Search

Το άγχος αποχωρισμού μετά την πανδημία

Κατά τη διάρκεια του lockdown, τα κατοικίδια των μη απαραίτητων εργαζομένων ήταν πολύ χαρούμενα που οι ιδιοκτήτες τους ήταν στο σπίτι όλη μέρα, κάθε μέρα. Αλλά καθώς ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά να ανοίγει (και εσείς συνεχίζετε να πλένετε τα χέρια σας, να εξασκείστε στην κοινωνική αποστασιοποίηση και να φοράτε μάσκα!), η επιστροφή στη δουλειά μπορεί να διαταράξει σημαντικά αυτή τη σταθερή ρουτίνα καραντίνας με τον T-Bone. Και ακριβώς όπως τα σκυλιά επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρουτίνες, το άγχος αποχωρισμού μπορεί να προκαλέσει χάος όταν σπάσετε το μοτίβο. Επειδή πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές μιλήσαμε με μερικούς ειδικούς για το πώς να αποτρέψουμε το κυνικό φρίκη όταν επιστρέψουμε στη δουλειά.

Πρώτον, τι ακριβώς είναι το άγχος αποχωρισμού;

Σύμφωνα με τον Dr. Danielle, παγκόσμιο κτηνίατρο της Wellness Natural Pet Food, το άγχος αποχωρισμού στους σκύλους είναι ” μια συμπεριφορική αντίδραση που προκαλείται όταν οι σκύλοι αναστατώνονται λόγω του αποχωρισμού από τους κηδεμόνες τους, τους ανθρώπους με τους οποίους είναι περισσότερο δεμένοι”. Εν ολίγοις, πρόκειται ουσιαστικά για μια πραγματικά ανθυγιεινή, συντροφική εξάρτηση που, αν εκδηλωθεί, σύμφωνα με την συμπεριφοριστή σκύλων, Emma Bowdrey ιδρύτρια του Four Long Legs, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσφορία στο σκύλο και να δημιουργήσει ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες, όπως αυτοτραυματισμό, καταστροφή, υπερβολική σάλιο, ατυχήματα και πολλά άλλα.

Γιατί όποιος έχει μπει σε καραντίνα με το κατοικίδιό του θα πρέπει να ανησυχεί

Μπορεί να νομίζετε ότι ο σκύλος σας δεν έχει κανένα πρόβλημα με το να έρχεστε και να φεύγετε, αλλά τα σκυλιά είναι απίστευτα ευαίσθητα και, όπως κι εμείς, μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τις συνθήκες. “Η πρόκληση είναι ότι τώρα, υπάρχει η πιθανότητα ο σκύλος μας να έχει δεθεί μαζί μας περισσότερο από το κανονικό, προκαλώντας ενδεχομένως άγχος αποχωρισμού τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στη δουλειά ή στην καθημερινότητά μας”, εξηγεί η Dr. Danielle. Έτσι, όταν όλος αυτός ο επιπλέον υπέροχος χρόνος αφαιρείται ξαφνικά, τα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν αμέσως ότι αυτό συμβαίνει επειδή η πόλη σας έχει εισέλθει στη Φάση ΙΙ. “Τα σκυλιά έχουν γνωστικά και συναισθηματικά επίπεδα συγκρίσιμα με ένα μικρό παιδί και μπορούν να πάρουν άσχημα τέτοιες αλλαγές, απογοητευμένα, διασπαστικά ή καταθλιπτικά”, προειδοποιεί η Bowdrey.

Πώς προετοιμάζεστε λοιπόν για να πάτε στη δουλειά σας με έναν ευτυχισμένο, υγιή σκύλο;

Ακριβώς όπως εκπαιδεύσατε τον T-Bone να γυρίζει, πρέπει να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να συνηθίσει την απουσία σας πριν επιστρέψετε επίσημα. Η Dr. Sara Ochoa, DVM και κτηνιατρική σύμβουλος για το Dog Lab λέει ότι μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό αν αρχίσουμε την προετοιμασία από τώρα: “Βοηθήστε το σκύλο σας να συνηθίσει να λείπετε”. Ακολουθούν μερικές συμβουλές από ειδικούς για να κάνετε ακριβώς αυτό:

1. Όταν εργάζεστε στο σπίτι, βάλτε το σκύλο σας σε διαφορετικό δωμάτιο

Κλειδώστε τον εαυτό σας σε ένα δωμάτιο ή βάλτε τον T-Bone σε ένα άλλο δωμάτιο για λίγο, ώστε να είναι μακριά από εσάς ή/και άλλους ανθρώπους και να συνηθίσει την έννοια του να είναι μόνος του.

2. Προσπαθήστε να μην παραχωρείτε στο σκύλο σας υπερβολική έξτρα προσοχή.

Ναι, αυτό φαίνεται απολύτως αδύνατο, αλλά, σύμφωνα με την Bowdrey, αν κάνετε το να είστε σπίτι 24 ώρες το 24ωρο το καλύτερο πράγμα στον κόσμο, ο σκύλος σας θα το προσέξει ακόμα περισσότερο όταν τα πράγματα αλλάξουν.

  1. Φύγετε από το σπίτι σας!

Αν μπορείτε, ο Dr. Ochoa λέει να “πηγαίνετε για ένα σύντομο ταξίδι κάπου κάθε μέρα, ακόμη και αν αυτό είναι απλώς μια βόλτα με το αυτοκίνητο στην πόλη”. Ξεκινήστε με δέκα λεπτά και αυξήστε από εκεί και πέρα. Αυτό θα βοηθήσει τον σκύλο σας να συνειδητοποιήσει ότι επιστρέφετε στο σπίτι αφού φύγετε.

  1. Παίξτε το χαλαρά όταν φεύγετε και επιστρέφετε στο σπίτι

“Περιορίζοντας την προσοχή που λαμβάνει ο σκύλος σας λίγο πριν φύγετε ή αφού φτάσετε στο σπίτι, μειώνεται το σοκ της αναχώρησης και διευκολύνεται η στιγμή της ανακούφισης όταν επιστρέφετε στο σπίτι”, εξηγεί η Δρ Ντανιέλ. Θέλετε ο σκύλος σας να μάθει ότι οι χαιρετισμοί και οι αποχαιρετισμοί δεν είναι το απόλυτο τέλος για όλα

  1. Αφήστε έξω διασκεδαστικά παιχνίδια

Το να κουράζετε τον T-Bone σωματικά και πνευματικά είναι το κλειδί για την ευτυχία του. Γι’ αυτό φορτώστε μερικά διαδραστικά παιχνίδια που προκαλούν τις ικανότητές του στην επίλυση γρίφων και αφήστε εκτός αυτά που αγαπάει περισσότερο μόνο

  1. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας σε κλουβί.

“Τα κλουβιά όταν χρησιμοποιούνται σωστά μπορούν να βοηθήσουν τον σκύλο σας να παραμείνει ήρεμος και κυρίως επίσης μακριά από προβλήματα. Για να αρχίσετε να τα συνηθίζετε να ξεκινούν με μικρές μόνο περιόδους ενώ είστε παρόντες. Για παράδειγμα, όταν βλέπετε τηλεόραση, βάλτε το σκύλο σας στο κλουβί του και τοποθετήστε το κλουβί δίπλα στον καναπέ”, λέει η Δρ Danielle. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τον χρόνο που θα βρίσκεται σε κλουβί και να επιβραβεύετε την ήρεμη συμπεριφορά με ήρεμους επαίνους ή, φυσικά,

  1. Επιστρέψτε σταδιακά στον τρόπο που ήταν τα πράγματα

Ακριβώς όπως εμείς επιστρέφουμε σιγά σιγά στη ροή της δημόσιας ζωής μας, θα πρέπει να επαναφέρετε και εσείς το κουτάβι σας. Σύμφωνα με τον Dr. Danielle, αν παίρνατε τον T-Bone σε μεγαλύτερες, πιο συχνές βόλτες, αρχίστε να μειώνετε σταδιακά τα μήκη της βόλτας σας , εισάγοντας όλο και μικρότερες βόλτες μέχρι να επιστρέψετε στην κανονική, προ-COVID ρουτίνα σας.

Φωτογραφία: Ο φωτογράφος Charlie Nunn φωτογράφισε αυτά τα μικρά κουτάβια στις ΗΠΑ και κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην αντίστοιχη κατηγορία. Φωτo: Charlie Nunn

Επιμέλεια κειμένου: Νικόλ Δελή, MSc Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία ΕΚΠΑ

Πηγή: https://www.purewow.com by Dara Katz (14.06.2020)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close