Search

Βραβείο Vexillum Sciacca Μουσικής 2023 στην ιταλική Blind International Orchestra & στον μαέστρο Alfredo Santoloci

Ο μαέστρος Santoloci διευθύνει μουσικούς με προβλήματα όρασης μέσω ωτοασπίδων

Η BIO – Διεθνής Ορχήστρα Τυφλών, είναι η υλοποίηση μιας ουτοπίας: να μπορούν οι τυφλοί μουσικοί να ενσωματωθούν σε μια επαγγελματική ορχήστρα, παρόλο που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις χειρονομίες του μαέστρου.

Λίγους μήνες μετά την έναρξη του έργου, η Blind Orchestra είναι πραγματικότητα. Γεννημένη από το όραμα και τη διαίσθηση του συνθέτη και μαέστρου Alfredo Santoloci, καθηγητή στο Conservatorio Santa Cecilia, όπου ήταν διευθυντής μέχρι το 2016, η BIO είδε το φως στις 13 Νοεμβρίου 2022 σε μια συναυλία που έδωσε το “La” σε αυτή τη Νέα Ιστορία.

Η φιλοδοξία και ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί σε αυτό το σημείο είναι επίσης η πραγματοποίηση μαθημάτων μουσικής ανάγνωσης σε γραφή Braille για τυφλά και παιδιά με προβλήματα όρασης. Αυτή η δεξιότητα, η οποία είναι δύσκολο να αποκτηθεί, θα επιτρέψει στους μαθητές μουσικούς να μελετήσουν και να μάθουν τις διάφορες παρτιτούρες μέχρι την εκτέλεσή τους σε μια ορχήστρα, χάρη σε μια μέθοδο που επινοήθηκε και δοκιμάστηκε ήδη από τον μαέστρο Santoloci, ο οποίος καθοδηγεί φωνητικά τυφλούς μουσικούς μέσω ακουστικών. Η πρόσβαση στη μελέτη των παρτιτούρων μέσω της ανάγνωσης Braille και η θαρραλέα μέθοδος διεύθυνσης των τυφλών μουσικών θα είναι το κλειδί για να δούμε στο μέλλον όχι μία, αλλά πολλές ορχήστρες με τυφλούς μουσικούς.

Μια ηθική, κοινωνική και πολιτιστική επανάσταση για την οποία η Ιταλία μπορεί να είναι υπερήφανη με την ελπίδα ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει σύντομα πλανητικό απόηχο.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close