Search

Οι καλλονές που αναβίωσαν τις αρχαίες Θηραίες των τοιχογραφιών της Σαντορίνης (G. Sciacca)

Καλλονές, που θαρρεί κανείς ότι, «ξεκόλλησαν» από τις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου του 17ου π.Χ. αιώνα, αναβίωσαν τις γυναίκες της προϊστορικής Θήρας, και σε συνδυασμό με τα προϊόντα διατροφής, που συνιστούν το σήμα κατατεθέν του νησιού και της Ελλάδας, συνέβαλαν στην εκδήλωση Πολιτισμού «Η Διαχρονική γυναίκα της Θήρας – Η Ελληνίδα του κάλλους», που οργάνωσαν τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στην ιστορική Σαντορίνη, που αποτελεί ανυπέρβλητο δείγμα ζωγραφικής δεινότητας της φύσης.

Οι γυναικείες μορφές ελληνικού κάλλους, σαν την θεά Πότνια των Θηρών, ανέδειξαν τον γυναικείο καλλωπισμό της αρχαίας Σαντορίνης, όπως απεικονίζεται στη μνημειακή ζωγραφική, με λευκά αέρινα φορέματα, σανδάλια, κοσμήματα, περίτεχνα χτενισμένα μαλλιά, μακιγιάζ και αρωματικά αιθέρια έλαια.

Οι γυναίκες του χορού (Συνεδριακό κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός Σαντορίνη)

Οι λευκές αέρινες δημιουργίες των πέντε γυναικών του χορού από υφάσματα εξαιρετικής ποιότητας, που φόρεσαν οι κοπέλες, φέρουν την υπογραφή της σχεδιάστριας Βάσιας Τζοτζοπούλου, η οποία δήλωσε πως: «Εμπνεύστηκα από τις εικόνες, από τις τοιχογραφίες των γυναικών της Σαντορίνης. Δεν ήταν στόχος μου να κάνω μια αντιγραφή, γιατί αυτό δεν έχει το στοιχείο της έμπνευσης.

Ο στόχος μου είναι βλέποντας αυτές τις υπέροχες τοιχογραφίες, να δω ποια στοιχεία θέλω να χρησιμοποιήσω, και να κάνω τη δική μου πρόταση.

H σχεδιάστρια Βάσια Τζοτζοπούλου ανάμεσα στις γυναίκες του χορού που φορούν τις δημιουργίες της. Από αριστερά Όλγα Πετρίδου, Μαρία Λουίζα Ξαγοράρη, Νίκη Δελή, Βάσια Τζοτζοπούλου, Ειρήνη Ζαμπέλη & Φύλλια Ντζιούνη

Τα ρούχα αυτών των γυναικών είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Οι φούστες τους είχαν πολλές πτυχώσεις. Πήρα λοιπόν τις πτυχώσεις και χρησιμοποιώντας το ζέρσεϊ σαν ύφασμα, έκανα την δική μου οπτική αυτών των γυναικών.

Είμαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Ο καθένας έχει ένα όραμα, έχει μια εικόνα. Αυτή την εικόνα είχα στο μυαλό μου.

Ευχαριστώ τα Βραβεία, που μου έδωσαν την ευκαιρία να δείξω τη δουλειά μου για ακόμη μια φορά».

Μαρία Λουίζα Ξαγοράρη, Ειρήνη Ζαμπέλη, η make up artist της Dior Δέσποινα Τσούλφα, Νίκη Δελή, η Senior Hair Stylist του Hair Shop Γεωργία Θεοδωράκη, Φύλλια Ντζιούνη, η μακιγιέρ από το Hondos Center Σαντορίνης Άννα Φωτιάδου και η σχεδιάστρια μόδας Βάσια Τζοτζοπούλου

Στην εκδήλωση Πολιτισμού διεξήχθη δραματοποιημένη αφηγηματική ιστορία και χορευτικό δρώμενο, με πρωταγωνίστρια την έφηβη Πασιφάη, στο στάδιο της μύησης προς την ενηλικίωσή της, σε κείμενα της μουσικολόγου Φύλλιας Ντζιούνη, που επιμελήθηκε η Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη και αφηγήθηκαν η ίδια και ο Κωστής Λυμπερόπουλος.

Ο ηθοποιός Burak Hakki, Εκπρόσωπος των Βραβείων στην Τουρκία, η σχεδιάστρια Βάσια Τζοτζοπούλου και η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη

Η χορεύτρια & χορογράφος Νίκη Δελή

Τον ρόλο του κοριτσιού ενσάρκωσε η 17χρονη Μαθήτρια Λυκείου, Χορεύτρια Νίκη Δελή, που έκανε και τις χορογραφίες της παράστασης. Η λαμπερή Νίκη Δελή, ανέφερε ότι: «Έζησα μια εξαιρετική εμπειρία. Καταρχάς χορογράφησα δυο χορούς της παράστασης πάνω σε αρχαιοελληνική μουσική. Αυτό απαιτούσε μελέτη για να αποδοθούν χορευτικές φιγούρες που προέρχονται από την αρχαιότητα.

Πρόσθεσα και σύγχρονα στοιχεία και είχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα από όλες τις κοπέλες που χόρεψαν.

Ταυτόχρονα υποδύθηκα το κορίτσι στο στάδιο της μύησης… μέσα στα υπέροχα φορέματα, τα μοναδικά κοσμήματα του Γιώργου Πονηρού, με ένα εκπληκτικό μακιγιάζ και το υπέροχο χτένισμα αισθάνθηκα ότι έγινα μια από εκείνες τις γυναίκες του 17ου αιώνα και ειδικά όταν χόρεψα μόνη μου.

Για μένα είναι σημαντικό να συμβάλλουμε όλοι ώστε να αναδειχτεί η τεράστια ιστορία μας».

Η Τραπεζική Υπάλληλος, Όλγα Πετρίδου ήταν μια από τις χορεύτριες της παράστασης και παράλληλα έπαιξε το ρόλο της μητέρας, την Οινόη, στο θεατρικό δρώμενο.

Η Όλγα δήλωσε πως: «Ήταν πολύ συγκινητική στιγμή, όταν ως μητέρα αποχωριζόμουν την κόρη μου, η οποία έμπαινε στο στάδιο της μύησης και κατόπιν στην ενήλικη ζωή. Σε όποια εποχή και να ζεις, είτε στο 17ο αιώνα, είτε στο σήμερα, το να είσαι μάνα και να βιώνεις τη στιγμή αυτή, είναι ένα συναίσθημα πάρα πολύ δυνατό, πόσο μάλλον σε μια τόσο νεαρή ηλικία.

Όλγα Πετρίδου, γυναίκα Θηραία του χορού & στο ρόλο της μητέρας Οινόης

Συνολικά, εκείνο που έζησα στη Σαντορίνη, εκείνα που αισθάνθηκα και έμαθα, ήταν μια φοβερή εμπειρία, την οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Έκανα πράγματα, που ούτε είχα διανοηθεί ότι μπορούσα να κάνω, και θα το έκανα ευχαρίστως πάλι από την αρχή. Ευχαριστώ πάρα πολύ τα Βραβεία, που μου έδωσαν την δυνατότητα να ζήσω αυτές τις στιγμές ευτυχίας».

Οι νεαρές, που αναβίωσαν τις γυναίκες της προϊστορικής ηφαιστειακής Θήρας, που σε συνάρτηση με τις γυναίκες της μινωικής εποχής, συνιστούν το διαχρονικό σύμβολο του κάλλους και της αρμονίας, κατάφεραν επιτυχώς να μεταφέρουν τους παρευρισκομένους στο παρελθόν, και να ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια τους τα μεγαλεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που φωτίζει και οδηγεί τους πολιτισμούς ανά την υφήλιο.

Οι εθελόντριες, που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας για να συμβάλλουν με καρδιά και μεράκι στην σημαντική εκδήλωση Πολιτισμού, στο αξεπέραστο σε ομορφιά νησί, που τόσο έχει αγαπηθεί, μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα:

Ειρήνη Ζαμπέλη, Λογίστρια: «Βρέθηκα σε αυτή την εκδήλωση από σύμπτωση, αλλά ήταν για μένα μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Με χαρά συμμετείχα και γνώρισα ευχάριστους και δημιουργικούς ανθρώπους.

Από μικρή στις επισκέψεις μου στο μουσείο θαύμαζα τις τοιχογραφίες! Μία επίσκεψή μου πριν χρόνια στο Συνεδριακό Κέντρο Π. Νομικός, που φιλοξενούσε αντίγραφα όλων των τοιχογραφιών, που έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, ήρθε να συμπληρώσει το θαυμασμό μου για όλες τις τοιχογραφίες, αλλά ειδικά για τις γυναίκες τις αρχαίας Θήρας.

Έδειχναν τόσο κομψές και τόσο καλοντυμένες! Τα στολίδια τους, τα μαλλιά τους, τα ρούχα τους, όλα τόσο προσεγμένα, όσο θα ζήλευαν πολλές γυναίκες σήμερα. Έβλεπα τις μακριές φούστες, τα περίτεχνα κοσμήματα και αναρωτιόμουν από που εμπνεύστηκαν εκείνες.

Οι αρχαίες Θηραίες ζούσαν αρμονικά με τη φύση και με λατρεία προς αυτή. Αυτό φαίνεται και στην τοιχογραφία της «θεάς», που τα κοσμήματά της είναι εμπνευσμένα από τη φύση! Έδειχναν φιλάρεσκες και δυναμικές…

Ήταν μια ευκαιρία μέσα από όλη αυτή την προετοιμασία και τον καλλωπισμό, μέσα από την αφήγηση και το χορό, να αισθανθούμε την αύρα μιας άλλης εποχής, που έρχεται από τον 17ο π.Χ. αιώνα. Την αύρα ανθρώπων, που είχαν μάθει να ζουν αρμονικά με τη γη τους… με το ηφαίστειό τους.

Ευχαριστούμε τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca και όλους τους συντελεστές για την πρωτοβουλία να γίνει αυτή η εκδήλωση στον τόπο μας. Η Σαντορίνη είναι ένα νησί γεμάτο ομορφιές… γεμάτο παραδόσεις».

Φύλλια Ντζιούνη σε ρόλο αρχαίας Θηραίας

Φύλλια Ντζιούνη, Διδάκτωρ Μουσικολογίας: «Υπήρξε πράγματι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Η ίδια λάτρης του
αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μας, μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω τόσα πράγματα για την προϊστορική γυναίκα της Θήρας, στοιχεία για τον καλλωπισμό της, τον τρόπο ζωής της, να τη ζωντανέψω, να την παρουσιάσω στο ευρύ κοινό, να νιώσω για μια στιγμή σαν να ταξιδεύω στο χρόνο, να έχω βγει από μια εποχή, που σήμερα μοιάζει παραμύθι.

Το γεγονός ότι η πολιτιστική αυτή εκδήλωση πραγματώθηκε στη Σαντορίνη, κάνει την εμπειρία αυτή ακόμα πιο σημαντική, καθώς βρισκόμασταν σ’ εκείνα τα ίδια χώματα, που χιλιάδες χρόνια πριν οι σπουδαίες Θηραίες γυναίκες έζησαν, αποτέλεσαν κομμάτι πολιτισμού κι έμπνευση για τις τόσες τοιχογραφίες, που τις κατέστησαν αθάνατες στο πέρασμα των αιώνων».

Μαρία Λουίζα Ξαγοράρη, Εκπαιδευτικός: «Νιώθω ιδιαίτερα περήφανη, γιατί ο τόπος καταγωγής μου είναι η Σαντορίνη. Μπήκα σε μια μηχανή του χρόνου κι ένιωσα σαν αρχαία Θηραία.

Αρχαία Θηραία η Μαρία Λουίζα Ξαγοράρη

Είναι τιμή για τη Σαντορίνη, που έγινε ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός στο νησί. Αναδεικνύεται ο τόπος και η όλη οργάνωση μέσα από το μαγευτικό περιβάλλον της Σαντορίνης. Προβάλλεται για μια ακόμη φορά σε όλο τον κόσμο η ομορφιά και η ιστορία του νησιού μας».

Οι γυναίκες της αρχαίας Θήρας καλλωπίζονταν με καλλυντικά, φτιαγμένα από τα πετρώματα του ηφαιστείου. Οξείδια του μολύβδου γίνονταν πούδρες, eye liner, rouge για τα μάγουλα και κόκκινα crayon για τα χείλη.

Οι μακιγιέρ, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, κατάφεραν να βάψουν το πρόσωπο των νεαρών εθελοντριών με γνώμονα το πρόσωπο των γυναικών στις τοιχογραφίες.

Δέσποινα Τσούλφα, Μακιγιέρ της Dior: «Είναι μεγάλη τιμή για τον καθένα να συμμετέχει σε ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός. Κυρίως νιώθω τιμή, που συμμετείχα σε αυτή την εκδήλωση με τη προσωπική μου δουλειά και «ζωντάνεψα» στο πρόσωπο των γυναικών του σήμερα, εκείνο των όμορφων αρχαίων Θηραίων.

H Dior μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης και τα Hondos Center Σαντορίνης. Η make up artist της Dior, Δέσποινα Τσούλκα αποτυπώνει το μακιγιάζ της αρχαίας Θηραίας στο πρόσωπο της Νίκης Δελή

Υπάρχουν πολλά ωραία μέρη στην Ελλάδα με πλούτο αρχαίας ιστορίας. Θεωρώ ότι η Σαντορίνη, είναι ένα μέρος απλά μαγικό, που δίνει μεγαλύτερη έκταση σε τέτοια πολιτιστικά δρώμενα».

Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση είχαν περίτεχνα χτενίσματα, κότσους, κυματιστά μαλλιά, χρυσό κορδόνι στο μέτωπο και… θύμιζαν τις όμορφες αρχαίες Θηραίες. Υπεύθυνες για την κόμη των νεαρών ήταν οι κομμώτριες από το Hair Shop της Σαντορίνης.

Η make up artist Άννα Φωτιάδου βάζει τις τελευταίες πινελιές στην Μαρία Λουίζα Ξαγοράρη

Γεωργία Θεοδωράκη, Senior Hair Stylist Hair Shop: «Η συμμετοχή μου στην εκδήλωση με γέμισε από συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης, διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξω μέσα από τις καλλιτεχνικές μου δημιουργίες την διαχρονικότητα της Θηραίας γυναίκας ως σύμβολο ομορφιάς.

Η Γεωργία Θεοδωράκη δημιουργεί περίτεχνο κότσο στη Γκόλφω Μυτιληναίου

Με χαροποίησε ιδιαίτερα πως ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός έλαβε χώρα σε αυτό το υπέροχο νησί, που λέγεται Σαντορίνη, και αισθάνθηκα ιδιαίτερη συγκίνηση, που τόσο ατμοσφαιρικά μας μετέφερε μέσα στο χρόνο, από τη μύηση στην ενηλικίωση της Θηραίας καλλονής».

Δυο γυναίκες που συμπλήρωσαν επικουρικά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ανέφεραν για την συμμετοχή τους.

Οι γυναίκες του χορού με τη Βάσια Τζοτζοπούλου στην έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Κωστοπούλου

Αγγελική Τριάντη, Δημοσιογράφος: «Ένιωσα τιμή, αγαλλίαση και συγκίνηση, που μου δόθηκε η ευκαιρία να προσθέσω ένα λιθαράκι στην σπουδαία εκδήλωση Πολιτισμού για την αρχαία Θηραία των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου, το πρότυπο γυναικείου κάλλους, που έλαβε χώρα στην Σαντορίνη, με την ιστορία, την ιδιαίτερη γεωλογική μορφή, την παράδοση, τον πολιτισμό και την άγρια ομορφιά από τη σμιλεμένη έκρηξη του ηφαιστείου.

Αναπαρέστησα στο θεατρικό τμήμα της εκδήλωσης την Σαντορινιά Θεραπαινίδα, που στην αρχαιότητα έπαιζε αξιόλογο ρόλο στην διαπαιδαγώγηση της κόρης του σπιτιού.

Αγγελική Τριάντη & Γκόλφω Μυτιληναίου

Αλήθεια είναι ότι οι καλλονές των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου μεταλαμπαδεύουν στα πέρατα του κόσμου τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, που ακτινοβολεί ως φωτεινός φάρος τους πολιτισμούς όλων των λαών, και αποκαλύπτουν ότι η προϊστορική Θηραία λάμπει από εξωτερική κι εσωτερική ομορφιά.

Όλγα Πετρίδου, Νίκη Δελή & Αγγελική Τριάντη

Άξιο είναι, που στις ημέρες μας, που χαρακτηρίζονται από την παγκόσμια κρίση των αξιών, των θεσμών, του πνεύματος και της ηθικής, τελούνται από εθελοντές, σημαντικές εκδηλώσεις στην ευλογημένη μας πατρίδα, με την μακραίωνη ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό, την Ελλάδα, που αγαπιέται και πολεμάται».

Στην υπόσκαφη αίθουσα του συνεδριακού χώρου Πέτρος Μ. Νομικός το κοινό παρακολουθεί την εκδήλωση. Διακρίνονται ο αμερικανός συγγραφέας Scott Campbell, το στέλεχος των Βραβείων, Αρχιτέκτονας Αντώνης Γιαννικουρής, ο ηθοποιός Burak Hakki και η ζωγράφος Χριστίνα Κωστοπούλου

Γκόλφω Μυτιληναίου – Σκούφου, Γενική Διευθύντρια «Γαιοκάρπι»: «Στο άκουσμα και μόνο αυτής της ιδέας, το μυαλό μου ταξίδεψε βαθιά μέσα στο χρόνο. Σκέφτηκα πόσα πολιτιστικά γεγονότα έχουν γράψει την ιστορία αυτού του τόπου. Άλλο ένα ήρθε να προστεθεί την συγκεκριμένη ώρα, τον συγκεκριμένο χρόνο, στο συγκεκριμένο μέρος. Η αναβίωση της γυναίκας της προϊστορικής Σαντορίνης των τοιχογραφιών, ήταν καθαρά μια ευχάριστη και πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Μεταφέρθηκα σε μία άλλη διάσταση, πήρα γεύση από τον πολιτισμό τους, τον τρόπο ζωής τους και την ομορφιά τους. Θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό μου.

Σαντορίνη! Ένα νησό σμαραγδένιο, που γεννήθηκε από τα σπλάχνα της μάνας γης! Μία τοποθεσία που σου προκαλεί αισθήματα περηφάνιας και ευθύνης για την διατήρηση και ανάδειξη αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ιστορία της Θήρας του παρελθόντος, της Σαντορίνης του σήμερα, είναι ένα ταξίδι μαγευτικό με απεικονίσεις πόνου, χαράς, αλλά και γοητείας».

Το concept της εκδήλωσης υπογράφει η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη με την αρωγή των συνεργατών της Κατερίνας Νίκου & Τάσου Θεοδωρακέα. Η πρόταση για να γίνει μια εκδήλωση στη Σαντορίνη εκ μέρους των Βραβείων έγινε από την ζωγράφο Χριστίνα Κωστοπούλου, η οποία προγραμμάτιζε έκθεση στο νησί με τίτλο «Επιρροές από Φαγιούμ». Πολύτιμη η βοήθεια του Διευθυντή Φωτογραφίας Βαγγέλη Μαθά για την υλοποίηση της παράστασης.

Όλγα Πετρίδου & Νίκη Δελή

Και… δεν είναι δυνατόν να λησμονηθούν από το πολιτιστικό γεγονός στην πάλαι ποτέ ονομαζόμενη νήσο Καλλίστη, οι λογισμοί και τα αισθήματα του Οδυσσέα Ελύτη για τη γη, όπου έζησαν οι καλλονές αρχαίες Θηραίες, που εκφράζονται στην «Ωδή στη Σαντορίνη», από την ποιητική συλλογή «Προσανατολισμοί» και την ενότητα «Η Θητεία του Καλοκαιριού»…

Θαλασσοξυπνημένη, αγέρωχη
Όρθωσες ένα στήθος βράχου
Κατάστιχτου απ’ την έμπνευση της όστριας
Για να χαράξει εκεί τα σπλάχνα της η οδύνη
Για να χαράξει εκεί τα σπλάχνα της η ελπίδα
Με φωτιά με λάβα με καπνούς
Με λόγια που προσηλυτίζουν το άπειρο
Γέννησες τη φωνή της μέρας
Έστησες ψηλά
Στην πράσινη και ρόδινη αιθεροβασία
Τις καμπάνες που χτυπάει ο ψηλορείτης νους
Δοξολογώντας τα πουλιά στο φως του μεσαυγούστου

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής με τον κοσμηματοποιό Τάσο Θεοδωρακέα, στέλεχος των G.Sciacca

Από την Αγγελική Τριάντη
Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close