Search

Κρίση στην έρευνα: αν το Χάρβαρντ δεν είναι ασφαλές από την απάτη, ποιος είναι;

Η πρόεδρος του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι, αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο μήνα λόγω καταγγελιών για λογοκλοπή. Λίγο αργότερα, η υπεύθυνη του DEI του Χάρβαρντ, Sherri Ann Charleston, κατηγορήθηκε επίσης για λογοκλοπή. Ένα μαύρο σύννεφο κρέμεται πάνω από τη φήμη του Χάρβαρντ για ακαδημαϊκή αριστεία.

Ακόμα χειρότερα για το Χάρβαρντ -γιατί ο Γκέι και η Τσάρλεστον ήταν διοικητικοί υπάλληλοι- είναι και άλλες καταγγελίες, αυτή τη φορά στην ιατρική και την επιστήμη. Ο νευροεπιστήμονας Khalid Shah, νευροχειρουργός στο διδακτικό νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital του Χάρβαρντ, κατηγορήθηκε για χειραγώγηση δεδομένων. Το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber στη Βοστώνη έχει ξεκινήσει έξι ανακλήσεις σε εργασίες και άλλες 31 διορθώνονται. Τέσσερις κορυφαίοι ερευνητές έχουν εμπλακεί.

Η λογοκλοπή, η χειραγώγηση δεδομένων και η ερευνητική απάτη είναι διακριτοί αλλά συναφείς τρόποι ακαδημαϊκού παραπτώματος. Αν αυτό συμβαίνει στο Χάρβαρντ, το πιο διάσημο πανεπιστήμιο του κόσμου, υπάρχουν προβλήματα και αλλού;

Ναι, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Nature. Διαπίστωσε ότι 10.000 άρθρα – ρεκόρ! – είχαν αποσυρθεί το 2023. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό συγγραφέων με ανακληθέντα άρθρα ήταν η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, η Ρωσία και η Κίνα. “Το ποσοστό απόσυρσης – το ποσοστό των άρθρων που δημοσιεύονται σε ένα δεδομένο έτος και τα οποία πρόκειται να αποσυρθούν – έχει υπερτριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Το 2022, ξεπέρασε το 0,2%”, αναφέρει το Nature.

“Η κατάσταση έχει γίνει τρομακτική”, δήλωσε στον Guardian η καθηγήτρια Dorothy Bishop του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. “Το επίπεδο δημοσίευσης πλαστών εγγράφων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην επιστήμη. Σε πολλούς τομείς καθίσταται δύσκολο να οικοδομήσουμε μια σωρευτική προσέγγιση σε ένα θέμα, επειδή δεν έχουμε μια σταθερή βάση αξιόπιστων ευρημάτων. Και αυτό γίνεται όλο και χειρότερο”.

Άλλοι επιστήμονες συμφώνησαν.”Αν, ως επιστήμονας, θέλω να ελέγξω όλες τις δημοσιεύσεις σχετικά με ένα συγκεκριμένο φάρμακο που μπορεί να στοχεύει καρκίνους ή περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων, μου είναι πολύ δύσκολο να αποφύγω εκείνες που είναι κατασκευασμένες”, δήλωσε ο καθηγητής Malcolm MacLeod του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. “Η επιστημονική γνώση μολύνεται από κατασκευασμένο υλικό.Είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση”.

Πηγή: https://bioedge.org

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close