Search

20 ναρκισσιστικοί όροι: Γλωσσάριο όρων για την κατανόηση του ναρκισσισμού

Όταν πρόκειται για ναρκισσιστές και ναρκισσισμό, γνωρίζετε όλους τους ναρκισσιστικούς όρους που σχετίζονται με αυτόν; Αυτό το άρθρο αναλύει λεπτομερώς όλες τις ναρκισσιστικές λέξεις και φράσεις που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα αυτή την κατάσταση.

1. Baiting – Δόλωμα
Ένας ναρκισσιστής λατρεύει να προκαλεί την αντίδρασή σας, ειδικά δημοσίως. Θα σας προκαλέσει να αντιδράσετε με θυμό ή συναισθηματικό τρόπο (Η θυμωμένη αντίδρασή σας είναι μια ακόμη απόδειξη της μη ισορροπημένης ψυχικής σας κατάστασης).

2. Boundaries – Όρια
Τα όρια είναι ένας κώδικας συμπεριφοράς ή ένα άγραφο σύνολο κανόνων που θεωρούμε ως λογική συμπεριφορά από τους γύρω μας και η αντίδρασή μας όταν κάποιος ξεπερνάει τα όρια.

3. Co-dependent – Συν-εξαρτώμενος
Τα επιμέρους χαρακτηριστικά διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικά από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσπάθεια να αποφεύγουμε να παίρνουμε αποφάσεις και να προτιμάμε να βασιζόμαστε σε άλλους. Οι συν-εξαρτώμενοι είναι συχνά τελειομανείς που τείνουν να βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους.

Η συν-εξάρτηση είναι επώδυνη γιατί ενώ αγαπάτε τόσο πολύ τον σύντροφό σας, στην πραγματικότητα αρχίζετε να χάνετε τον εαυτό σας στη διαδικασία. Αισθάνεστε ότι καταβάλλετε όλη την προσπάθεια για να είστε ένας σπουδαίος σύντροφος, αλλά χάνετε επίσης σιγά σιγά αυτό που σας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς.

4.Cognitive Dissonance – Γνωστική ασυμφωνία
Η γνωστική ασυμφωνία εμφανίζεται όταν κάποιος έχει ταυτόχρονα δύο ή περισσότερες αντιφατικές πεποιθήσεις ή αξίες. Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν πολύ ισχυρές πεποιθήσεις και όταν τους παρουσιάζονται στοιχεία που αντιτίθενται στις πεποιθήσεις αυτές, τους είναι αδύνατο να δεχτούν στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Η ασυμφωνία είναι συχνά έντονη όταν πηγαίνουμε ενάντια στα δικά μας ηθικά πρότυπα, για παράδειγμα, αν κάποιος πιστεύει ότι είναι καλός άνθρωπος και προχωρήσει και κάνει κάτι λάθος ή κακό, τα συναισθήματα ενοχής και δυσφορίας είναι γνωστά ως γνωστική ασυμφωνία.

5. Enabler – Υποκινητής
Ο υποκινητής είναι κάποιος που με την πράξη ή την αδράνειά του, ενθαρρύνει ή επιτρέπει τη συνέχιση ενός προτύπου συμπεριφοράς ή την άρση των συνεπειών της κακής συμπεριφοράς.

6. Flying Monkeys – Ιπτάμενες μαϊμούδες
Οι ιπτάμενες μαϊμούδες είναι άτομα που έχουν πειστεί από τον ναρκισσιστή ότι αυτός είναι το πραγματικό θύμα. Προκαλούν περαιτέρω βλάβη στο πραγματικό θύμα υποτασσόμενοι στις επιθυμίες και τις απαιτήσεις του ναρκισσιστή. Μπορεί να απειλούν, να βασανίζουν, να δυσφημούν ή να προσθέτουν τροφή σε μια εκστρατεία συκοφάντησης διαδίδοντας ψέματα και κουτσομπολιά.

7. Gas-lighting
Το Gas-lighting είναι μια τακτική χειραγώγησης κατά την οποία ένα ψυχικά υγιές άτομο υποβάλλεται σε συμπεριφορά επηρεασμού, ώστε να αμφιβάλλει για τη λογική του. Ο στόχος αρχίζει να πιστεύει ότι η αντίληψή του για την πραγματικότητα είναι ψευδής.

Ο ναρκισσιστής μπορεί απλά να αρνηθεί λέγοντας ότι κάτι δεν συνέβη ενώ συνέβη, να σας πει ότι ακούσατε λάθος ή να πει ψέματα για ένα γεγονός ή μια κατάσταση. Με την πάροδο του χρόνου το θύμα αρχίζει να πιστεύει ότι βρίσκεται σε σύγχυση και ότι τρελαίνεται. Αρχίζουν να βασίζονται όλο και περισσότερο στον ναρκισσιστή για να τους κρατάει σωστούς.

8. Grey Rock – Γκρίζος βράχος
Γκρίζος βράχος είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συμπεριφορά σας όταν προσπαθείτε να διακόψετε την επαφή με έναν ναρκισσιστή. Ο στόχος είναι να είστε εντελώς βαρετοί, ώστε ο ναρκισσιστής να μη σας βλέπει πλέον ως καλή προμήθεια και στη συνέχεια να εξαφανιστεί.

9. Hoovering
Ο όρος, hoovering, προέρχεται από την ηλεκτρική σκούπα Hoover και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ένας ναρκισσιστής προσπαθεί να ρουφήξει τα θύματά του πίσω σε μια σχέση. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε τέχνασμα για να σας επαναφέρουν υπό την εξουσία και τον έλεγχό τους.

Το Hoovering λαμβάνει συχνά χώρα αφού τους έχετε εγκαταλείψει ή μετά από μια περίοδο σιωπηλής μεταχείρισης. Συχνά υπόσχονται να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ή λένε ότι έχουν ήδη αλλάξει δραματικά.

10. Invalidation –  Απαξίωση
Η απαξίωση είναι μια χειραγωγική τακτική που χρησιμοποιείται για να κάνει τον στόχο να πιστέψει ότι οι σκέψεις, οι απόψεις και τα πιστεύω του είναι λάθος, ασήμαντα ή δεν έχουν σημασία.

11. Love Bombing – Βομβαρδισμός Αγάπης
Το Love bombing είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα τυπικά αρχικά στάδια μιας σχέσης με μια ναρκισσιστική προσωπικότητα, όπου ο ναρκισσιστής τα δίνει όλα για να εντυπωσιάσει τον στόχο του με κολακείες, διακοπές, υποσχέσεις για ένα κοινό μέλλον έχοντας τον στόχο να πιστεύει ότι έχει συναντήσει τον τέλειο σύντροφο, την αδελφή ψυχή του.

12. Mirroring – Αντικατοπτρισμός
Ένας ναρκισσιστής θα αντικατοπτρίζει ό,τι βλέπει σε εσάς, από τους τρόπους σας μέχρι το ντύσιμό σας, τη συμπεριφορά σας και τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές σας. Ουσιαστικά γίνονται ακριβώς όπως εσείς.

13. Ναρκισσιστική προσφορά/τροφοδοσία
Ένας ναρκισσιστής χάνεται χωρίς ναρκισσιστική προσφορά. Χρειάζονται την παροχή όπως ένα φυτό χρειάζεται νερό. Η ναρκισσιστική προσφορά αποτελείται από προσοχή, θαυμασμό, σεβασμό, κολακεία, ακόμα και φόβο. Χωρίς αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά της ζωής, ο ναρκισσιστής θα γίνει δυσλειτουργικός.

14. No contact – Καμία επαφή
Η απαγόρευση επαφής τίθεται σε εφαρμογή από το θύμα προκειμένου να του δοθεί χρόνος να ανακάμψει. Δεν είναι σε καμία περίπτωση παρόμοια με τη σιωπηλή θεραπεία του ναρκισσιστή. Ο ναρκισσιστής που ξεκινά τη σιωπηλή μεταχείριση το κάνει ως τιμωρία και για να ασκήσει εξουσία και έλεγχο.

Η απαγόρευση επαφής είναι ένα σύνολο κανόνων που επιβάλλει ο ίδιος, σύμφωνα με τους οποίους δεν θα υπάρχει καμία απολύτως επαφή με το τοξικό άτομο, (όχι μηνύματα, όχι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όχι τηλεφωνήματα, όχι κατασκοπεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Έχει παρομοιαστεί με την οικοδόμηση ενός τείχους μεταξύ εσάς και του τοξικού ατόμου. Δεν θα σας ενδιαφέρει ούτε καν θα έχετε επίγνωση του τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά αυτού του τείχους. (Ελάχιστη επαφή συνιστάται σε περιπτώσεις όπου κάποιος πρέπει να είναι συν-γονέας με έναν ναρκισσιστή).

15. Projection – Προβολή
Ένας ναρκισσιστής είναι ειδικός στο να προβάλλει τα δικά του ελαττώματα του χαρακτήρα του ή την κακή συμπεριφορά του στους άλλους. Δεν θα θεωρήσουν τον εαυτό τους υπεύθυνο για οποιοδήποτε λάθος και θα κατηγορήσουν τους άλλους για τα ίδια πράγματα που κάνουν οι ίδιοι. Ο κύριος στόχος είναι να κάνουν τον εαυτό τους να νιώθει ανώτερος.

16. Scapegoat – Αποδιοπομπαίος τράγος
Ο αποδιοπομπαίος τράγος κατηγορείται για σχεδόν όλα όσα πάνε στραβά. Ένα παιδί σε μια οικογένεια μπορεί να ξεχωρίζει και να υφίσταται αδικαιολόγητη αρνητική μεταχείριση.

17. Trauma Bonding – Τραυματική συγκόλληση
Ο όρος αυτός προέρχεται από μια πραγματική κατάσταση ομηρίας όπου αρκετοί όμηροι συνδέθηκαν συναισθηματικά με τους απαγωγείς τους, (Το σύνδρομο της Στοκχόλμης).

Η τραυματική συγκόλληση είναι μια λανθασμένη αφοσίωση όπου το θύμα συνδέεται συναισθηματικά με τον θύτη του και βρίσκεται σε αδυναμία να εγκαταλείψει μια ανθυγιεινή ή επικίνδυνη σχέση. Το θύμα παραμένει πιστό σε κάποιον που το έχει προδώσει ξανά και ξανά.

18.Self Esteem – Αυτοεκτίμηση
Η αυτοεκτίμηση είναι η συνολική κρίση που έχει κάποιος για την αυτοεκτίμησή του, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την υπερηφάνεια για τον εαυτό του, τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθηση.

19.Triangulation – Τριγωνισμός
Οι ναρκισσιστές ευδοκιμούν στο χάος. Προκαλούν την αντιπαλότητα και τη ζήλια μεταξύ των ανθρώπων, δημιουργώντας τρίγωνα προκειμένου να ενισχύσουν τον εγωισμό τους.

20. Closure – Κλείσιμο/τερματισμός μιας σχέσης
Το κλείσιμο σε μια φυσιολογική σχέση περιλαμβάνει ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία για το τι πήγε στραβά, εύχεστε ο ένας στον άλλον τα καλύτερα, αποχαιρετάτε και προχωράτε. Μετά το τέλος μιας σχέσης με έναν ναρκισσιστή ο στόχος μένει με τόσα πολλά ερωτήματα και χωρίς απαντήσεις.
Είναι σαν να έχει κλείσει το βιβλίο πριν τελειώσει η ιστορία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε καμία μορφή κλεισίματος από τον συναισθηματικά ανώριμο ναρκισσιστή, ο οποίος στερείται παντελώς ενσυναίσθησης χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα συναισθήματά σας. Το μόνο κλείσιμο σε αυτού του είδους τη σχέση είναι το κλείσιμο που δίνετε στον εαυτό σας.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Photo by https://themindsjournal.com/ & http://narcissisticandemotionalabuse.co.uk/

Πηγή: https://themindsjournal.com/ by Anne Mc Crea

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close