανή υποτύπο της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας (NPD) που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται όταν ακούν τον όρο ναρκισσιστής, είναι αρκετά εύκολο να δούμε ότι χρησιμοποιούν μια απλή άμυνα τριών στοιχείων για να δημιουργήσουν μια πρόσοψη ακραίας αυτοπεποίθησης.
Mεγαλομανία: Συμπεριφέρονται σαν να είναι ξεχωριστοί και να δικαιούνται να κάνουν ή να λένε ό,τι θέλουν. Μεγαλοπρεπές σύνθημα: “Είμαι ξεχωριστός”.
Παντοδυναμία: Κάνουν κάθε είδους μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς σχετικά με το πόσο ισχυροί και γνώστες είναι. Παντοδύναμο σύνθημα: “Μπορώ να κάνω τα πάντα και ξέρω τα πάντα που αξίζει να γνωρίζω”.
Υποτίμηση: Αισθάνονται ελεύθεροι να επιτίθενται και να υποτιμούν οποιονδήποτε αισθάνονται ότι δεν είναι σαφώς πάνω από αυτούς.
Οι επιδειξιομανείς ναρκισσιστές συμπεριφέρονται σαν να είναι ξεχωριστοί, κάνουν υπερβολικούς ισχυρισμούς για το τι γνωρίζουν και τι μπορούν να κάνουν και υποτιμούν τους άλλους ανθρώπους. Όσο η άμυνα τους λειτουργεί καλά, αισθάνονται υπέροχα.
Τι είναι η ναρκισσιστική κατάρρευση;
Η ναρκισσιστική κατάρρευση συμβαίνει όταν κάποιος που πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD) δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει τη μεγαλοπρεπή, γεμάτη αυτοπεποίθηση εικόνα του. Όταν συμβαίνει αυτό, αισθάνονται βαθιά απειλούμενοι. Ως αποτέλεσμα, τείνουν να εξοργίζονται, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται παρορμητικά, να ξεσπούν έντονα ή να βλάπτουν άλλους ανθρώπους. Όταν καταρρέουν είναι εξαιρετικά ανήσυχοι και καταθλιπτικοί και δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν στη δουλειά ή στο σπίτι. Δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν την αμυντική μεγαλοπρέπειά τους και πιστεύουν ότι κινδυνεύουν να εκτεθούν δημοσίως ως ψεύτικοι και αποτυχημένοι – ή είχαν ήδη εκτεθεί.Αν και αυτή η αντίδραση δεν είναι συνήθως σκόπιμη, είναι ένας τρόπος για να αποκαταστήσουν την αίσθηση του ελέγχου.
Όταν κάτι είχε αλλάξει, δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν την αμυντική μεγαλοπρέπειά τους και πιστεύουν ότι κινδυνεύουν να εκτεθούν δημοσίως ως ψεύτικοι και αποτυχημένοι – ή είχαν ήδη εκτεθεί. Για να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας και να σταθεροποιήσουν την κλονισμένη αυτοεκτίμησή τους, τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας χρειάζονται συνεχή εξωτερική επικύρωση. Όταν κάτι παρεμποδίζει την ικανότητά τους να παίρνουν τις συνήθεις ναρκισσιστικές προμήθειές τους και έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας ταπεινωτικής δημόσιας αποτυχίας, ορισμένοι ναρκισσιστές καταρρέουν, σταματούν να λειτουργούν και παραιτούνται.
Η ναρκισσιστική κατάρρευση μπορεί να συμβεί όταν κάποιος (ή κάτι) δεν “επιτρέπει” τη ναρκισσιστική συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, αν ο σύζυγός τους τους εγκαταλείψει ή το αφεντικό τους τους απολύσει, μπορεί να διαταράξει ολόκληρο το status quo τους. Αντί όμως να αναλογιστούν τι συνέβη ή να προσπαθήσουν να λύσουν τη σύγκρουση κατάλληλα, μπορεί να γίνουν υστερικοί, ευμετάβλητοι ή οργισμένοι απέναντι στον εαυτό τους ή στους άλλους.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζονται να έχουν διογκωμένο εγωισμό. Συχνά υποτιμούν τους άλλους ανθρώπους για να διατηρήσουν τις θετικές εικόνες που έχουν για τον εαυτό τους. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τείνουν να είναι πολύ ανασφαλείς, εξηγώντας γιατί συχνά δρουν χειριστικά, σκληρά και καταχρηστικά προς τους άλλους ανθρώπους.
Τα σημάδια της ναρκισσιστικής κατάρρευσης περιλαμβάνουν:
- Αποκλεισμός του άλλου ατόμου (πλήρης απόσυρση από τη συζήτηση, συχνά χωρίς προειδοποίηση).
- Gaslighting
- Επανειλημμένες κατηγορίες σε κάποιον ή σε κάτι άλλο ότι τους πληγώνει
- Σημάδια κατάθλιψης (απάθεια, έντονη θλίψη, απομάκρυνση από τους άλλους)
- Ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ή ο τζόγος
- Τερματισμός σχέσεων αυθόρμητα χωρίς πολλές εξηγήσεις
- Έντονο άγχος
- Ξεσπάσματα θυμού
- Συκοφάντηση ενός άλλου ατόμου ή αναζήτηση έντονης εκδίκησης
- Απειλές αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας
Αιτίες της ναρκισσιστικής κατάρρευσης
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα άτομα με NPD βασίζονται στη ναρκισσιστική τους προσφορά για να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των αναγκών τους. Η ναρκισσιστική προσφορά μπορεί να αποτελείται από οποιονδήποτε ή οτιδήποτε προσφέρει μια αίσθηση επικύρωσης, προσοχής ή θαυμασμού. Μπορεί να είναι το αίσθημα σεβασμού στη δουλειά, το να έχουν ένα ακριβό αυτοκίνητο, να κατέχουν έναν σημαντικό τίτλο σε μια φιλανθρωπική οργάνωση ή να μεγαλώνουν παιδιά. Όταν όμως η προσφορά τίθεται σε κίνδυνο, συχνά νιώθουν ότι ξεφεύγουν από τα νερά τους.
Κάποιος με NPD μπορεί να βιώσει κατάρρευση όταν κάτι απειλεί τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ή τους άλλους. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες ενοχλήσεις έως σοβαρές διαταραχές. Για παράδειγμα, ένας φίλος που αργεί πολύ να απαντήσει σε ένα μήνυμα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα κατάρρευσης. Ή, αν κάποιος με NPD δεν πάρει την αύξηση που του υποσχέθηκαν, μπορεί να αντιδράσει με απέραντη οργή.
Η ναρκισσιστική κατάρρευση δεν αποτελεί επίσημο ψυχιατρικό όρο και δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές και ψυχολόγοι που μελετούν την NPD υποστηρίζουν ότι η κατάρρευση ουσιαστικά αφοπλίζει τον ψεύτικο εαυτό που σχετίζεται με τον ναρκισσισμό. Επειδή τα άτομα με NPD είναι τόσο ανασφαλή, συχνά αισθάνονται κενά και κούφια – χρειάζονται τον θαυμασμό των άλλων για να νιώσουν επικυρωμένοι.
Τι να περιμένετε από έναν αποτυχημένο ναρκισσιστή
Η ναρκισσιστική κατάρρευση οδηγεί συχνά σε ακραία, αρνητική προβολή. Η προβολή αναφέρεται στην απόδοση των αρνητικών χαρακτηριστικών ή εμπειριών κάποιου σε κάποιον άλλον. Πρόκειται για έναν αμυντικό μηχανισμό που αποσκοπεί στην προστασία του εγωισμού και της αυτοαντίληψης του ατόμου.
Στη συνέχεια, κάποιος με NPD μπορεί να στρέψει το μίσος του για τον εαυτό του ή την οργή του σε άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να μοιάζει με φωνές, κατηγορίες, κριτική, ντροπή ή συκοφάντηση. Ενίοτε, μπορεί να το στρέψει προς τα μέσα και να γίνει εξαιρετικά καταθλιπτικός, αγχώδης ή αυτοκτονικός.
Παράδειγμα ναρκισσιστικής κατάρρευσης σε γονέα
Εάν ένας γονέας έχει NPD, η ναρκισσιστική κατάρρευση μπορεί να συμβεί εάν τα παιδιά του κάνουν κάτι που αμφισβητεί τις βασικές αξίες ή την αντίληψη του εαυτού τους. Αυτό το “κάτι” μπορεί να κυμαίνεται από το να αποφασίσει το παιδί ότι δεν θέλει να φάει ένα γεύμα που έχει μαγειρέψει ο γονέας μέχρι το να βγαίνει το παιδί με κάποιον που δεν αρέσει στον γονέα.
Η κατάρρευση μπορεί να μοιάζει με ένα σοβαρό ξέσπασμα θυμού όπου ο γονέας γίνεται εκρηκτικός και στη συνέχεια εξαιρετικά καταθλιπτικός ή αποσυρμένος. Άλλες φορές, μπορεί να απειλήσει να αποξενώσει ή να αποκόψει τα παιδιά του.
Παράδειγμα ναρκισσιστικής κατάρρευσης σε έναν σύντροφο
Η γνωριμία με κάποιον με NPD συχνά μοιάζει ταραχώδης και χαοτική. Μπορεί να είναι δύσκολο να προβλέψετε τις διαθέσεις ή τις προσδοκίες τους. Μικρές παραβάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε οργή.
Στις ρομαντικές σχέσεις, η ναρκισσιστική κατάρρευση μπορεί να μοιάζει με ξαφνικό τερματισμό των σχέσεων χωρίς προειδοποίηση ή αιτία. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως εμμονή, καταδίωξη ή προσπάθεια να κερδίσουν πίσω το άλλο άτομο αν ο σύντροφός τους τους χώρισε. Όσο είναι ακόμα στη σχέση, το άτομο με NPD μπορεί να ταλαντεύεται μεταξύ του να ερωτοτροπεί με τον σύντροφό του και του να τον απορρίπτει εντελώς.
Παράδειγμα ναρκισσιστικής κατάρρευσης στον εργασιακό χώρο
Έχοντας ναρκισσιστές συναδέλφους ή ένα αφεντικό με NPD συχνά αισθάνεστε τοξικό και αγχωτικό το περιβάλλον. Μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να διαισθανθείτε πώς αισθάνονται οι άλλοι ή να προβλέψετε τι θα προκαλέσει (ή δεν θα προκαλέσει) μια θυμωμένη αντίδραση.
Στο χώρο εργασίας, η ναρκισσιστική κατάρρευση μπορεί επίσης να μοιάζει με ξέσπασμα θυμού. Ένα αφεντικό με NPD, για παράδειγμα, μπορεί να απολύσει παρορμητικά ανθρώπους, να εκφοβίσει άλλους ή να κάνει άσχημες απειλές για το πώς σκοπεύει να δώσει συνέπειες στους ανθρώπους.5 Επιπλέον, αν ένας εργαζόμενος προσπαθήσει να παραιτηθεί, μπορεί να προσπαθήσει να διαλύσει τη φήμη του ή να τον εκβιάσει για να μείνει.
Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από έναν καταρρέοντα ναρκισσιστή
Η αντιμετώπιση του ναρκισσισμού μπορεί να σας προκαλεί σύγχυση, απογοήτευση και συναισθηματική εξάντληση. Εάν έχετε εντοπίσει συμπτώματα ναρκισσιστικής κατάρρευσης, είναι συνήθως καλύτερο να αποφύγετε να εμπλακείτε στην τρέχουσα κατάσταση. Η ανάδειξη της κατάστασης (ή η προσπάθεια να τη διορθώσετε) πιθανότατα θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Αντ’ αυτού, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στο να αφήσετε τα άτομα με NPD να αντιμετωπίσουν τα δικά τους συναισθήματα και τις συνέπειές τους. Δεν είναι δική σας ευθύνη να κάνετε τα πράγματα καλύτερα. Πρέπει να επικεντρωθείτε στο να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία και τις προσωπικές σας ανάγκες, ιδιαίτερα αν αισθάνεστε στοχοποιημένοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να επωφεληθούν από την υιοθέτηση μιας προσέγγισης μη επαφής, όπου εξαλείφουν εντελώς την επικοινωνία και την εμπλοκή. Άλλοι μπορεί να εξασκηθούν στο να θέτουν υγιή όρια και να έχουν συγκεκριμένα όρια όσον αφορά το τι κάνουν ή τι δεν λένε.
Η ανάρρωση από τη ναρκισσιστική κακοποίηση είναι συχνά δύσκολη. Εάν αισθάνεστε κολλημένοι, φοβισμένοι ή αβέβαιοι, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει για την επεξεργασία των συναισθημάτων σας, την αίσθηση ότι σας υποστηρίζουν και την εκμάθηση υγιών στρατηγικών για τη διαχείριση των ορίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τελικές σκέψεις
Τα άτομα με NPD μπορεί να βασίζονται στη χειραγώγηση των άλλων για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Αλλά η γνώση των πραγματικών τους προθέσεων και των υποκείμενων ανασφαλειών τους μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. Η αναγνώριση του τρόπου λειτουργίας της ναρκισσιστικής κατάρρευσης – και η αναγνώριση των βασικών προειδοποιητικών σημάτων – μπορεί να αποτρέψει τον συνεχή πόνο και την απογοήτευση.
Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη