Search

10 σημάδια κρυφού ναρκισσισμού

Ένας κρυφός ναρκισσιστής έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD), αλλά δεν επιδεικνύει την αίσθηση αυτοπεποίθησης που συχνά συνδέεται με την κατάσταση. Μπορεί να αντιμετωπίζει ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τι είναι ο ναρκισσισμός;
Ο όρος “ναρκισσιστής” χρησιμοποιείται συχνά. ως συλλεκτικός όρος για να περιγράψει άτομα με οποιαδήποτε χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας (NPD).

Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται εγωκεντρικοί ή τόσο επικεντρωμένοι στη δική τους σημασία που έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Ή μπορεί να μην δείχνουν να νοιάζονται για τους άλλους και να βασίζονται στη χειραγώγηση για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Στην πραγματικότητα, η ναρκισσιστική διαταραχή (NPD) εμφανίζεται σε ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει μια σειρά πιθανών χαρακτηριστικών. Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι υπάρχουν δύο διακριτοί υπότυποι. Ο ένας από αυτούς είναι ο συγκαλυμμένος ναρκισσισμός, που ονομάζεται επίσης ευάλωτος ναρκισσισμός.

Φανερός vs. συγκαλυμμένος ναρκισσιστής

Η NPD χωρίζεται συνήθως σε δύο υποτύπους, συμπεριλαμβανομένου του φανερού (μεγαλοπρεπούς) και του συγκαλυμμένου ναρκισσισμού.

Ενώ και οι δύο τύποι μοιράζονται πολλές ομοιότητες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ενσυναίσθησης, της διογκωμένης αίσθησης της αυτοπεποίθησης και της ανάγκης για θαυμασμό, ο τρόπος που ο κάθε τύπος παρουσιάζεται προς τα έξω μπορεί να διαφέρει.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με φανερό ναρκισσισμό είναι γενικά πιο εξωστρεφή και συχνά περιγράφονται ως τολμηρά και γοητευτικά. Ωστόσο, μπορούν επίσης να γίνουν επιθετικοί και συγκρουσιακοί όταν προκαλούνται.

Από την άλλη πλευρά, αν και οι άνθρωποι με συγκαλυμμένο (ή ευάλωτο) ναρκισσισμό είναι εξίσου εγωκεντρικοί, συνήθως γίνονται αντιληπτοί ως πιο εσωστρεφείς, συνειδητοποιημένοι και ανασφαλείς.

Τι είναι ένας συγκαλυμμένος ναρκισσιστής;

Ο συγκεκαλυμμένος ναρκισσισμός περιλαμβάνει συνήθως λιγότερα εξωτερικά σημάδια από τα “κλασικά” NPD. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση, αλλά έχουν χαρακτηριστικά που συνήθως δεν συνδέονται με το ναρκισσισμό, όπως:

  • ντροπαλότητα και εσωστρέφεια
  • αυτοσυνειδησία
  • ανασφάλεια
  • αμυντικότητα
  • ευαισθησία στο τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς

Σημάδια ενός κρυφού ναρκισσιστή
Τα ακόλουθα σημάδια μπορεί επίσης να υποδηλώνουν συγκαλυμμένο ναρκισσισμό:

Υψηλή ευαισθησία στην κριτική

Η NPD συνήθως συνεπάγεται ανασφάλεια και μια εύκολα πληγείσα αίσθηση αυτοεκτίμησης. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί στον συγκαλυμμένο ναρκισσισμό ως ακραία ευαισθησία στην κριτική.

Αυτή η ευαισθησία δεν είναι μοναδική στην NPD, φυσικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αγαπούν την κριτική, ακόμη και την εποικοδομητική κριτική. Αλλά δίνοντας προσοχή στον τρόπο με τον οποίο κάποιος ανταποκρίνεται στην πραγματική ή την αντιληπτή κριτική μπορεί να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για το αν πρόκειται για ναρκισσιστική ευαισθησία.

Οι άνθρωποι με συγκαλυμμένο ναρκισσισμό μπορεί να κάνουν απορριπτικά ή σαρκαστικά σχόλια και να συμπεριφέρονται σαν να είναι υπεράνω της κριτικής. Αλλά εσωτερικά, μπορεί να αισθάνονται άδειοι, ταπεινωμένοι ή εξοργισμένοι.

Η κριτική αποτελεί απειλή επειδή αποτελεί απόδειξη ότι η αρνητική άποψη του ατόμου για τον εαυτό του μπορεί να είναι πράγματι αληθινή. Όταν δέχονται κριτική αντί για θαυμασμό, μπορεί να το πάρουν πολύ βαριά.

Παθητική επιθετικότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πιθανώς χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική χειραγώγησης κάποια στιγμή, ενδεχομένως χωρίς να το συνειδητοποιούν. Όμως οι άνθρωποι με κρυφό ναρκισσισμό χρησιμοποιούν συχνά παθητικοεπιθετική συμπεριφορά για να μεταδώσουν την απογοήτευσή τους ή για να φανούν ανώτεροι.

Δύο κύριοι λόγοι οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά:

  • η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι η “ιδιαιτερότητά” τους τους δίνει το δικαίωμα να παίρνουν αυτό που θέλουν
  • η επιθυμία να εκδικηθούν ανθρώπους που τους αδίκησαν ή είχαν μεγαλύτερη επιτυχία

Η παθητική-επιθετική συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει:

  • το σαμποτάρισμα της εργασίας ή των φιλικών σχέσεων κάποιου
  • πειράγματα ή κοροϊδευτικά σχόλια που πλαισιώνονται ως αστεία
  • σιωπηλή μεταχείριση (silent treatment)
  • διακριτική μετατόπιση ευθυνών που κάνει τους άλλους να αισθάνονται άσχημα ή να αμφισβητούν τι πραγματικά συνέβη
  • αναβλητικότητα σε εργασίες που θεωρούν κατώτερες των περιστάσεων

Τάση να υποτιμούν τον εαυτό τους

Η ανάγκη για θαυμασμό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της NPD. Αυτή η ανάγκη οδηγεί συχνά τους ανθρώπους να καυχιούνται για τα επιτεύγματά τους, συχνά υπερβάλλοντας ή λέγοντας ξεκάθαρα ψέματα.

Ο Maury Joseph, PsyD, προτείνει ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα αυτοεκτίμησης.

Οι άνθρωποι με συγκαλυμμένο ναρκισσισμό “πρέπει να ξοδεύουν πολύ χρόνο για να βεβαιώνονται ότι δεν νιώθουν άσχημα συναισθήματα, ότι δεν αισθάνονται ατελείς ή ντροπιασμένοι ή περιορισμένοι ή μικροί”, εξηγεί.

Τα άτομα με συγκαλυμμένο ναρκισσισμό βασίζονται επίσης στους άλλους για να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους. Αντιδρούν έντονα σε κάθε αντιληπτή κριτική που επιβεβαιώνει την αρνητική αίσθηση του εαυτού τους.

Μπορεί να μιλούν σεμνά για τις συνεισφορές τους με υποκείμενο στόχο για να κερδίσουν φιλοφρονήσεις και αναγνώριση. Ή μπορεί να προσφέρουν ένα κομπλιμέντο για να πάρουν ένα σε αντάλλαγμα.

Ντροπαλός ή εσωστρεφής χαρακτήρας

Ο συγκεκαλυμμένος ναρκισσισμός συνδέεται πιο ισχυρά με την εσωστρέφεια από ό,τι άλλοι τύποι ναρκισσισμού.

Αυτό σχετίζεται με τη ναρκισσιστική ανασφάλεια. Τα άτομα με συγκαλυμμένη NPD φοβούνται βαθιά μήπως τα ελαττώματα ή οι αποτυχίες τους γίνουν αντιληπτές από τους άλλους. Η αποκάλυψη των ενδόμυχων συναισθημάτων κατωτερότητάς τους θα κατέρριπτε την ψευδαίσθηση της ανωτερότητάς τους. Η αποφυγή των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων βοηθά στη μείωση των πιθανοτήτων έκθεσης.

Τα άτομα με συγκαλυμμένο ναρκισσισμό μπορεί επίσης να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις ή σχέσεις που δεν έχουν σαφή οφέλη. Ταυτόχρονα αισθάνονται ανώτεροι και τείνουν να μην εμπιστεύονται τους άλλους.

Η έρευνα του 2015 επισημαίνει επίσης ότι η διαχείριση του άγχους που σχετίζεται με την NPD μπορεί να είναι συναισθηματικά εξαντλητική, αφήνοντας ελάχιστη ενέργεια για την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων.

Μεγαλοπρεπείς φαντασιώσεις

Τα άτομα με συγκαλυμμένο ναρκισσισμό γενικά περνούν περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι τις ικανότητες και τα επιτεύγματά τους παρά μιλώντας γι’ αυτά. Μπορεί να φαίνονται αυτάρεσκοι ή να έχουν μια στάση “θα σας δείξω”.

“Μπορεί να αποτραβηχτούν στη φαντασία, σε έναν εσωτερικό αφηγηματικό κόσμο που δεν είναι ισοδύναμος με την πραγματικότητα, όπου έχουν διογκωμένη σημασία, δυνάμεις ή μια ιδιαιτερότητα που είναι αντίθετη με την πραγματική τους ζωή”, λέει ο Joseph.

Οι φαντασιώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  • να αναγνωρίζονται για τα ταλέντα τους και να προάγονται στη δουλειά τους
  • να τους θαυμάζουν για την ελκυστικότητά τους όπου κι αν πάνε
  • να λαμβάνουν επαίνους επειδή σώζουν ανθρώπους από μια καταστροφή

Αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και κενού

Ο συγκεκαλυμμένος ναρκισσισμός ενέχει υψηλότερο κίνδυνο συνύπαρξης κατάθλιψης και άγχους από ό,τι άλλοι τύποι ναρκισσισμού.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτό:

  • Ο φόβος της αποτυχίας ή της έκθεσης μπορεί να συμβάλει στο άγχος.
  • Η απογοήτευση από τις υπερβολικά ιδεατές προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ζωή και η αδυναμία να λάβετε την απαιτούμενη εκτίμηση από τους άλλους μπορεί να πυροδοτήσει συναισθήματα δυσαρέσκειας και κατάθλιψης.
  • Τα συναισθήματα κενού και οι σκέψεις αυτοκτονίας συνδέονται επίσης με τον συγκαλυμμένο ναρκισσισμό.

“Οι άνθρωποι που δέχονται βαθιά πίεση να είναι ευχάριστοι και συμπαθείς στον εαυτό τους, πρέπει να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να το διατηρήσουν αυτό και να διατηρήσουν την αυτοεκτίμησή τους. Η αποτυχία να διατηρήσουν αυτή την ψευδαίσθηση συνεπάγεται τα άσχημα συναισθήματα που συνοδεύουν την πραγματικότητα της αποτυχίας”, λέει ο Joseph.

Η τάση να κρατάνε κακίες

Κάποιος με συγκαλυμμένο ναρκισσισμό μπορεί να κρατάει μνησικακία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν πιστεύουν ότι κάποιος τους έχει φερθεί άδικα, μπορεί να νιώθουν έξαλλοι αλλά να μην λένε τίποτα εκείνη τη στιγμή. Αντ’ αυτού, είναι πιο πιθανό να περιμένουν μια ιδανική ευκαιρία για να κάνουν το άλλο άτομο να φανεί κακό ή να εκδικηθούν με κάποιον τρόπο.

Αυτή η εκδίκηση μπορεί να είναι διακριτική ή παθητική-επιθετική. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσουν μια φήμη ή να σαμποτάρουν τη δουλειά του ατόμου.

Μπορεί επίσης να κρατούν κακία σε άτομα που κερδίζουν τον έπαινο ή την αναγνώριση που νομίζουν ότι δικαιούνται, όπως ένας συνάδελφος που λαμβάνει μια άξια προαγωγή.

Αυτές οι μνησικακίες μπορεί να οδηγήσουν σε πικρία, δυσαρέσκεια και επιθυμία για εκδίκηση.

Φθόνος

Τα άτομα με μεγαλοπρεπή ναρκισσισμό ή NPD συχνά ζηλεύουν άλλους ανθρώπους που έχουν πράγματα που θεωρούν ότι τους αξίζουν, όπως πλούτο, δύναμη ή θέση. Επίσης, συχνά πιστεύουν ότι οι άλλοι τους ζηλεύουν επειδή είναι ξεχωριστοί και ανώτεροι.

Τα άτομα με συγκαλυμμένο ναρκισσισμό μπορεί να μην συζητούν εξωτερικά αυτά τα συναισθήματα φθόνου, αλλά μπορεί να εκφράζουν πικρία ή δυσαρέσκεια όταν δεν παίρνουν αυτό που πιστεύουν ότι τους αξίζει.

Αισθήματα ανεπάρκειας

Όταν οι άνθρωποι με συγκαλυμμένο ναρκισσισμό δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα “υπεράνθρωπα” πρότυπα που θέτουν για τον εαυτό τους, μπορεί να αισθάνονται ανεπαρκείς ως απάντηση σε αυτή την αποτυχία.

Αυτά τα συναισθήματα ανεπάρκειας μπορεί να πυροδοτήσουν:

  • ντροπή
  • θυμό
  • αίσθημα αδυναμίας

Ο Joseph προτείνει ότι αυτό βασίζεται στην προβολή.

Τα άτομα με NPD έχουν μη ρεαλιστικά πρότυπα για τον εαυτό τους, οπότε υποθέτουν ασυνείδητα ότι και οι άλλοι άνθρωποι ακολουθούν αυτά τα πρότυπα. Για να ανταποκριθούν σε αυτά, θα πρέπει να είναι υπεράνθρωποι. Όταν συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα είναι απλώς άνθρωποι, νιώθουν ντροπή γι’ αυτή τους την “αποτυχία”.

Εγωιστική “ενσυναίσθηση

Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, υπάρχει η δυνατότητα τα άτομα με NPD να δείχνουν τουλάχιστον ενσυναίσθηση. Αλλά ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους και να εδραιώσουν τη σημασία τους, που αυτό συχνά μπαίνει στη μέση, σύμφωνα με τον Joseph.

Οι άνθρωποι με συγκαλυμμένο ναρκισσισμό, ειδικότερα, μπορεί να φαίνονται ότι έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους και να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους άλλους ή να αναλάβουν επιπλέον εργασία.

Μπορεί να τους δείτε να εκτελούν μια πράξη καλοσύνης ή συμπόνιας, όπως να δίνουν χρήματα και φαγητό σε κάποιον που κοιμάται στο δρόμο ή να προσφέρουν το ελεύθερο υπνοδωμάτιό τους σε ένα μέλος της οικογένειας που του έκαναν έξωση.

Αλλά γενικά κάνουν αυτά τα πράγματα για να κερδίσουν την αποδοχή των άλλων. Αν δεν λάβουν έπαινο ή θαυμασμό για τη θυσία τους, μπορεί να νιώσουν πικρία και δυσαρέσκεια και να κάνουν παρατηρήσεις για το πώς οι άνθρωποι τους εκμεταλλεύονται και δεν τους εκτιμούν.

Αιτίες του συγκεκαλυμμένου ναρκισσισμού

Αν και τα αίτια του συγκαλυμμένου ναρκισσισμού δεν είναι επαρκώς κατανοητά, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να αναπτυχθεί λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως:

Πρώιμες σχέσεις με τους κηδεμόνες και τους συγγενείς. Μια ερευνητική μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με συγκαλυμμένο ναρκισσισμό μπορεί να είχαν πιο αυταρχικούς γονείς και μπορεί, συχνότερα, να ανακαλέσουν περιπτώσεις παιδικού τραύματος και κακοποίησης από ό,τι εκείνοι που έχουν μεγαλοπρεπή ναρκισσισμό.

Ωστόσο, άλλες έρευνες δεν υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της παιδικής κακοποίησης ή του τραύματος και της ανάπτυξης του συγκαλυμμένου ναρκισσισμού. Ενδεχομένως να απαιτούνται περισσότερες έρευνες στον τομέα αυτό.

Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι επίσης πιο συνηθισμένα σε άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, όπως η επιθετικότητα, η μειωμένη ανοχή στο στρες και η δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Πώς να απαντήσετε ή να αντιμετωπίσετε έναν κρυφό ναρκισσιστή
Είτε πρόκειται για φίλο, μέλος της οικογένειας, συνάδελφο ή σημαντικό άλλο πρόσωπο, η διατήρηση οποιουδήποτε είδους προσωπικής σχέσης με έναν κρυφό ναρκισσιστή μπορεί να είναι πρόκληση.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε έναν συγκεκαλυμμένο ναρκισσιστή:

Μάθετε περισσότερα. Η κατανόηση των σημείων του συγκεκαλυμμένου ναρκισσισμού μπορεί να διευκολύνει την απόφαση για το πότε μπορεί να είναι καιρός να αναζητήσετε υποστήριξη, να αποστασιοποιηθείτε ή να τερματίσετε τη σχέση συνολικά.
Θέστε υγιή όρια. Επειδή πολλοί άνθρωποι με NPD δεν έχουν σαφή όρια, είναι σημαντικό να ενισχύσετε τα δικά σας, θέτοντας ρεαλιστικούς περιορισμούς και παίρνοντας χώρο από τη σχέση όταν χρειάζεται.
Αποφύγετε να αισθάνεστε προσβεβλημένοι. Αν και μπορεί να είναι ευκολότερο να το λέτε παρά να το κάνετε, είναι σημαντικό να αποφεύγετε να παίρνετε τα πράγματα προσωπικά. Αναγνωρίστε ότι τυχόν προσβλητικά σχόλια ή παθητικά-επιθετικά σχόλια δεν αφορούν εσάς και, στη συνέχεια, μην αντιδράσετε και μην εμπλακείτε.
Χτίστε ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης. Ζητήστε υποστήριξη από φίλους και μέλη της οικογένειας, οι οποίοι μπορούν να σας προσφέρουν μια νέα προοπτική και να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε πότε σας χειραγωγούν.


Το συμπέρασμα

Ο ναρκισσισμός είναι πιο πολύπλοκος από ό,τι τον παρουσιάζει η ποπ κουλτούρα. Ενώ οι άνθρωποι με ναρκισσιστικές τάσεις μπορεί να φαίνονται σαν κακά μήλα που πρέπει να αποφεύγονται, ο Joseph επισημαίνει τη σημασία της ευαισθησίας στη δυναμική του ναρκισσισμού.

“Όλοι τις έχουν. Όλοι θέλουμε βασικά να νιώθουμε εντάξει στα δικά μας μάτια. Όλοι μας δεχόμαστε πίεση να μοιάσουμε στα ιδανικά μας, να κάνουμε τον εαυτό μας να μοιάζει με μια συγκεκριμένη εικόνα και κάνουμε όλα τα είδη των πραγμάτων για να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε καλά, συμπεριλαμβανομένου του να λέμε ψέματα στον εαυτό μας και στους άλλους”, λέει.

Μερικοί άνθρωποι έχουν ευκολότερο χρόνο από άλλους με τη ρύθμιση αυτών των συναισθημάτων και των συναισθημάτων. Όσοι δυσκολεύονται με αυτά μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν NPD ή άλλη διαταραχή προσωπικότητας.

Συχνές ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον συγκεκαλυμμένο ναρκισσισμό.

Τι κάνουν οι συγκεκαλυμμένοι ναρκισσιστές στις σχέσεις;
Οι άνθρωποι με συγκαλυμμένο ναρκισσισμό συχνά χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές για να αποκτήσουν τον έλεγχο των άλλων σε μια σχέση. Αυτό περιλαμβάνει το gaslighting, τη χειραγώγηση, την παθητική-επιθετική συμπεριφορά και τον εκφοβισμό.

Ποια είναι τα πράγματα που μπορεί να λένε οι συγκεκαλυμμένοι ναρκισσιστές;
Οι συγκεκαλυμμένοι ναρκισσιστές μπορεί να κάνουν απορριπτικά σχόλια που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι τα συναισθήματα ή οι απόψεις σας δεν έχουν σημασία. Μπορεί να διακόψουν ή να αναλάβουν μια συζήτηση ή, αντίθετα, μπορεί να σας αντιμετωπίσουν σιωπηλά αν κάτι δεν συμβαίνει με τον τρόπο που εκείνοι επιθυμούν. Μερικά παραδείγματα δηλώσεων που μπορεί να ακούσετε περιλαμβάνουν “Πλάκα έκανα”, “είσαι πολύ ευαίσθητος”, “είσαι τρελός;” ή “δεν βγάζεις νόημα”.

Ο συγκεκαλυμμένος ναρκισσισμός είναι πιο συχνός στους άνδρες ή στις γυναίκες;
Η ResearchTrusted Source δείχνει ότι οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συγκαλυμμένου ναρκισσισμού συχνότερα από ό,τι οι άνδρες. Αυτό μπορεί να σχετίζεται, εν μέρει, με το γεγονός ότι ο σύγχρονος πολιτισμός δίνει μεγάλη αξία στη γυναικεία εξωτερική εμφάνιση. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες τείνουν να εσωτερικεύουν ένα βαθύ αίσθημα ανασφάλειας και ντροπής για την αντιληπτή ανικανότητά τους να ανταποκριθούν στις κοινωνικές προσδοκίες ομορφιάς.

Μετάφραση – Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.healthline.com/ by Crystal Raypole

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close