Οι γυναίκες και τα κορίτσια στην παραγκούπολη Kibera της Κένυας, τη μεγαλύτερη στην Αφρική, συχνά αναγκάζονται να ανταλλάσσουν το σεξ με νερό. Η κυβέρνηση λέει ότι θέλει τώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που είναι επίσης διαδεδομένο σε πολλές αγροτικές κοινότητες.
Η μαθήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Jackline Bosibori πλένει τα ρούχα της σε μια λακκούβα με νερό μέσα στις παραγκουπόλεις Kibera στο Ναϊρόμπι
Εικόνα: Ο κ: Monicah Mwangi/Reuters
Η Caroline Munyoki (σημείωση του συντάκτη: το όνομα άλλαξε για την προστασία της ταυτότητάς τους) ζει στις διαβόητες παραγκουπόλεις Kibera της Κένυας στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι.
Πρόσφατα, η 16χρονη κόρη της έπεσε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από διάφορους άνδρες στη γειτονιά της, όταν έψαχνε για πόσιμο νερό.
Η παραγκούπολη Kibera, η μεγαλύτερη στην Αφρική, είναι ένας από τους άτυπους οικισμούς της Κένυας που μαστίζεται από συνεχή έλλειψη νερού.
“Ζω εδώ στην παραγκούπολη Kibera για περισσότερα από 10 χρόνια, το νερό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, δεν έχουμε νερό από αγωγούς. Υπάρχουν τόσοι πολλοί μεσίτες νερού που είναι επίσης μέρος των προβλημάτων μας”, δήλωσε ο Munyoki στην DW.
Γονείς όπως η Munyoki στέλνουν τα παιδιά τους, ιδίως τα κορίτσια, να ψάξουν για νερό. “Συνήθως στέλνουμε τα νεαρά κορίτσια μας να φέρουν νερό από τους πωλητές, οι οποίοι με τη σειρά τους τα εκμεταλλεύονται”.
Φοβούμενη να μοιραστεί την προσωπική δοκιμασία της κόρης της, η μητέρα δύο παιδιών είπε ότι οι δράστες την προειδοποίησαν να μην μιλήσει.
Μια γυναίκα παίρνει νερό από αυτό που κάποτε ήταν ένα ποτάμι που κυλούσε.
Οι γυναίκες που διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να αναζητήσουν νερό είναι πιο ευάλωτες σε εκβιασμούς
Εικόνα: Η γυναίκα που περπατάει σε μεγάλες αποστάσεις για να αναζητήσει νερό είναι πιο ευάλωτη σε εκβιασμούς: DW
Περιπτώσεις εκβιασμού
Οι δράστες απείλησαν τη Munyoki ότι θα δημοσιοποιούσαν το βίντεο με τη σεξουαλική εκμετάλλευση της κόρης της, ελπίζοντας να την εξαναγκάσουν να σιωπήσει.
“Τα περισσότερα από τα παιδιά μας παρασύρονται στο σεξ για το νερό, οι δράστες στη συνέχεια τραβούν φωτογραφίες και βίντεο από αυτές τις πράξεις”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα θύματα συχνά αναγκάζονται να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε σεξουαλικές δραστηριότητες, αφού προειδοποιούνται ότι αν δεν συμφωνήσουν, τα σεξουαλικά αρπακτικά θα μοιραστούν τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την Munyoki, ορισμένες από τις σεξουαλικές επιθέσεις λαμβάνουν χώρα κοντά στο σπίτι. “Κάποιες από αυτές συμβαίνουν ακόμη και στις τουαλέτες της κοινότητάς μας. Αυτή η μορφή εκμετάλλευσης είναι πολύ συνηθισμένη και τα κορίτσια μας δεν ξέρουν σε τι μπλέκουν”.
Η Water.org, μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για την παροχή νερού και αποχέτευσης στον κόσμο, αναφέρει ότι από τον πληθυσμό των 53 εκατομμυρίων ανθρώπων της Κένυας, το 15% βασίζεται σε αμφισβητήσιμες πηγές νερού, συμπεριλαμβανομένων λιμνών, ρηχών φρεατίων και ποταμών.
Περίπου το 41% των Κενυατών χρειάζονται επίσης πρόσβαση σε βασικές λύσεις αποχέτευσης. Οι προκλήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα εμφανείς στις αγροτικές περιοχές και στις αστικές παραγκουπόλεις, όπου οι άνθρωποι συχνά δεν μπορούν να συνδεθούν με υποδομές ύδρευσης με αγωγούς. Στην αγροτική Κένυα, για παράδειγμα, το μέσο συνολικό κόστος για μια αναξιόπιστη ή απομακρυσμένη παροχή νερού είναι περίπου 38 δολάρια (35 ευρώ) το μήνα, ανέφερε η ομάδα.
Διατάξεις του Συντάγματος της Κένυας εγγυώνται στην πραγματικότητα το δικαίωμα πρόσβασης σε ασφαλές νερό και εύλογα πρότυπα υγιεινής. Σε παραγκουπόλεις όπως η Kibera όμως, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Καθαρό νερό για την παραγκούπολη Kibera της Κένυας
Τερματισμός της κακοποίησης
Το Δίκτυο της κοινωνίας των πολιτών της Κένυας για το νερό και την αποχέτευση (Kewasnet) δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς να φέρνουν νερό μακριά από τα σπίτια τους και η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έχει τώρα ξεκινήσει εκστρατεία για να τερματιστεί αυτή η κακοποίηση.
Ο Vincent Ouma, επικεφαλής προγραμμάτων στο Kewasnet, δήλωσε στην DW ότι ο αριθμός των γυναικών που πλήττονται από αυτή την κακοποίηση μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, καθώς πολλά θύματα υποφέρουν σιωπηλά.
“Έχουμε κάνει μελέτες στους άτυπους οικισμούς και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ο εκβιασμός συμβαίνει σε τουλάχιστον 9% των κοριτσιών, και αυτό αποδεικνύεται από μελέτες που έχουμε κάνει, οπότε πρόκειται πράγματι για πρόβλημα”, δήλωσε ο Ouma.
Η Kewasnet δήλωσε ότι ανησυχεί επίσης για την κουλτούρα της σιωπής στους οικισμούς χαμηλού εισοδήματος.
Ένας άντρας χύνει νερό σε κανάτες ενώ οι γυναίκες παρακολουθούν.
Εικόνα: Η κυβέρνηση της Κένυας αγωνίζεται να τερματίσει το σεξ για το νερό: Wiliam Oloo/DW
“Ως κοινότητα, ως κοινωνία, έχουμε σιωπήσει γι’ αυτό, λόγω της ντροπής, της ενοχής που το συνοδεύει, οπότε δεν μιλάμε γι’ αυτό, δεν παραδεχόμαστε ότι είναι πρόβλημα, αλλά είναι πρόβλημα”.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης επιβεβαιώσει αυτή την ανησυχητική τάση.
Η Beatrice Inyangala, επικεφαλής γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, δήλωσε στη DW ότι το πρόβλημα είναι πολύ διαδεδομένο μεταξύ των φτωχών κοινοτήτων.
“Υπάρχει μια οπτική γωνία για το νερό που συχνά παραλείπεται, επειδή στα χωριά, όταν τα νεαρά κορίτσια πηγαίνουν να μαζέψουν νερό από τα ρυάκια, συναντούν νεαρούς άνδρες και στη συνέχεια εκβιάζονται για σεξ”, δήλωσε ο Inyangala.
“Αυτή η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο εκβιασμός υπάρχει στις παραγκουπόλεις, όπου τα νεαρά κορίτσια πρέπει μερικές φορές να χάσουν την αξιοπρέπειά τους για να πάρουν το νερό, κάτι που αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα”.
Η κυβέρνηση έχει επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της να τερματίσει το σεξ έναντι του νερού, αλλά αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της εξασφάλισης ασφαλέστερης πρόσβασης σε καθαρό νερό σε υποβαθμισμένες κοινότητες.
Press Room Peoplenews
Πηγή: https://www.dw.com/