Search

Ιράν: “ένας παράδεισος για τα τρανς άτομα”;

Αυτή τη στιγμή, στην παγκόσμια σκηνή, το Ιράν είναι περισσότερο γνωστό για τις σκανδαλιές που κάνει στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Είναι μία από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο για τις χειρουργικές επεμβάσεις τρανσέξουαλ. Το Ιράν πραγματοποιεί τις περισσότερες επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, εκτός από την Ταϊλάνδη.

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, καθώς οι ομοφυλοφιλικές πράξεις τιμωρούνται με θάνατο. Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi έχει χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία ως “άσχημη και κατάπτυστη πρακτική” και μέρος μιας “εκστρατείας προπαγάνδας της Δύσης” στις μουσουλμανικές χώρες. Υπό τους μουλάδες, πολλοί ομοφυλόφιλοι έχουν απαγχονιστεί.

Ωστόσο, υπάρχει ένα παραθυράκι. Το 1982 ο Αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε φετφά που νομιμοποίησε τη χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, με το σκεπτικό ότι η ψυχή ενός άνδρα μπορεί να υπάρχει στο σώμα μιας γυναίκας. Έτσι, μια λύση για τους ομοφυλόφιλους είναι να ζουν ως γυναίκες αφού υποβληθούν σε επέμβαση τρανσέξουαλ. Δύο Ιρανοί το έθεσαν επιγραμματικά στο Iranian Journal of Public Health: “Το Ιράν μπορεί να χαρακτηριστεί ως η κόλαση των ομοφυλόφιλων και ο παράδεισος των τρανς που αναζητούν SRS”.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν μεταξύ 15.000 και 20.000 τρανσέξουαλ στο Ιράν, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, αν και μπορεί να είναι και 150.000. Οι συγγραφείς του άρθρου του περιοδικού εξήγησαν:

Σύμφωνα με τους [σιίτες] νομικούς, εφόσον δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η ψυχή, αλλά ταυτόχρονα η ιατρική πρόοδος έχει καταστήσει δυνατή την αλλαγή του σώματος, η πράξη της αλλαγής φύλου είναι επιτρεπτή. Επιπλέον, σύμφωνα με το ιρανικό αστικό δίκαιο, κάθε άτομο λαμβάνει μερίδιο κληρονομιάς με βάση το φύλο. Για παράδειγμα, μια τρανς γυναίκα λαμβάνει τόση κληρονομιά όση και μια γυναίκα.

Ακόμα και μια φετφά δεν έχει εξαλείψει το στίγμα του να είσαι τρανς, αλλά τουλάχιστον οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση δεν βρίσκονται σε νομικό κίνδυνο:

Η SRS, παρά τις πτυχές της απειλής και της ανταπόκρισης στις κοινωνικές απαιτήσεις, κατάφερε να προωθήσει την υγεία των τρανσέξουαλ. Το να γίνεις μια νέα εκδοχή του εαυτού σου που αγαπιέται από το άτομο και θεωρείται αναγέννηση, η απελευθέρωση από τη φυσική φυλακή που δεν του ανήκει, η πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα, η δυνατότητα αλλαγής του ονόματος, η απόκτηση πιστοποιητικού γέννησης και πιστοποιητικού άδειας οδήγησης με βάση το νέο φύλο, η επιλογή ρούχων και τέλος η εξάλειψη της κατηγορίας της ομοφυλοφιλίας και του κινδύνου εκτέλεσης (τιμωρία για σοδομισμό) είναι μόνο ένα μέρος των πλεονεκτημάτων του συνοδευτικού θρησκευτικού κανόνα για τα τρανσέξουαλ άτομα. Στο Ιράν, η επιτροπή ιμάμηδων παρέχει άτοκα δάνεια σε ορισμένα άτομα που είναι επιλέξιμα για χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, γεγονός που συνάδει με τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Πηγή: https://bioedge.org/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close