Search

Αλέξανδρος Νταμπουρατζής: “Κάθε πρόβλημα αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης…”

Γεννηθήκαμε, ζούμε και δημιουργούμε στην πόλη της Ξάνθης, μία περιοχή που εδώ και αιώνες αποτελεί σταυροδρόμι οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δράσεων. Μία περιοχή όπου η όσμωση λαών και φυλών μεταξύ τους, πλείστες φορές στο παρελθόν οδήγησε σε λαμπρές στιγμές. Ο Δημόκριτος, ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αποτελούν παραδείγματα προσωπικοτήτων που γέννησε και ανέθρεψε τούτος ο τόπος.

Σήμερα ο Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης είναι, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., παρουσιάζει σημαντικά ελλείματα. Η οικονομία στηρίζεται στην πρωτογενή παραγωγή και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο όπως ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, SUNLIGHT, Σ.Ε.Κ.Ε., SMIRDEX, SEKAP – JTI, COCOMAT, ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ, και άλλες οι οποίες όμως χρειάζονται την αμέριστη στήριξη της πολιτείας για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους. Παράλληλα ειδικευμένο και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό αναζητά λύσεις επιβίωσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Στον τομέα των μεταφορών υπάρχει σημαντικό έλλειμμα με σχεδόν ανύπαρκτο σιδηροδρομικό και θαλάσσιο δίκτυο, με αποτέλεσμα την έλλειψη κίνησης εμπορευμάτων και προσώπων. Η πρόσφατη υγειονομική κρίση, η ενεργειακή αλλά και η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό περιβάλλον.

Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι κάθε πρόβλημα αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης αν αντιμετωπισθεί με τη δέουσα προσοχή και τους ανάλογους χειρισμούς κάτω από την αγαστή συνεργασία των τοπικών φορέων και της πολιτείας. Ο νομός μας αποτελεί διπλή πύλη εισόδου από τη Βουλγαρία (Θέρμες και Δημάριο ) και ταυτόχρονα θεσμοθετημένη διεθνή πύλη εισόδου ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το λιμάνι το Πόρτο Λάγος συνιστά είσοδο από διεθνή ύδατα. Η ενίσχυση διαδικασιών FAST –TRACK και κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων πρέπει να προχωρήσει άμεσα προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις.

Η ίδρυση και λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Ναυαρχίδα όμως της ανάπτυξης θα αποτελέσει η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής, στοιχείο που μένει ανεκμετάλλευτο χωρίς λόγο και αιτία μπλεγμένο σε παράλογα γρανάζια νόμων και γραφειοκρατίας. Επιπλέον η δημιουργία φορέων που θα έχουν ως αντικείμενο την περιβαλλοντολογική πολιτική τόσο σε επίπεδο προστασίας και όσο και ανάδειξης της ντόπιας χλωρίδας και πανίδας με ταυτόχρονη στροφή στη χρήση επενδύσεων νέων τεχνολογιών θα δώσουν το έναυσμα για ανάπτυξη της περιοχής και την προσέλκυση ενδιαφέροντος από σημαντικούς οικονομικούς φορείς ανάπτυξης. Στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού η περιοχή είναι γνωστή για το φυσικό κάλλος της οροσειράς της Ροδόπης, των Στενών του ποταμού Νέστου αλλά και για εκδηλώσεις όπως οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, το Φεστιβάλ «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ» και οι Γιορτές Νεολαίας.

Σημαντικό κίνητρο στην ποιότητα ζωής αποτελεί επίσης και η εκπαίδευση των πολιτών σε πρακτικές αλλαγής νοοτροπίας όσον αφορά την καθαριότητα, την ανακύκλωση αγαθών και την προστασία έμβιων όντων συμπεριλαμβανομένου και των αδέσποτων. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σημαντική ευκαιρία εφαρμογής πολιτικών που μπορούν να αναδείξουν την περιοχή σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Ο Νομός Ξάνθης έχει πλούσιο παρελθόν, δύσκολο παρόν αλλά με βεβαιότητα μπορεί να δικαιολογήσει ένα ευοίωνο και δυναμικό μέλλον . Η περιοχή διασώζει ένα πλούσιο πολιτισμό ηθών και εθίμων με κύριο χαρακτηριστικό τη χρονική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η πολιτεία οφείλει και έχει υποχρέωση να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής επιλύοντας παθογένειες και προβλήματα αυτονόητα που εμποδίζουν τη φυγή από το τέλμα. Έχουμε υποχρέωση να τολμήσουμε απέναντι στα παιδιά μας!!!.

Η νεολαία άλλωστε αποτελεί και το μέλλον αυτού του τόπου Η εκπαίδευση αποτελεί το εργαλείο που θα δώσει τα κίνητρα στη νεολαία να δημιουργήσει και να μεγαλουργήσει.

Αλέξανδρος Νταμπουρατζής

Πολιτισμολόγος, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close