Search

Ο σκύλος γαβγίζει όταν μένει μόνος του; Πώς  να το σταματήσετε

Γαβγίζει ο σκύλος σας όταν φεύγετε; Δεν είστε οι μόνοι- αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Έχουμε συμβουλές ειδικών από έναν ειδικό συμπεριφοράς σκύλων για το τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας γαβγίζει όταν μένει μόνος του!

Ένας ιδιοκτήτης έλεγε απεγνωσμένα: “Βοήθεια! Ο σκύλος μου γαβγίζει όταν δεν είμαι στο σπίτι και οι γείτονές μου χάνουν την υπομονή τους. Χρειάζομαι μια λύση, γρήγορα!”

Για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα του γαβγίσματος όταν μένει μόνος στο σπίτι, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε γιατί γαβγίζει ο σκύλος σας.

Συμβαίνει κάτι σε κοντινή απόσταση (π.χ. οικοδομή) που θα μπορούσε να προκαλέσει το γάβγισμα; Μήπως ο σκύλος σας βαριέται, δεν έχει διεγερθεί ή δεν ασκείται επαρκώς;

Ή, ίσως ο σκύλος σας έχει άγχος αποχωρισμού. Αν δεν είστε σίγουροι, παρακολουθήστε τον όσο λείπετε. Υπάρχουν εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε και οι οποίες θα σας επιτρέψουν να παρακολουθείτε το σκύλο σας. Απλώς στρέψτε την κάμερα του φορητού σας υπολογιστή στο σημείο που συχνάζει ο σκύλος σας και στη συνέχεια παρακολουθήστε από το τηλέφωνό σας. Κάποιες θα σας ειδοποιούν ακόμη και όταν ο σκύλος σας γαβγίζει! (Δύο εφαρμογές με υψηλή βαθμολογία που διατίθενται τόσο για την Apple όσο και για το Android είναι οι “Barko” και “Dog Monitor & Pet Cam Watcher”). Η παρακολούθηση θα σας πει πόσο και πόσο καιρό γαβγίζει ο σκύλος σας, σε αντίθεση με το να δέχεστε τον υποκειμενικό απολογισμό του γείτονά σας.

 Οι εξωτερικοί θόρυβοι που πυροδοτούν το γάβγισμα είναι λιγότερο συνηθισμένοι από τους άλλους δύο λόγους (πλήξη και άγχος αποχωρισμού), αλλά αν συμβαίνει αυτό, περιορίστε το σκύλο σας σε έναν χώρο μακριά από τους ήχους με ένα μηχάνημα λευκού θορύβου αρκετά δυνατό για να τον διακρίνει. Όσον αφορά την πλήξη, την υποδιέγερση, την υποάσκηση ή το άγχος αποχωρισμού, σε όλες τις περιπτώσεις ο σκύλος σας θα ωφεληθεί από μια μεγάλη βόλτα ή πεζοπορία το πρωί πριν φύγετε. Το πόσο μεγάλη και πόσο απαιτητική πρέπει να είναι η άσκηση εξαρτάται από την ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και τη φυλή του σκύλου σας, αλλά ο στόχος είναι να κουραστεί ευχάριστα. Στη συνέχεια, σκεφτείτε πού θα περνάει ο σκύλος σας το χρόνο του μόνος του. Ορισμένα σκυλιά τα πάνε καλύτερα σε κλουβί (μέχρι τρεις ή τέσσερις ώρες το πολύ), ορισμένα τα πάνε καλύτερα ελεύθερα και ορισμένα είναι πιο χαλαρά με πρόσβαση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μέσω μιας πόρτας σκύλου. Εάν ο σκύλος σας είναι καταστροφικός ή έχει ατυχήματα με το γιογιό του, θα χρειαστεί περιορισμός, όπως ένα κλουβί ή μια πύλη.

Δώστε στο σκύλο σας ένα γεμιστό Kong πέντε με δέκα λεπτά πριν αναχωρήσετε. Αν έχει άγχος αποχωρισμού, το να βυθιστεί σε ένα νόστιμο έργο ανασκαφής θα τον βοηθήσει να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο εκτός από το ότι φεύγετε. Ακόμα και αν το πρόβλημα είναι απλή πλήξη, το Kong θα του προσφέρει πνευματική διέγερση και θα βοηθήσει να εκτονώσει τυχόν εναπομείνασα ενέργεια. Το Kong θα μπορούσε να κρατήσει το πρωινό του γεύμα (αν χρησιμοποιείτε ξηρή κροκέτα, προσθέστε λίγη κονσέρβα σκυλοτροφής με σύσταση πατέ για να του δώσετε υφή) και, αν το προγραμματίσετε εκ των προτέρων, θα μπορούσατε ακόμη και να το καταψύξετε το προηγούμενο βράδυ, ώστε να διαρκέσει περισσότερο.

Μετά από μια μεγάλη βόλτα και έναν γύρο ξεφούσκωμα του Kong, ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι έτοιμος για έναν υπνάκο. Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν θα γαβγίζει την υπόλοιπη μέρα; Όχι. Βάλτε κάποιον να περάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας για να τον βγάλει άλλη μια βόλτα ή τουλάχιστον να παίξει μαζί του και να του δώσει λίγη προσοχή. Ένας επαγγελματίας pet sitter θα ήταν το καλύτερο, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, σκεφτείτε ποιον γνωρίζετε που θα μπορούσε να βοηθήσει. Κρατήστε ένα δεύτερο Κονγκ στην κατάψυξη, ώστε το άτομο να μπορεί να το αφήσει με το σκύλο σας όταν φύγει. Αυτό το Kong θα μπορούσε να είναι γεμάτο με εναλλασσόμενες στρώσεις πολτοποιημένης μπανάνας (υπερώριμης), μπισκότα σκύλου, λίγη κονσέρβα σκυλοτροφής ή ό,τι άλλο απολαμβάνει ο σκύλος σας.

Όλα τα παραπάνω είναι χρήσιμα είτε ο σκύλος σας βαριέται είτε έχει άγχος αποχωρισμού είτε όχι. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αποχωρισμού είναι περίπλοκη και θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο από μόνο του (έχω γράψει μάλιστα ένα με τίτλο “Μη με αφήνεις”), αλλά να μερικές συμβουλές:

Αφήστε στο χώρο του σκύλου σας ένα αντικείμενο που μυρίζει σαν εσάς, όπως ένα πρόσφατα φορεμένο μπλουζάκι.

Κρατήστε το πήγαινε-έλα σας χαμηλών τόνων.

Και πάλι, γυμνάστε το σκύλο σας πριν φύγετε.

Χρησιμοποιήστε φερομόνες. Υπάρχει ένα προϊόν που πωλείται με την εμπορική ονομασία Adaptil. Περιέχει τη Φερομόνη Σκύλου, η οποία μιμείται τις φερομόνες που εκπέμπει μια θηλάζουσα θηλυκή σκύλα. Αποδεικνύεται ότι αυτές οι φερομόνες είναι ανακουφιστικές όχι μόνο για τα κουτάβια, αλλά και για τα ενήλικα σκυλιά. Το προϊόν κυκλοφορεί σε βύσμα τύπου αποσμητικού αέρα, σε σπρέι ή σε κολάρο. Προτιμώ το βύσμα (εφόσον δεν έχετε πουλιά). Αφήστε το στην πρίζα- δεν θα μυρίσετε τίποτα. Θα λειτουργήσει για κάθε σκύλο; Όχι, γιατί τίποτα δεν λειτουργεί. Αλλά σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε.

Ηρεμιστική μουσική. Μου αρέσει το “Through a Dog’s Ear: Η μουσική αυτή είναι διαθέσιμη σε CD ή σε streaming μέσω του iCalmPet. Η μαγεία αυτής της όμορφης μουσικής για πιάνο, που παίζεται από έναν πιανίστα συναυλιών, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με έναν ειδικό στην ψυχοακουστική για να δημιουργήσει μια αντίδραση χαλάρωσης στους σκύλους. Έχω δει σκύλους να κοιμούνται όταν την ακούνε, ενώ άλλοι απλά χαλαρώνουν. Απλώς φροντίστε να το παίζετε και άλλες φορές, ώστε να μη συνδεθεί με τις απουσίες σας.

Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν πολλά περισσότερα για την αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού. Εάν το άγχος αποχωρισμού αποδειχθεί ότι είναι η βασική αιτία του γαβγίσματος του σκύλου σας, σκεφτείτε να επιστρατεύσετε τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία εκπαιδευτή. Εσείς, ο γείτονάς σας και ο σκύλος σας θα είστε όλοι πολύ πιο ευτυχισμένοι.

Μετάφραση – επιμέλεια κειμένου: Νικόλ Δελή, MSc Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, ΕΚΠΑ

Πηγή: https://moderndogmagazine.com/ by Nicole Wilde

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close