Η συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή σε έναν ναρκισσιστή, είτε πρόκειται για θετική είτε για αρνητική προσοχή, είναι αυτό που αναφέρεται ως γέμισμα των “ναρκισσιστικών αποθεμάτων” του. Παρά την πρόσοψη της αυτοπεποίθησής τους, ένας ναρκισσιστής δεν έχει θετική αυτοεκτίμηση και αυτοεικόνα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αναζητά επιβεβαίωση από τους άλλους. Λαχταρούν την προσοχή και τη λατρεία. Κατά βάθος, στην πραγματικότητα αισθάνονται ανεπιθύμητοι, αλλά εργάζονται επιμελώς για να κρατήσουν ψηλά τη μάσκα της αυτοπεποίθησής τους. Οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν τους άλλους ανθρώπους γύρω τους για να τους παρέχουν τον απαραίτητο “ανεφοδιασμό” τους.
Ακολουθούν πέντε βήματα για να αφοπλίσετε έναν ναρκισσιστή προκειμένου να τον κάνετε να απομακρυνθεί:
- Καμία περιττή επαφή:
Εφόσον ένας ναρκισσιστής χρειάζεται κάτι από εσάς, είτε πρόκειται για αρνητική προσοχή μέσω σύγκρουσης, είτε για θετική ενίσχυση, η σύνδεσή σας μαζί του είναι η τροφοδότησή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σύγκρουση είναι η σανίδα σωτηρίας τους – η σύνδεσή τους με την “προμήθειά” τους. Όταν απαντάτε στην προσπάθειά τους να παραμείνουν μπλεγμένοι μαζί τους, απλά τους ταΐζετε λίγο, φέρνοντάς τους πίσω για περισσότερο. Αν δεν χρειάζεται να επικοινωνήσετε μαζί τους, τότε η μη επαφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους βοηθήσετε να προχωρήσουν. Θα αναζητήσουν αλλού τον ανεφοδιασμό τους. - Σύντομες απαντήσεις:
Είναι φυσικό να θέλετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας όταν δέχεστε λεκτική επίθεση από έναν ναρκισσιστή, αλλά ΜΗ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ! Αν αισθάνεστε ότι υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορεί να χρειαστεί να απαντήσετε στο δικαστήριο, ετοιμάστε μια ξεχωριστή ημερολογιακή καταχώρηση με ημερομηνία που να περιγράφει λεπτομερώς τι πραγματικά συνέβη. Όταν απαντάτε στα πράγματα που χρησιμοποίησαν για να σας επιτεθούν, έχετε ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΟΥΣ. Κάντε τους να πάνε κάπου αλλού για να βρουν αυτό που καλύπτει την ανάγκη τους για ανεφοδιασμό. Όταν απαντάτε στους ισχυρισμούς τους, τους παρέχετε κυριολεκτικά σφαίρες για να σας ανταποδώσουν τα πυρά τους. Αν πρέπει να απαντήσετε στο μήνυμα (π.χ. ο ναρκισσιστής είναι ο συν-γονέας σας), βεβαιωθείτε ότι το μήνυμά σας είναι σύντομο – δύο με τις τρεις προτάσεις συνολικά, και κρατήστε το τεκμηριωμένο. Αφήστε έξω τις απόψεις σας σχετικά με τα γεγονότα, καθώς αυτό θα τον φέρει και πάλι πίσω για να πάρει περισσότερες προμήθειες. - Ελάχιστες ή καθόλου προσωπικές αλληλεπιδράσεις:
Ίσως χρειαστεί να έχετε προσωπικές αλληλεπιδράσεις μαζί του, αλλά να τις περιορίσετε στο ελάχιστο. Εάν τα παιδιά σας είναι παρόντα, η αλληλεπίδρασή σας θα πρέπει να είναι αρκετά ευχάριστη ώστε τα παιδιά να μην αισθάνονται άγχος γύρω από εσάς τους δύο, αλλά προσπαθήστε να μην ασχοληθείτε άμεσα με τον συν-γονέα σας για οτιδήποτε άλλο εκτός από περιστασιακές ευγένειες, τον καιρό, το πόσο αξιοθαύμαστη ήταν η απόδοση του παιδιού σας στο θεατρικό έργο κ.λπ. - Θέστε σαφή όρια.
Μόλις μάθετε πώς να θέτετε και να κρατάτε λογικά όρια, ο ναρκισσιστής θα αρχίσει μερικές φορές να τα ακολουθεί- όχι επειδή θέλει να σέβεται τους κανόνες/όρια σας, αλλά επειδή δεν παίρνει πλέον την τροφοδοσία του από εσάς. Φυσικά αναζητούν αλλού την ” τροφοδότησή ” τους. Ωστόσο, δεν θέτετε τα όρια σε μια προσπάθεια να “αλλάξετε” τη συμπεριφορά του, τα θέτετε για να μάθει πώς θα αντιδράσετε όταν δεν σέβεται τα όριά σας. Μην περιμένετε να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, παρόλο που συχνά αυτό συμβαίνει φυσικά. Το να θέτετε όρια συχνά ΑΥΞΑΝΕΙ τη σύγκρουση στην αρχή, επειδή είναι πολύ πιθανό να μην έχετε θέσει ή κρατήσει όρια μαζί τους στο παρελθόν. Είναι ακριβώς όπως όταν θέτετε ένα νέο όριο με τα παιδιά σας – εκείνα αντιδρούν, αλλά εσείς δεν καταργείτε το όριο. - Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας
Για να “λιμοκτονήσετε” τον ναρκισσιστή, πρέπει να επαναπροσδιορίσετε την προσοχή σας που είχε δοθεί σε εκείνον, και αντ’ αυτού να την στρέψετε πάλι στον εαυτό σας. Ξεκινήστε να γράφετε ημερολόγιο για τη ζωή που θέλετε να ζήσετε, όχι για εκείνη στην οποία νιώσατε “κολλημένοι”. Γίνετε πραγματικά συγκεκριμένοι σχετικά με το πώς μοιάζει αυτή η ζωή – γράψτε γι’ αυτήν λεπτομερώς και κάντε τα απαραίτητα βήματα για να την πραγματοποιήσετε. Ξεκινήστε ένα παράλληλο επάγγελμα, βουτήξτε σε ένα νέο χόμπι, εξερευνήστε νέα πράγματα που σας φέρνουν χαρά!
Πηγή: https://www.coachmichelle.club/blog/dealing-with-high-conflict-personalities-in-court-5dx9t-hjx7y by Michelle Mitchell