Search

10 παράξενα χαρακτηριστικά ανθρώπων που κακοποιούνται ψυχικά από ναρκισσιστές

Η ναρκισσιστική κακοποίηση είναι ένας τύπος συναισθηματικής κακοποίησης όπου ο θύτης νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και μπορεί να χρησιμοποιήσει λόγια και πράξεις για να χειραγωγήσει τη συμπεριφορά και τη συναισθηματική κατάσταση του συντρόφου του.

Τα αποτελέσματα της ναρκισσιστικής κακοποίησης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο καιρό μπορεί κανείς να αντέξει αυτούς τους τύπους σχέσεων. Οι επιπτώσεις κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές, με ορισμένους επιζώντες να αναρρώνουν ενώ άλλοι μπορεί να υποστούν ισόβια βλάβη.

Σήμερα, θα μάθετε τα λεπτά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που υπέστησαν ψυχική κακοποίηση από ναρκισσιστές. Αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να βλάψουν τον εαυτό και τις μελλοντικές σχέσεις. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή της συμπεριφοράς ενός ατόμου. Οι συμπεριφορές των ανθρώπων είναι τόσο δυναμικές όσο οι μεταβαλλόμενες παλίρροιες στον ωκεανό, επηρεαζόμενες συνεχώς από μια μυριάδα εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Όπως κάθε είδους αλλαγή, οι συμπεριφορές μπορούν επίσης να αλλάξουν θετικά. Ωστόσο, οι αλλαγές συμπεριφοράς που είναι προϊόντα ψυχικής κακοποίησης εμφανίζονται ως επί το πλείστον αρνητικά.

Αυτό το άρθρο θα σας δείξει 10 λεπτά χαρακτηριστικά ατόμων που έχουν υποστεί ναρκισσιστική ψυχική κακοποίηση. 

Χαρακτηριστικό 1: Ασταθής.
Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ψυχική κακοποίηση από ναρκισσιστές είναι δύσκολοι. Το άγχος που τους προκαλεί ο Ναρκισσιστής τους κάνει να συμπεριφέρονται ανησυχητικά, φέρονται κάπως νευρικά ή ανήσυχα. Τα θύματα δυσκολεύονται να μείνουν ακίνητα- δεν φαίνεται να μπορούν να εστιάσουν την προσοχή τους και αποσπάται συνεχώς η σκέψη τους. Μπορεί να βομβαρδίζονται με πάρα πολλές αρνητικές σκέψεις, να σκέφτονται υπερβολικά για πράγματα που δεν έχουν συμβεί ποτέ. Έτσι, διοχετεύουν αυτές τις σκέψεις σε νευρικότητες για να το κάνουν κάπως υποφερτό, αν όχι καλύτερο. Άλλες φορές, τα θύματα αναπτύσσουν μανιερισμούς λόγω αυτής της ανήσυχης συμπεριφοράς, όπως το να τρώνε τα νύχια τους, να κουνάνε τα πόδια τους και να χτυπούν τα δάχτυλά τους σε τραπέζια.

Χαρακτηριστικό 2: Μοχθηρός.
Η ψυχική κακοποίηση είναι μια απαίσια εμπειρία. Η μοχθηρή συμπεριφορά του θύματος είναι μια φυσική αντίδραση στις κακές πράξεις του θύτη. Τα θύματα τείνουν να σημειώνουν τις απαίσιες εμπειρίες τους για να συσσωρεύουν μνησικακίες εναντίον του θύτη τους, ελπίζοντας ότι μια μέρα το παιχνίδι θα γυρίσει και η εκδίκηση θα είναι δική τους. Η ώρα να υπηρετήσουν την εκδίκηση και να δικαιολογήσουν την απαίσια εμπειρία τους θα έρθει, ειδικά για τους ναρκισσιστές που συμπεριφέρονται σαν να είναι υπέρτατοι. Αν είστε θύμα, θα κουραστείτε να ικανοποιείτε πάντα τις επιθυμίες τους, θα κουραστείτε να σας αντιμετωπίζουν πάντα σαν ένα υποτελές άτομο. Έτσι, θέλετε να τους κάνετε να γονατίσουν και να τους αρπάξετε αυτή την υπεροχή. Η αδυναμία να πετύχετε αυτή την εκδίκηση προς τους ναρκισσιστές θα έχει ως αποτέλεσμα έναν κακόβουλο χαρακτήρα. Τα θύματα ξεχύνουν ασυνείδητα αυτή την οργή στους ανθρώπους που τα περιβάλλουν.

Χαρακτηριστικό 3: Υπερβολική συμμόρφωση.
Η συμμόρφωση είναι η προσαρμογή της συμπεριφοράς κάποιου ώστε να συμμορφώνεται με ένα αίτημα ή μια κατεύθυνση άλλων ανθρώπων. Υπερσυμμόρφωση σημαίνει υπερβολική συμμόρφωση, κατά την οποία κάποιος επιλέγει πάντα να συμμορφώνεται παρά το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί το αίτημα ή ανεξάρτητα από την ικανότητά του να συμμορφωθεί με το αίτημα. Αυτό σημαίνει να κάνει κάποιος κάτι που δεν θέλει να κάνει, αλλά το κάνει ούτως ή άλλως, απλώς και μόνο επειδή κάποιος άλλος το ζήτησε. Τα θύματα συχνά γίνονται υπερβολικά συνεπή μετά από ψυχική κακοποίηση για να αποφύγουν περαιτέρω κακοποίηση. Θα μπορούσε επίσης να είναι ότι εξακολουθούν να θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τον θύτη τους ή άλλους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό 4: Αγχωμένος και καταθλιπτικός.
Έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον που νιώθει πάντα ανήσυχος και καταθλιπτικός; Προσπαθήσατε να μιλήσετε σε αυτό το άτομο και να το ρωτήσετε πώς είναι ή αν είναι καλά; Αυτό το άτομο θα μπορούσε να είναι θύμα ψυχικής κακοποίησης από ναρκισσιστές. Η ψυχική κακοποίηση είναι εξαιρετικά εξαντλητική. Παρατείνεται περισσότερο από τις μελανιές που επουλώνονται με ένα πακέτο παγοκύστες. Η ψυχική κακοποίηση είναι δύσκολο να ξεχαστεί. Χρειάζεται μόνο μια λέξη για την ψυχική κακοποίηση, αλλά αυτή η μια λέξη κόβει βαθύτερα και από μαχαίρι, ειδικά αν ο θύτης σας είναι κάποιος από τον οποίο δεν μπορείτε να αποστασιοποιηθείτε ή κάποιος τον οποίο βλέπετε πάντα. Φυσικά, η πρόβλεψη περαιτέρω κακοποίησης δεν μπορεί να κάνει ένα άτομο χαρούμενο και θετικό- ποτέ δεν το έκανε. Αντίθετα, σας κάνει να συμπεριφέρεστε καταθλιπτικά και αγχωμένα, όπου απλά θέλετε να τελειώσουν όλα. Σε κρατάει να αναρωτιέσαι τι θα ακολουθήσει ή τι άλλο. Αν νιώσετε ποτέ έτσι, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για βοήθεια.

Χαρακτηριστικό 5: Δεν έχετε αυτοέλεγχο

Ο νους είναι ο κεντρικός έλεγχος κάθε ανθρώπου. Ελέγχει ολόκληρο το σώμα και τον εαυτό του. Όλα ξεκινούν εδώ πριν τεθούν σε δράση και συμπεριφορά. Επεξεργάζεται την κατάσταση πριν προκαλέσει αντιδράσεις. Το θέμα με την ψυχική κακοποίηση είναι ότι στοχεύει τον πρωταρχικό έλεγχο, με αποτέλεσμα τα μέρη να γίνονται ανυπάκουα. Το θύμα χάνει τον έλεγχο του εαυτού του, ανίκανο να συγκρατήσει τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις παρορμήσεις του, κάτι που δεν είναι και τόσο καλό. Η έλλειψη αυτοελέγχου θα καταστρέψει τα πάντα. Κάνει κάποιον να πει λόγια που δεν θα μπορεί να πάρει πίσω ή να κάνει πράγματα που μόνο θα μετανιώσει.

Χαρακτηριστικό 6: Απαισιόδοξος

Έχετε συναντήσει άτομο που έχει αρνητική άποψη για τη ζωή; Ένα άτομο που ζει τη ζωή για χάρη της ζωής, ένα άτομο στο χείλος της απώλειας της ελπίδας, που πάντα αμφιβάλλει για τα πάντα γύρω του, ακόμα και ο ίδιος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ένα άτομο που δεν έχει ελπίδα ή εμπιστοσύνη στο μέλλον είναι σημάδι ψυχικής κακοποίησης. Οι απόψεις τους για το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον τείνουν προς την αρνητική πλευρά, πιστεύοντας ότι το χειρότερο από τα χειρότερα είναι αυτό που βρίσκεται μπροστά, πίσω ή όπως είναι. Γίνονται καχύποπτοι όταν τους φέρονται καλά, νομίζοντας ότι μια τέτοια θεραπεία γίνεται για να δώσει τη θέση του σε μελλοντικές κακές προθέσεις. Για παράδειγμα, μία από τις επιπτώσεις της ψυχικής κακοποίησης είναι η υποβάθμιση. Αυτή η υποβάθμιση θα σας κάνει τότε απαισιόδοξους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υποτιμάτε τις δικές σας ικανότητες, να στερείτε τα καλά πράγματα, να πιστεύετε ότι δεν το αξίζετε, να φοβάστε να ρισκάρετε, γιατί πάντα σας έρχεται στο μυαλό η αποτυχία.

Χαρακτηριστικό 7: Αδρανής ή χαλαρός.
Οι άνθρωποι που βιώνουν ψυχική κακοποίηση χάνουν το ενδιαφέρον τους ακόμη και για αυτό που κάποτε αγαπούσαν τόσο πολύ να κάνουν, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται αδρανώς και χαλαρά. Παρόλο που τους παρέχεται χρόνος και πόροι, εξακολουθούν να επιδεικνύουν την απροθυμία τους να εργαστούν. Εξακολουθούν να μην έχουν κίνητρο, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι έχουν την ικανότητα και μπορούν να ολοκληρώσουν τέλεια την εργασία. Αυτό συμβαίνει επειδή υποθέτουν το χειρότερο σε όλα τα πράγματα, ή τουλάχιστον η ψυχική κακοποίηση που τους προκάλεσε ο ναρκισσιστής τους έκανε να το πιστεύουν. Φυσικά, κανείς δεν θα ήταν παραγωγικός αν ήταν τόσο απαισιόδοξος για τις προοπτικές της ζωής του, ειδικά αν οι άλλοι δεν εκτιμούν την αποδοτικότητα σας, καθιστώντας την ανεκπλήρωτη και μη ανταποδοτική.

Χαρακτηριστικό 9: Απερίσκεπτος

Η ψυχολογία λέει ότι η απερίσκεπτη συμπεριφορά είναι πλήρης απροσεξία που οδηγεί στην αδυναμία να φροντίσει κανείς τις δικές του ανάγκες καθώς και τις ανάγκες των άλλων. Η ψυχική κακοποίηση κάνει ένα θύμα παρορμητικό και απερίσκεπτο στις αποφάσεις του. Θα μπορούσε να είναι ότι τα θύματα ήταν υπό τον έλεγχο του θύτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν συνεξάρτηση από τον θύτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κακοποιοί τους συχνά τους βάζουν να αντιμετωπίσουν ένα ψυχολογικό δίλημμα, ένα δίλημμα όπου όποιες επιλογές και αν κάνουν μόνοι τους θα οδηγούν πάντα σε κάτι χειρότερο. Αυτή η ψυχική κακοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την απερισκεψία ή την αδυναμία τους να λάβουν καλές αποφάσεις.

Χαρακτηριστικό 10: Παράλογος

Ο παραλογισμός είναι να παραμερίζεις τη λογική στη λήψη αποφάσεων, να ενεργείς ή να αντιδράς ακόμη και με ρηχούς και ανεπαρκείς λόγους και να γίνεται υπερευαίσθητος δείχνοντας υστερικά και υπερβολικά συναισθήματα. Οι ψυχικοί κακοποιοί καταστρέφουν τη λογική του θύματός τους. Φυτεύουν εσφαλμένες βασικές πεποιθήσεις στο μυαλό του θύματος, πεποιθήσεις που είναι συχνά καταστροφικές και επικριτικές. Αυτή η πεποίθηση θα υπογραμμίσει συχνά την αναξιότητα των θυμάτων τους. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο τα θύματά τους αντιλαμβάνονται τα πράγματα, με αποτέλεσμα παράλογες συμπεριφορές.

Φυσικά, είναι χαρακτηριστικό για κάποιον να αισθάνεται επίθεση όταν κρίνεται ή χαρακτηρίζεται από κάτι που δεν είναι. Θυμηθείτε, δεν είστε μόνοι και υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αναγνωρίζει αυτά τα χαρακτηριστικά και δυσκολεύεται, η αναζήτηση επαγγελματικής καθοδήγησης και υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας. Η θεραπεία είναι δυνατή και μια πιο ευτυχισμένη, πιο υγιής ζωή περιμένει.

Πηγή: https://humpsych.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close