Search

Γιώργος Πατούλης: «Ο Τουρισμός Γονιμότητας της Ελλάδας συνεχίζει να κυριαρχεί στον διεθνή χάρτη προορισμών με διαρκώς βελτιούμενες επιδόσεις, διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο από το της 30% της παγκόσμιας ανάπτυξης, που προβλέπεται  έως το 2030»

Αφιερωμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας

Οι πιο διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής παρουσίασαν την αλματώδη  πρόοδο των ελληνικών Κέντρων και εργαστηρίων της Ελλάδας, που προσφέρουν επιτυχείς λύσεις στο αυξανόμενο διασυνοριακό ενδιαφέρον χιλιάδων υπογόνιμων  ζευγαριών, στο  Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας, ΕΛΙΤΟΥΡ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το συνέδριο έκλεισε με επιτυχία τις εργασίες του και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ στην διοργάνωση της ΕΛΙΤΟΥΡ μετείχαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο.  Με την διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου, η ΕΛΙΤΟΥΡ ολοκλήρωσε τον ετήσιο κύκλο των δράσεων για τον Ελληνικό Τουρισμό Γονιμότητας, Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης , στα οποία  το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας είχε αφιερώσει το έτος 2023.  

 «Λόγω του προφίλ του, ο Τουρισμός Γονιμότητας συμπαρασύρει την θετική εικόνα της χώρας μας για την εμπειρία Υγείας και Ευεξίας, που κανείς προσδοκά να αποκομίσει, επιλέγοντας υπηρεσίες Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα. Οι άριστοι επιστήμονες της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που η Ελλάδα διαθέτει, τα υπερσύγχρονα Κέντρα που διαρκώς αναβαθμίζονται με την βελτιστοποίηση της τεχνολογίας, και το ιδανικό φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας, που ευνοεί το κλίμα χαλάρωσης για την σύλληψη ενός παιδιού, έχουν θέσει την χώρα μας μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίων προορισμών. Η πρόοδος είναι διαρκής, και σύντομα πιστεύουμε ότι παγκόσμιες διακρίσεις θα κατακτήσουν όλοι οι τομείς Ελληνικού Τουρισμού Υγείας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος  του ΙΣΑ, της ΕΛΙΤΟΥΡ, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Γιώργος Πατούλης.

«Στο Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας ΕΛΙΤΟΥΡ θεωρούμε ότι η Ελληνική Επιστημονική Αριστεία είναι το διαβατήριο του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας, η σφραγίδα και η εγγύηση, για τους ταξιδιώτες του κόσμου, σε όλους τους ιατρικούς τομείς ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού, πέραν του Τουρισμού Γονιμότητας» επεσήμανε ο κύριος Πατούλης, και πρόσθεσε ότι η αύξηση για τον Τουρισμό Γονιμότητας υπολογίζεται να σημειώσει ρυθμό 30%, φτάνοντας τα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Κύριες αιτίες της προβλεπόμενης εκτίναξης, όπως εξήγησε στην ομιλία του ο Προέδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, κ. Γιώργος Πατούλης,  είναι ο αυξανόμενος επιπολασμός της υπογονιμότητας, η παχυσαρκία, που συνδέεται με αυξανόμενες  ανάγκες ανδρών και γυναικών για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , καθώς και άλλοι παράγοντες  όπως η επιθυμία των ζευγαριών για επιλογή του φύλου του παιδιού.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η Ελλάδα δύναται να αποτελέσει πόλο έλξης για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας, σε τουρίστες που θα την επιλέξουν ως προορισμό για την παροχή σύγχρονης, εξελιγμένης ιατρικής φροντίδας, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ταχύτατα εξελισσόμενης Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Ράπτη, η οποία υπήρξε και εισηγήτρια της νομοθεσίας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τόνισε στην ομιλία της: «Το ισχύον νομικό πλαίσιο για την  ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό στην Ελλάδα και για αυτό θεωρείται αρωγός του Ιατρικού τουρισμού, καθιστώντας το περιβάλλον εξαιρετικά ελκυστικό για ζευγάρια που ταξιδεύουν στην πατρίδα μας από άλλες χώρες του κόσμου προκειμένου να αποκτήσουν παιδί. Με το νέο νόμο 4958/2022 για τις μεταρρυθμίσεις στην Iατρικώς Yποβοηθούμενη Aναπαραγωγή αναμορφώθηκε το πλαίσιο για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή στο πλαίσιο των σύγχρονων κοινωνικών απαιτήσεων».

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Νίκος Αρκαδόπουλος παρουσίασε τα προγράμματα της σχολής, με έμφαση στο αγγλόφωνο τμήμα που λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια, και την συμβολή της ως διεθνή πλέον κόμβο για την εκπαίδευση και ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ κ. Κωσταντίνος Πάντος τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις του Τουρισμού Γονιμότητας της Ελλάδας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρώτο cluster που δημιουργήθε στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα μετά από πρωτοβουλία του  Προέδρου του ΙΣΑ δρ. Γιώργου Πατούλη.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικώς Υποβοηθούμενής Αναπαραγωγής, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θέμις Ματζαβίνος παρουσίασε τα υψηλά ποσοστά ανδρικής υπογονιμότητας, που τείνουν να αγγίξουν έως και  το ήμισυ των περιπτώσεων στα υπογόνιμα ζευγάρια , και τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει άριστα εργαστήρια, και ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εμβρυολόγων και γενετιστών, γνωστών ήδη στην διεθνή αγορά των ενδιαφερομένων.  

Ο   πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος μίλησε για τις πολιτικές Υγείας σε διεθνές επίπεδο και τόνισε την επιτακτική ανάγκη της ανάπτυξης της IVF σε έρευνα και τεχνολογία, σε ένα κόσμο που ο πληθυσμός συνεχώς γηράσκει, ενώ η διευθύντρια του Υπουργείου Τουρισμού κ.Παναγιώτα  Διονυσοπούλου αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του υπουργείου για τον τουρισμό υγείας και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γεώργιος Κακουλίδης,  μέλος ΔΣ  της ΕΛΙΤΟΥΡ και ο διευθυντής προγραμμάτων χρηματοδότησης  Βασίλης Ζύμνης μίλησαν σχετικά με τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ ο Προέδρος της Επιτροπής Ελληνοκινεζικής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ΕΕΑ Σταύρου Μονεμβασιώτη παρουσίασε  τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την προσέγγιση της κινεζικής αγοράς.

Στο συνέδριο μετείχαν επίσης, μέσα από την συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών (GDHI), εκπρόσωποι των Ομογενειακών Κοινοτήτων και ελληνικοί ιατρικοί σύλλογοι από τις ομογενειακές κοινότητες του εξωτερικού: ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Μελβούρνη Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο καθηγητής μεταμοσχεύσεων στο Imperial College της Μ. Βρετανίας Βασίλειος Παπαλόης, η Πρόεδρος των Ελλήνων ιατρών στο Ην. Βασίλειο (He.Di.D.A) Δρ. Αθηνά Αγγελοπούλου  η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην Μεγάλη Βρετανία Δρ. Κυριακή Σονίδου, ο  Πρόεδρος των Ελλήνων και Κυπρίων Ελλήνων ιατρών Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας ¨Γένεσις¨ Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος και ο Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Δρ. Κωνσταντίνος Γούσιας.

Τις απόψεις τους για τις εξελίξεις στο θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διατύπωσαν μέσα από τις ομιλίες τους οι: Ιπποκράτης Σαρρής (Kings College Λονδίνο), Jijun Chu  (Πανεπιστήμιο Anhui, Κίνα), Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος (Πανεπιστήμιο Offenbach Γερμανία), Νικόλαος Λολατζής (Μελβούρνη), Δρ. Γεώργιος Πατρίκιος (Ναυτικό Νοσοκοµείο Αθηνών), Κωνσταντίνος Νικολέττος (Κέντρο Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής, Αλεξανδρούπολη), καθηγητής Χαράλαµπος Συριστατίδης (Αρεταίειο), καθηγητής Κωνσταντίνος Ζηκόπουλος (Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Ιωαννίνων), Μαρίνος Τσιριγώτης (ΙΑΣΩ), Δρ. Κώστας Σφακιανούδης (Κλινική Γένεσις), Δρ. Βασίλης Κελάρης (Υγεία IVF Εµβρυογένεσις), Δρ. Νίκος Κανακάς (Κέντρο Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής Embryoland), Δρ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος (Μονάδα Γονιµότητας & Εξωσωµατικής Γονιµοποίησης Νοσοκομείου ΡΕΑ), Δρ. Ηλίας Τσάκος (Embryoclinic Θεσσαλονίκης), Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνίου (IVF κεντρο), Δρ. Ιωάννης Δουλιώτης (IVF Serum Λυκόβρυσης), Θέμης Μαντζαβίνος Αν. Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑ και οι γυναικολόγοι – μαιευτήρες Δρ. Νικόλαος Πετρογιάννης (Ναυτικό Νοσοκοµείο Αθηνών), Δρ. Ματθαίος Φραϊδάκης, Δρ Κωνσταντίνος Νταφόπουλος, Δρ Νικόλαος Μπαθρέλος και Δρ Λεωνίδας Μαμάς.

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και σχολιασμοί έγιναν από τους συμμετέχοντες μαιευτήρες γυναικολόγους Κωνσταντίνο Ζηκόπουλο, Αγγελική Γερεντέ, Κωνσταντίνο ∆ηµητρούλη, Βασίλη Κοντόπουλο, Γιάννη Ιωαννίδη και ∆ηµήτρη Μάζη και την εμβρυοκαρδιολόγο, Λέκτορα Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Βικτωρία Πολυδώρου

Ο  Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Δρ. Αντώνης  Πολυδώρου, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του πρώτου Cluster ιατρών που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα, που δημιουγήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ Δρ. Γιώργου Πατούλη.

Τις θεματικές ενότητες συντόνισαν ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, μαιευτήρας – γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος, ο Καθηγητής Δερματολογίας και Β’ Αντιπρόεδρος του GHDI Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΙΤΟΥΡ Πέτρος Μαµαλάκης, ο δημοσιογράφος Χάρης Ντιγριντάκης, ο Πρόεδρος του Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω Καθηγητής Νίκος Παπαντωνίου, ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Νίκος Νικολέττος, οΚαθηγητής Παναγιώτης Μανώλας, ο Αν. Καθηγητής Ανατομίας ∆ηµήτρης Φιλίππου, ο Αν. Καθηγητής Νικόλαος Βραχνής και οι μαιευτήρες – γυναικολόγοι Νικόλαος Κανακάς, Γεώργιος Λάµπος, Ευάγγελος Μακράκης,  Νικόλαος Παπαριστείδης, Κωνσταντίνος Σαµαράς και ∆ηµήτρης Γιάνναρης.

Του συνεδρίου προέδρευσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΕΛΙΤΟΥΡ και του Παγκόσµιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών ∆ρ. Γιώργος Πατούλης. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής και Πρόεδρος του ΙΚΥ Μιχάλης Κουτσιλιέρης.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close