Σε μια έρευνα του IRB της Βαρκελώνης και του Πανεπιστημίου Βρυξελλών, Vrije, ανακαλύφθηκε ότι, νανοσωματίδια ζώων που ανήκουν στην οικογένεια των καμηλίδων, έχουν τη δυνατότητα να «μπλοκάρουν» την πρωτεΐνη EGF, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αφθονία, στα κύτταρα καρκινικών όγκων, και τους βοηθάει να εξαπλωθούν.
Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Erenst Giralt, από το Ινστιτούτο Ερευνών Βιοϊατρικής της Βαρκελώνης (IRB) και διδάσκει Οργανική Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Η έρευνα επικεντρώνεται στα νανοσωματίδια του ανοσοποιητικού συστήματος των καμηλίδων, και πιο συγκεκριμένα των αλπάκα.
Η ομάδα έρευνας αναγνώρισε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη οικογένεια νανοσωματιδίων – αντισώματα που βρίσκονται αποκλειστικά στις καμηλίδες – τα νανοσωματίδια αυτά, λειτουργούν ανασταλτικά στην παραγωγή της πρωτεΐνης EGF, η πρωτεΐνη EGF βοηθάει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και στην επιβίωση τους.
«Παρά τις προόδους στις αγωγές ενάντια στους δέκτες EGR (EGFR) στους ασθενείς, η αποτελεσματικότητα τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι ασθενείς αναπτύσσουν ανοχή,» εξηγεί η Monica Varese και ο Salvador Guardiola, συν-συγγραφείς της έρευνας. «Αλλά εκμεταλλευόμενοι αυτό το βιοϊατρικό εργαλείο, μπορέσαμε να συνθέσουμε τους πρώτους αναστολείς με υψηλή προτίμηση στην EGF», εξηγούν εκείνοι.
Το IRB της Βαρκελώνης ανέπτυξε την EFG πρωτεΐνη και οι συνεργάτες τους στο Βέλγιο την χορήγησαν στα αλπάκα. Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων ήταν η εξής: όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλήφθηκε το αντιγόνο, δημιούργησε μια σειρά από νανοσωματίδια και οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν αυτά τα μόρια ως πιθανούς αναστολείς της EGF. Η ομάδα από τη Βαρκελώνη, που έχει μεγάλη εμπειρία στη μοριακή αναγνώριση μεταξύ πρωτεϊνών, παρατήρησε ότι μερικοί από τους συνδέτες έδειξαν μεγάλη προτίμηση στην EGF. Χρησιμοποιώντας μια σειρά από βιοφυσικές τεχνικές, κατηγοριοποίησαν της αλληλεπιδράσεις στα κύτταρα in vitro αλλά και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα.
«Εισάγοντας EGF στα αλπάκα, προκαλέσαμε τη φύση να βρει ένα μόριο ικανό να δεθεί και να έχει μεγάλη επιλεκτικότητα με την EGF, και ανέπτυξε δύο διαφορετικές αλλά εξίσου αποτελεσματικές λύσεις για ένα τόσο μικρό και δύσκολο αντιγόνο όπως το EGF», εξηγεί ο Ernest Giralt, επικεφαλής της έρευνας.
Επιμέλεια: Γιώργος Μαράτσης
Πηγή:https://www.irbbarcelona.org/en/news/the-immune-system-of-the-alpaca-reveals-a-potential-treatment-for-cancer