Search

Πώς οι ναρκισσιστές τρέφονται με τις ευπάθειές σας. Το να είστε ευάλωτοι είναι σημαντικό, αλλά περιστασιακά μπορεί να είναι επικίνδυνο

Τι είναι ο ναρκισσισμός;

Ο ναρκισσισμός είναι ύπουλος. Τρώει την αυτοεκτίμηση, βλάπτει τα θύματά του και αφαιρεί ό,τι θετικό υπάρχει στις σχέσεις, αφήνοντας πίσω του ένα άδειο κέλυφος. Ο κόσμος αναζητά διαρκώς πληροφορίες σχετικά με το τι δημιουργεί έναν ναρκισσιστή, πώς να τον εντοπίσετε και πώς να τερματίσετε τις σχέσεις μαζί του. Μπορείτε να αντιληφθείτε πραγματικά πόσο ύπουλες και γοητευτικά επικίνδυνες μπορεί να είναι αυτές οι σχέσεις;

Οι ναρκισσιστές ευδοκιμούν με το να παροτρύνουν τα τρωτά σημεία των άλλων. Είναι τόσο η γλώσσα της “αγάπης” τους όσο και ο λόγος της νίκης τους. Αν έχετε οποιαδήποτε σχέση με έναν ναρκισσιστή – και παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο ναρκισσισμός αφορά μόνο τις ρομαντικές σχέσεις, μπορεί να διαχυθεί και σε άλλους τομείς – ετοιμαστείτε να δώσετε μάχες σχετικά με τα τρωτά σας σημεία.

Ναρκισσιστική διορατικότητα

Γνωρίζουμε ότι, επιφανειακά, οι ναρκισσιστές βλέπουν τις σχέσεις ως μέσο για ένα σκοπό – οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι ουσιαστικές συνδέσεις με τους άλλους είναι μάλλον ανύπαρκτες. Υπάρχουν πολυάριθμες ανεπίσημες, καθώς και βασισμένες σε έρευνες, αναφορές που περιγράφουν λεπτομερώς τα διάφορα σημάδια του πότε θα μπορούσατε να συναναστρέφεστε με έναν ναρκισσιστή. Το πρόβλημα είναι πόσο δύσκολο είναι να ποσοτικοποιηθεί αντικειμενικά κάτι τόσο υποκειμενικό όσο μια σχεσιακή αλληλεπίδραση με έναν άλλο άνθρωπο.

Μπορεί να εκπλήσσει τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι σε ορισμένες μελέτες, οι ναρκισσιστές έχουν επιδείξει βασική διορατικότητα για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι και τα δικά τους ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν ότι καθώς οι σχέσεις εξελίσσονται, οι άλλοι άνθρωποι συχνά αρχίζουν να αυξάνουν τις αρνητικές απόψεις τους γι’ αυτούς και δεν τους αξιολογούν τόσο θετικά όσο οι ίδιοι. Πολλές φορές, ωστόσο, αυτή η διορατικότητα σχετικά με τις δικές τους συμπεριφορές και τις αντιλήψεις των άλλων για τις συμπεριφορές αυτές τελειώνει εκεί.

Παρόλο που οι ναρκισσιστές δεν είναι ειδικοί στο να κατανοούν την πραγματική φύση του πώς τους βλέπουν οι άλλοι, είναι επαγγελματίες στο να σαρώνουν, να αξιολογούν και να κατηγοριοποιούν τους άλλους ανθρώπους στους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας ότι στην αρχή όλα ήταν διαφορετικά μέχρι να τους καταβάλει το άγχος – οι ναρκισσιστές ξεκινούν τις σχέσεις μετρώντας το όφελος που θα έχουν από αυτές. Όταν οι σχέσεις κριθούν ότι κοστίζουν πολύ ακριβά για τα οφέλη, συνήθως βρίσκουν τρόπους να τις τερματίσουν.

Οι σχέσεις αποτελούν τη βάση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και είναι απαραίτητες σε κάποια μορφή για όλους ώστε να επιτύχουν τη βέλτιστη υγεία και ευημερία. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα- από τους εξωστρεφείς έως τους εσωστρεφείς, όλοι επιθυμούμε κάποιου είδους σύνδεση με τους άλλους. Παρόλο που αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς με πολλούς τρόπους, όταν πρόκειται για ναρκισσιστές μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ευπάθεια. Οι ναρκισσιστές μυρίζονται γρήγορα την επιθυμία σας για σύνδεση και τείνουν να αναγνωρίζουν έμφυτα τα άτομα που θα είναι πιο εύκολο να χειραγωγηθούν ή να χρησιμοποιηθούν με κάποιον τρόπο από τους άλλους.

Ναρκισσιστική φροντίδα

Στην αρχή είναι κολακευτικό να είσαι το επίκεντρο της προσοχής ενός ναρκισσιστή. Αρχικά, είναι προσεκτικοί, αξιόπιστοι, επιφανειακά διακριτικοί και πρόθυμοι να ευχαριστήσουν. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ικανοποιητικό να τους λένε ότι είναι οι μόνοι που καταλαβαίνουν, ότι είναι ξεχωριστοί και μοναδικοί από τους άλλους, ότι πάντα άξιζαν κάτι καλύτερο ή ότι είναι η απάντηση που κάποιος αναζητούσε εδώ και πολύ καιρό. Αυτά τα πρώτα βήματα περιποίησης ενός ναρκισσιστή έχουν έναν κοινό στόχο στο μυαλό τους: να κερδίσουν την εμπιστοσύνη για να χτίσουν την εξάρτηση.

Η ευπάθεια μπαίνει αμέσως στο παιχνίδι όταν αρχίζετε να αλληλεπιδράτε με έναν ναρκισσιστή. Από τις πρώτες στιγμές, δουλεύουν υπερωρίες για να καταλάβουν πού είστε πιο ευάλωτοι. Θα διακρίνουν αμέσως τη μοναξιά σας, την έλλειψη οικονομικών πόρων, τη χαμηλή σας αυτοεκτίμηση και το άγχος σας. Θα εισέλθουν σε αυτόν τον τομέα της ζωής σας για να γίνουν απαραίτητοι. Μόλις κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας, η προσδοκία της ανταπόδοσης αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρη.

Ναρκισσιστικές απαιτήσεις

Η υποκειμενική φύση του ναρκισσισμού είναι μέρος αυτού που τον καθιστά τόσο δύσκολο να περιοριστεί. Φαίνεται αβίαστο για τους ναρκισσιστές να ασκούν τις απαιτήσεις τους στους άλλους με σκοτεινούς τρόπους που αποτελούν πρόκληση όταν προσπαθείτε να ποσοτικοποιήσετε τι πραγματικά συμβαίνει. Δεν θα έπρεπε πάντα να τους δίνετε αυτό που θέλουν, επειδή αυτό κάνετε για κάποιον που αγαπάτε; Δεν θα έπρεπε να είστε πρόθυμοι να θυσιάσετε τις δικές σας επιθυμίες για να τους κάνετε ευτυχισμένους, ειδικά μετά από όλα όσα έχουν κάνει για εσάς; Είναι πραγματικά υπερβολικό να ζητάτε να βάζετε τις ανάγκες τους σε προτεραιότητα, όταν έχετε λάβει τόσα πολλά;

Οι ναρκισσιστές συνήθως φροντίζουν να καλύπτουν τα ίχνη τους όταν ασκούν απαιτήσεις. Τις περισσότερες φορές, οι παρακλήσεις τους διατυπώνονται με υπενθυμίσεις των τρόπων με τους οποίους σας έχουν βοηθήσει, του τρόπου με τον οποίο τους έχετε θυματοποιήσει και του τι τους χρωστάτε. Αυτή η μέθοδος ικανοποίησης των αναγκών από τους άλλους κλείνει αποτελεσματικά τις διαμαρτυρίες, όταν τα αιτήματα αυτά γίνονται εξωφρενικά – αλήθεια, δεν σας ζητούν απλώς να ανταποδώσετε κάτι;

Αυτός είναι ο κίνδυνος του ναρκισσισμού. Μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε τι πραγματικά έχουν μπλέξει, έχουν μπει πολύ βαθιά για να ξεφύγουν αλώβητοι. Έχουν δεχτεί βοήθεια σε τομείς ευαλωτότητας, έχουν δείξει ενδιαφέρον, έχουν φτάσει ακόμη και στο σημείο να επεκτείνουν την εμπιστοσύνη τους – όλα θανατηφόρες κινήσεις όταν ένας ναρκισσιστής είναι στο κυνήγι.

Ναρκισσιστική απόδραση

Δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος να κερδίσετε μια μάχη με έναν ναρκισσιστή. Ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερωθείτε είναι να μην παίζετε – να πετάξετε το σχοινί, να απομακρυνθείτε και να απεμπλακείτε. Αν η κατάσταση είναι αδύνατη για να ξεφύγετε εντελώς, στρέψτε την προσοχή σας στην ενίσχυση των τομέων της ευαλωτότητάς σας αντ’ αυτού. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας, να γίνετε πιο ανεξάρτητοι με εφικτά βήματα και να οικοδομήσετε κοινωνική υποστήριξη εκτός της ναρκισσιστικής σχέσης.

Ο αποδεκατισμός του ναρκισσισμού ξεπερνά όλα τα εμπόδια και επηρεάζει όλα τα επίπεδα των σχέσεων, αυξάνοντας εκθετικά όσο πιο πολύ εμπλέκεται η κάθε σχέση. Για τα άτομα που έχουν διατηρήσει μακροχρόνιες σχέσεις με ναρκισσιστές, η ζημιά συνήθως προκαλεί δια βίου ουλές. Η εμπιστοσύνη γίνεται μια άπιαστη έννοια, χτισμένη σε σαθρά θεμέλια από το παρελθόν που οδήγησαν μόνο σε πόνο. Η παράνοια για τα κίνητρα των άλλων είναι πολύ συνηθισμένη, διαμορφωμένη ως μέτρο αυτοπροστασίας για να προστατευτεί από το να χρησιμοποιηθεί και να πληγωθεί κανείς. Ο κίνδυνος του ναρκισσισμού ελλοχεύει ύπουλα στην ικανότητά του να μεταβάλλει το μέλλον πολύ καιρό μετά το τέλος της μάχης.

Αναφορές

Back, M. D., Schmukle, S. C., & Egloff, B. (2010). Γιατί οι ναρκισσιστές είναι τόσο γοητευτικοί με την πρώτη ματιά; Αποκωδικοποίηση της σχέσης ναρκισσισμού-δημοτικότητας σε μηδενική γνωριμία. Journal of Personality and Social Psychology, 98(1), 132-145. https://doi.org/10.1037/a0016338

Carlson, E. N., Vazire, S., & Oltmanns, T. F. (2011). Πιθανότατα νομίζετε ότι αυτή η εργασία αφορά εσάς: Οι αντιλήψεις των ναρκισσιστών για την προσωπικότητα και τη φήμη τους. Journal of Personality and Social Psychology, 101(1), 185-201. https://doi.org/10.1037/a002378.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.psychologytoday.com/ by Jamie Cannon

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close