Search

Σε ποιο βαθμό υπάρχουν εσωστρεφείς ναρκισσιστές;

Ο εσωστρεφής ναρκισσιστής, ο συγκαλυμμένος ναρκισσιστής, είναι μια διαβάθμιση της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας

Όταν κάποιος μιλάει για ναρκισσιστή, σκέφτεται αμέσως ένα άτομο που κάνει τα πάντα για να τραβήξει την προσοχή, νιώθει ανώτερος από τους άλλους, είναι χειριστικός…

Αντίθετα, ο συγκεκαλυμμένος ναρκισσιστής παρουσιάζεται ως το αντίθετο του “κλασικού” ναρκισσιστή: ευαίσθητος, εσωστρεφής, ευάλωτος και στοργικός

Αλλά και οι δύο έχουν τις ίδιες σκέψεις μεγαλείου και επιθυμία για προσοχή, αλλά ενώ ο κλασικός εξωστρεφής θα σας πει κατάμουτρα “είμαι καλύτερος από εσάς” ο εσωστρεφής θα σας το αφήσει να το καταλάβετε χωρίς να σας το πει ευθέως

Είναι αγχώδεις και ανασφαλείς, γεγονός που συχνά τους εμποδίζει να πουν ή να κάνουν αυτό που θέλουν. Φαίνονται αδιάφοροι για την επιτυχία, ενώ στην πραγματικότητα έχουν φαντασιώσεις δόξας και μεγαλείου.

Παρουσιάζουν την ίδια δυναμική στις σχέσεις με τον “κλασικό” ναρκισσιστή και γι’ αυτό οι σχέσεις μαζί τους είναι εξίσου καταστροφικές (αν όχι περισσότερο).

Ακολουθούν παραδείγματα του τι κάνει/λέει/σκέφτεται ένας κρυφός ναρκισσιστής:

-Πάντα παρουσιάζει τον εαυτό του/της ως θύμα

Ο κρυφός ναρκισσιστής θα παρουσιάζει πάντα τον εαυτό του/της ως θύμα, λέγοντας πάντα πόσο έχει υποφέρει από τους άλλους και θυμάται όλα τα επώδυνα που του/της έχουν συμβεί. Θα περιγράψει τον εαυτό του ως ένα ευαίσθητο και υπερβολικά καλό άτομο που πάντα είχε ατυχίες. Αυτό θα μαλακώσει το θύμα του ώστε να πιστέψει ότι είναι απλώς ένα άτομο που χρειάζεται αγάπη και προστασία.

-Κρυφή αίσθηση ανωτερότητας

Οι περισσότεροι ναρκισσιστές είναι εύκολο να αναγνωριστούν λόγω της στάσης ανωτερότητάς τους και του τι κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή. Οι κρυφοί ναρκισσιστές, από την άλλη πλευρά, είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν επειδή προτιμούν να παρατηρούν αντί να ενεργούν και να ακούν αντί να μιλούν. Για παράδειγμα, αντί να σας πουν ότι αυτό που μόλις είπατε κατά τη γνώμη τους είναι ηλίθιο και να σας προσβάλουν ή να σας κοροϊδέψουν, όπως θα έκανε ένας “κλασικός” ναρκισσιστής, θα σας δώσουν σήματα που σας αφήνουν να καταλάβετε τι σκέφτονται για εσάς χωρίς να σας το πουν ευθέως, γυρίζοντας τα μάτια τους όταν μιλάτε, χασμουριζόμενοι και μη δίνοντάς σας την παραμικρή σημασία. Αν ποτέ σχολιάσουν θα είναι μόνο για να σας επικρίνουν αλλά με πιο διακριτικό τρόπο.

Ξέρουν ότι έχουν ελαττώματα αλλά αντί να βελτιώνονται, τείνουν να ζηλεύουν και να κατηγορούν τους άλλους για τις ελλείψεις τους. Τρέφουν θυμό προς εκείνους που έχουν καταφέρει να έχουν περισσότερα από αυτούς, επειδή πιστεύουν ότι αξίζουν πολύ περισσότερα από τους άλλους.

-Εγωκεντρισμός

Ένα από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά ενός εσωστρεφούς ναρκισσιστή είναι ότι δεν δίνει την παραμικρή προσοχή και κρίνει σιωπηλά ως “ηλίθιο ή βαρετό” οτιδήποτε δεν του αρέσει και οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τις σκέψεις του, χωρίς να σέβεται τις απόψεις του άλλου. Δεν θα αργήσουν να θεωρήσουν εσάς και τις ιδέες σας αδιάφορες και ανάξιες της προσοχής τους.

-Έλλειψη ενσυναίσθησης

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι παρόν τόσο στους εξωστρεφείς όσο και στους συγκαλυμμένους ναρκισσιστές, με τη μόνη διαφορά ότι στους εξωστρεφείς είναι πολύ πιο εμφανές. Οι κλασικοί ναρκισσιστές θα σας δείξουν πώς τα συναισθήματά σας είναι άχρηστα γι’ αυτούς, ενώ οι εσωστρεφείς θα το κρύψουν.

-Παθητική-επιθετική συμπεριφορά

Οι κρυφοί ναρκισσιστές αντιδρούν σε καταστάσεις και ανθρώπους που αντιπαθούν με παθητικο-επιθετικό τρόπο. Για παράδειγμα, όταν τους ζητάτε να κάνουν κάτι, θα πουν “ναι φυσικά” και μετά δεν θα κάνουν τίποτα ή θα το κάνουν με λάθος τρόπο. Και αν τους ζητήσετε εξηγήσεις, θα βρουν δικαιολογίες ή θα σας πουν ότι αυτό που έκαναν ήταν σωστό.

-Υπερευαισθησία

Οι εσωστρεφείς ναρκισσιστές είναι πολύ πιο ευαίσθητοι από τους κλασικούς ναρκισσιστές. Δεν μπορούν να διαχειριστούν καμία κριτική και αντιμετωπίζουν άσχημα κάθε είδους αντιπαράθεση. Αντιδρούν στις κρίσεις και τα αρνητικά σχόλια των άλλων με δύο τρόπους: είτε χτίζοντας μια ψεύτικη αίσθηση ανωτερότητας είτε απομακρυνόμενοι από το άτομο που τους επικρίνει και αγνοώντας το εντελώς.

-Πιστεύουν ότι οι ίδιοι είναι ξεχωριστοί και παρεξηγημένοι

Οι κρυφοί ναρκισσιστές πιστεύουν ότι είναι ξεχωριστοί, διαφορετικοί από όλους τους άλλους, παρεξηγημένοι επειδή είναι μοναδικοί ή τόσο έξυπνοι που είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους. Χτίζοντας μια εικόνα του εαυτού τους ανώτερη από όλους τους άλλους κρύβουν τους φοβισμένους, εύθραυστους και ευάλωτους ανθρώπους που πραγματικά είναι.

-Δεν ενδιαφέρονται για το σεξ

Αυτός ο τύπος ναρκισσιστή έχει συχνά προβλήματα στη σεξουαλική σφαίρα και με πλήρη απουσία επιθυμίας. Πολλοί κρυφοί ναρκισσιστές δεν ενδιαφέρονται για το σεξ και δίνουν τον εαυτό τους στον σύντροφο σαν να του κάνουν χάρη.

Επιμέλεια κειμένου: Βϊκυ Μπαφατάκη

Αναφορές από την έρευνα της Milde Vernarelli

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close