Η απώλεια βάρους απαιτεί μερικές φορές πειραματισμούς. Αν δώσετε σε μια δίαιτα την καλύτερη δυνατή προσπάθεια και δεν αποδώσει μακροπρόθεσμα, ίσως δεν ήταν η κατάλληλη για εσάς, το μεταβολισμό σας ή την κατάστασή σας. Τα γονίδια, η οικογένεια, το περιβάλλον σας – ακόμη και οι φίλοι σας – επηρεάζουν το πώς, γιατί, τι και πόσο τρώτε, οπότε μην αποθαρρύνεστε και μην κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή μια δίαιτα που “δούλεψε για όλους” δεν απέδωσε για εσάς. Δοκιμάστε μια άλλη, έχοντας κατά νου ότι σχεδόν οποιαδήποτε δίαιτα θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά – τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Ακολουθεί μια ματιά σε τρεις κοινές προσεγγίσεις δίαιτας.
1. Χαμηλά λιπαρά: Δεν έχει ωραία γεύση … και είναι λιγότερο χορταστική.
Κάποτε η κύρια στρατηγική για την απώλεια βάρους ήταν οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών που είναι πλέον λιγότερο δημοφιλείς. Δεδομένου ότι το λίπος περιέχει εννέα θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ οι υδατάνθρακες τέσσερις, θα μπορούσατε θεωρητικά να τρώτε περισσότερο χωρίς να προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες, μειώνοντας τα λιπαρά τρόφιμα και τρώγοντας περισσότερα που είναι γεμάτα υδατάνθρακες, ιδίως φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό. Αλλά αν οι υδατάνθρακες που τρώτε αντί για λίπος είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένοι και χωνεύονται γρήγορα, μπορεί να σαμποτάρετε το σχέδιο απώλειας βάρους σας.
2. Χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες: Γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ποικίλλουν
Η κατανάλωση υδατανθράκων -ιδιαίτερα ιδιαίτερα επεξεργασμένων, όπως το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι- αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, το οποίο προκαλεί έκρηξη ινσουλίνης από το πάγκρεας. Το κύμα ινσουλίνης μπορεί να ρίξει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, προκαλώντας πείνα. Οι υποστηρικτές των χαμηλών υδατανθράκων ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλούς υδατάνθρακες προσλαμβάνουν επιπλέον θερμίδες και παίρνουν βάρος. Ο περιορισμός των υδατανθράκων προς όφελος των πρωτεϊνών και των λιπών υποτίθεται ότι αποτρέπει το κύμα ινσουλίνης και σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Για να αντισταθμίσει την έλλειψη υδατανθράκων στη διατροφή, το σώμα κινητοποιεί τα δικά του αποθέματα υδατανθράκων από το συκώτι και τον μυϊκό ιστό. Κατά τη διαδικασία αυτή, το σώμα κινητοποιεί επίσης νερό, πράγμα που σημαίνει ότι τα κιλά που χάνονται είναι βάρος νερού. Το αποτέλεσμα είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά μετά από μερικούς μήνες, η απώλεια βάρους τείνει να επιβραδύνεται και να αντιστρέφεται, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλες δίαιτες.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην ακολουθούν τη δίαιτα Άτκινς επειδή είναι πολύ υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνες, τα οποία μπορεί να είναι σκληρά για την καρδιά, τα νεφρά και τα οστά. Η έλλειψη πλούσιων σε υδατάνθρακες φρούτων και λαχανικών είναι επίσης ανησυχητική, επειδή η κατανάλωση αυτών των τροφών τείνει να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, αν παίρνετε τους περισσότερους υδατάνθρακες από λαχανικά και επικεντρωθείτε στην κατανάλωση κυρίως υγιεινών λιπαρών, αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα για πολλούς ανθρώπους.
3. Μεσογειακό στυλ: Μεσόγειος: Υγιεινά λίπη και υδατάνθρακες με πολλά φρούτα και λαχανικά
Τα καλά λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και σε άλλα έλαια, καθώς και τα πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια, στο λάδι κανόλα, στα καρύδια και σε άλλα τρόφιμα. (Τα κορεσμένα λιπαρά και τα τρανς λιπαρά είναι τα κακά.) Η μεσογειακή διατροφή τείνει να έχει μέτρια ποσότητα λίπους, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από υγιεινά λιπαρά. Οι υδατάνθρακες στις μεσογειακού τύπου δίαιτες τείνουν να προέρχονται από ανεπεξέργαστες, πλούσιες σε φυτικές ίνες πηγές, όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως και τα φασόλια. Αυτές οι δίαιτες είναι επίσης πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ψάρια, με μέτριες μόνο ποσότητες κρέατος και τυριού.
Οι άνθρωποι που ζουν σε μεσογειακές χώρες έχουν χαμηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό καρδιακών παθήσεων. Αλλά ο παραδοσιακός τρόπος ζωής στην περιοχή περιλαμβάνει επίσης πολλή σωματική δραστηριότητα, τακτικά γεύματα, κρασί και καλή κοινωνική υποστήριξη. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιος είναι ο σχετικός ρόλος που παίζουν αυτοί οι διαφορετικοί παράγοντες – αλλά υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι, από μόνη της, η διατροφή μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την ανάπτυξη διαβήτη.
Φτιάξτε τη δική σας
Μια καλή δίαιτα πρέπει να παρέχει πολλές επιλογές, σχετικά λίγους περιορισμούς και όχι μακριές λίστες παντοπωλείου με μερικές φορές ακριβά ειδικά τρόφιμα. Θα πρέπει να είναι τόσο καλή για την καρδιά, τα οστά, τον εγκέφαλο και το παχύ έντερο όσο και για τη μέση σας. Και θα πρέπει να είναι κάτι που μπορείτε να διατηρήσετε για χρόνια. Μια τέτοια δίαιτα δεν θα σας δώσει μια γρήγορη λύση, αλλά μπορεί να σας προσφέρει κάτι καλύτερο – μια ζωή με αλμυρές, υγιεινές επιλογές που θα είναι καλές για όλους σας, όχι μόνο για μέρη σας.
Μετάφραση: Βίκυ Μπαφατάκη
Πηγή: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/low-fat-low-carb-or-mediterranean-which-diet-is-right-for-you