Search

Η Media medico στο Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει απαγόρευση της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ένα από τα πιο δημοφιλή ιατρικά ΜΜΕ της Βρετανίας πρότεινε να απαγορευτεί η εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο Δρ. Max Pemberton ψυχίατρος και αρθρογράφος στην Daily Mail, αναγνωρίζει ότι οι απόψεις του δεν κερδίσουν πολλούς φίλους, ωστόσο εκφράζει τις αμφιβολίες του για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Έχω επιφυλάξεις σχετικά με την ίδια την έννοια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ένας ολόκληρος κλάδος έχει αναπτυχθεί γύρω από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και όλοι έχουν το δικαίωμα να γίνουν γονείς.

Στη δεκαετία του ’60, η αδυναμία σύλληψης ήταν γνωστή και τα ζευγάρια έπρεπε να επιλέξουν είτε να υιοθετήσουν είτε να παραμείνουν άτεκνα.

Τώρα η «στειρότητα» είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί, αλλά είναι μια ψεύτικη υπόσχεση. Ο Sally Cheshire, πρόεδρος της κυβέρνησης της αρμόδιας αρχής για την ανθρώπινη γονιμοποίηση και εμβρυολογία (HFEA), προειδοποίησε ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας εκμεταλλεύονται ειδικά τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης που «εμπορεύονται την ελπίδα».

Ορισμένες αδυσώπητες κλινικές εξάγουν μεγάλα χρηματικά ποσά από εκείνες τις απελπισμένες μέλλουσες μητέρες – παρά το γεγονός ότι συχνά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

Ακόμη και για τις νεότερες γυναίκες, η επιτυχία δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη. Το ποσοστό των γεννήσεων για γυναίκες κάτω των 35 ετών που ξεκινούν έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι 40%. Για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 42 ετών, το ποσοστό είναι 4%.

Αμφισβητώ λοιπόν την ηθική της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η άποψή μου – την οποία εκτιμώ ότι δεν θα είναι δημοφιλής – είναι ότι ενώ υπάρχουν τόσα παιδιά στον κόσμο που θέλουν απεγνωσμένα και χρειάζονται ένα αγαπημένο σπίτι, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τεχνολογία για να δημιουργήσουμε περισσότερα μωρά.

Εκτιμώ ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να μεταβιβάσουν τη γενετική τους κληρονομιά και είναι επιφυλακτικοί για τις περίπλοκες συναισθηματικές πτυχές της υιοθεσίας, ειδικά όταν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά.
Αλλά η υιοθεσία ενός παιδιού είναι μια απίστευτη πράξη χάριτος και αγάπης και θα πρέπει να διευκολύνουμε όποιον θέλει να είναι γονέας, αλλά που δεν μπορεί να συλλάβει φυσικά.

Τα παιδιά είναι εκπληκτικά ανθεκτικά εφόσον έχουν μια σταθερή ζωή στο σπίτι. Όταν αυτό αφαιρεθεί, καταρρέουν και μεταφέρουν τη ζημιά στην ενηλικίωση…

Η κριτική του Pemberton για την εξωσωματική γονιμοποίηση προέρχεται από μια ασυνήθιστη άποψη που δεν είναι προφανώς χριστιανική και σύμφωνα με τον Michael Cook, συντάκτη του ηλεκτρονικού περιοδικού BioEdge προέρχεται από ένα γκέι.

από την Βίκυ Μπαφατάκη, Βιοηθική MSc

Πηγή: bioedge.org/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close