Search

Είναι οι ναρκισσιστές ψυχικά δυνατοί; Ποιός είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους;

Ούτε κατά διάνοια. Αντιθέτως είναι ψυχικά αδύναμοι σε ακραίο βαθμό. Το σύμπλεγμα της καταστροφικής συμπεριφοράς που ονομάζουμε ναρκισσισμό είναι το αποτέλεσμα έντονης προσωπικής ψυχικής καταστροφής και κατάρρευσης. Είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας ανάπτυξης οποιασδήποτε προσωπικής ακεραιότητας. Αυτό το σύμπλεγμα συμπεριφορών είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ψυχικής αδυναμίας, αλλά το γεγονός ότι οι άνθρωποι κοιτάζουν τη ναρκισσιστική συμπεριφορά και αναρωτιούνται αν υπάρχει ψυχική δύναμη εκεί, είναι μια καλή ένδειξη ότι η χειραγώγηση λειτουργεί.

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη:

να χειραγωγούν και να υποβαθμίζουν τους άλλους για να προοδεύσουν.

δεν έχουν ανταγωνισμό με όλους τους άλλους, δεν απειλούνται από τους άλλους.

δεν βλέπουν την ανάγκη να κερδίσουν αυτόν τον αγώνα ή τον ανταγωνισμό που είναι εντελώς ψεύτικος και έτσι δεν χρειάζεται να πατήσουν τους άλλους για να προχωρήσουν.

δεν μυρίζονται τους ευάλωτους ανθρώπους και δεν τους εκμεταλλεύονται.

ασκούν σεβασμό και συμπόνια για όλους.

δεν είναι σκληροί.

είναι υπομονετικοί, ευγενικοί και συμπονετικοί.

να μειώνουν τους άλλους ανθρώπους για να φαίνονται οι ίδιοι καλύτεροι.

αναζητούν το καλό στους άλλους.

δεν έχουν εκρήξεις θυμού και παιδαριώδη ξεσπάσματα θυμού.

είναι συγκροτημένοι και λογικοί.

δεν προσπαθούν να ελέγξουν τους άλλους, δεν το χρειάζονται, δεν τους χρειάζεται.

νιώθουν την ανάγκη να προσπαθούν να ελέγχουν τους άλλους επειδή προσωπικά δεν έχουν τον έλεγχο.

Η τρέλα έχει γίνει η νέα λογική και η λογική είναι η νέα τρέλα. Η κοινωνία έχει γυρίσει ανάποδα. Η ψυχική ελευθερία έχει γίνει κάτι που πρέπει να φοβάται κανείς, τα ψέματα και η διγλωσσία έχουν γίνει αλήθειες και οι αδύναμοι καταχρηστικοί τρόποι των ναρκισσιστών θεωρούνται δυνάμεις.

Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι η ευπάθεια και η αδυναμία τους

Η ευαλωτότητα και ο ενδεχόμενος πόνος και ο πιθανός εξευτελισμός που την συνοδεύει. Οι ναρκισσιστές έχουν εμμονή με τους άλλους ανθρώπους. Δεν έχουν καμία βασική ταυτότητα που να υπάρχει έξω από τους άλλους ανθρώπους. Η συμπεριφορά τους είναι το αποτέλεσμα του ότι δεν ανέπτυξαν ποτέ μια αίσθηση του εαυτού τους στον πυρήνα τους, με απότοκο την παίρνουν από τους άλλους ανθρώπους και σε αυτή την περίπτωση, αυτό που παίρνουν από τους άλλους ανθρώπους είναι μια ψεύτικη αίσθηση ανωτερότητας. Δεν έχουν καμία αίσθηση εαυτού ή ύπαρξης εκτός από το να νιώθουν ανώτεροι από τους άλλους. Η ευαλωτότητα αποτελεί άμεση απειλή για αυτή την αδύναμη ταυτότητα. Φοβούνται μήπως καταρρεύσει. Η τρωτότητα είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους, επειδή αποτελεί τέτοια απειλή για την επιθυμία τους για ανωτερότητα.

Κλινικά, η οριακή διαταραχή προσωπικότητας ή BPD περιγράφεται ως ο μανιώδης φόβος της εγκατάλειψης και φαίνεται ότι η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ή NPD είναι πιο κοντά στον μανιώδη φόβο της ευαλωτότητας. Φαίνεται ότι θα κάνουν σχεδόν τα πάντα για να αποφύγουν την πραγματική ή την θεωρούμενη ευαλωτότητα. Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον και κάτι που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται να αναπτύσσουν σχεδόν φυσικά το ίδιο σύμπλεγμα τακτικών χειραγώγησης που χρησιμοποιούν εναντίον των ανθρώπων. Ο φόβος είναι η νούμερο ένα επιλογή τους. Θέλουν να τους φοβάστε, γιατί αυτό σας κάνει ευάλωτους και εύκολα χειραγωγήσιμους. Συνήθως εξαπολύουν τις ίδιες τακτικές στους περισσότερους ανθρώπους και όταν αυτές οι τακτικές αποτυγχάνουν, ειδικά οι προσπάθειές τους να κάνουν τους ανθρώπους να φοβούνται, φαίνεται να τους προκαλούν αδυναμία και τότε είναι που καταρρέουν εντελώς και αναδιπλώνονται.

από τον Scott M Carter, Κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας

Μετάφραση: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close