Search

«Κώδικας Ντα Βίντσι» του Νταν Μπράουν

O αναγνώστης που ξεφυλλίζει σήμερα τον Κώδικα Ντα Βίντσι του Dan Brown γνωρίζει πως το βιβλίο που κρατά στα χέρια του είναι ένα παγκόσμιο best seller. Ένα best seller που έχει πουλήσει παγκοσμίως πάνω από ογδόντα εκατομμύρια αντίτυπα, έχει μεταφραστεί σε 44 γλώσσες και έχει παραμείνει στους πιο διάσημους καταλόγους ευπώλητων για πάνω από έναν χρόνο.

Όταν κυκλοφόρησε ο Κώδικας Ντα Βίντσι, το απόλυτο best seller της προηγούμενης δεκαετίας, οι αφίσες του ήταν παντού, ακόμα και στις στάσεις των λεωφορείων. Τι και αν το κακολογούσαν οι κριτικοί, τι και αν έσπευδε να το χαρακτηρίσει «σκουπίδι» κάθε λάτρης της υψηλής λογοτεχνίας που σεβόταν τον εαυτό του. Το βιβλίο του Νταν Μπράουν συνέχιζε να σπάει το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο. Κι έκανε κάτι καλό: Έβαλε ανθρώπους που δεν διάβαζαν βιβλία στη διαδικασία να διαβάσουν. Και να τους αρέσει. Και να συνεχίσουν. Ήταν κάπου το 2004 όπου ο ντόρος γύρω από το best seller του Dan Brown έκανε τον γύρω του κόσμου. Ένα βιβλίο που διάβασε και η κουτσή η Μαρία, ένα βιβλίο που είχαν όλοι άποψη, ακόμα κι αν δεν είχαν δει ούτε το εξώφυλλο, ένα βιβλίο που απέκτησε ένθερμους υποστηριχτές και διώχτες όσο λίγα.

Ο Κώδικας Ντα Βίντσι με τις αμφιλεγόμενες κριτικές του, την μυστικιστική – αστυνομική υπόθεση και το ευαίσθητο θέμα της θρησκείας κατάφερε να προκαλέσει τεράστιες αναταραχές στα κοινωνικά τεκταινόμενα. Η Εκκλησία δε, απαγόρευσε την παρακολούθηση ή την ανάγνωση του Κώδικα Ντα Βίντσι θεωρώντας την αιρετική.

Ο Λίβανος απαγόρευσε το best seller του Νταν Μπράουν το 2004, όχι λόγω έλλειψης λογοτεχνικής αξίας (αυτό ίσως να το καταλαβαίναμε), αλλά επειδή οι ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας είχαν πρόβλημα με τον πλασματικό ισχυρισμό ότι ο Ιησούς παντρεύτηκε την Μαρία τη Μαγδαληνή και απέκτησε παιδί μαζί της. «Είναι δύσκολο για εμάς να δεχτούμε αυτά τα πράγματα, ακόμα κι αν υποτίθεται πως είναι μυθοπλασία», είχε πει ο τότε πρόεδρος του Καθολικού Κέντρου Πληροφοριών του Λιβάνου, πάτερ Abdou Abu Kasm, στο BBC, μετά την απόσυρση του βιβλίου από τις προθήκες των βιβλιοπωλείων: «Ο Χριστιανισμός δεν έχει να κάνει με τη συγχώρεση στο σημείο προσβολής του ίδιους του Ιησού Χριστού».

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο έφορος του μουσείου του Λούβρου, βρίσκεται ένα βράδυ δολοφονημένος, ενώ στο σώμα του έχει γράψει με το αίμα του ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, λίγο πριν πεθάνει. Η αστυνομία του Παρισιού, με τη βοήθεια της αποκρυπτογράφου της Σόφι Νεβώ, προσπαθεί να διαλευκάνει το έγκλημα, όταν μαθαίνει ότι βρίσκεται στο Παρίσι για επαγγελματικούς λόγους, ο Καθηγητής Συμβολολογίας του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάνγκτον, και του οποίου τη βοήθεια αιτούνται στην αποκρυπτογράφηση του συμβόλου.

Η Νεβώ αποκαλύπτει εμπιστευτικά στον Λάγκτον, ότι η αστυνομία εξαιτίας μιας σημείωσης που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του παππού της, που έλεγε «ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΑΓΚΝΤΟΝ», πιστεύει ότι εκείνος είναι ο δολοφόνος. Ο Λάγκτον ξεφεύγει από την αστυνομία, ενώ προσπαθεί να βρει τη λύση στο αίνιγμα της δολοφονίας του εφόρου για να απαλλάξει τον εαυτό του από την άδικη κατηγορία.

Με τη βοήθεια των πληροφοριών καi των αναμνήσεων της Νεβώ, καταλαβαίνει ότι ο έφορος είναι μέλος μιας συνωμοτικής ομάδας, του «Κοινού της Σιών», (en: Priory of Sion) τα έγγραφα της οποίας με κίνδυνο της ζωής του, ο έφορος κατάφερε να διαφυλάξει.

Μέσα από τη λύση και άλλων γρίφων που συνεχώς εμφανίζονται μπροστά τους και απαιτούν τη λύση τους, προκειμένου να διαλευκανθεί το μυστήριο, οι δυο επιστήμονες καταφέρνουν τελικά να ανακαλύψουν τον δολοφόνο του έφορου αλλά και το λόγο της δολοφονίας του.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας έρχονται αντιμέτωποι με την θρησκευτική και παραθρησκευτική ιστορία του Μεσαίωνα, που φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Tα σημεία που με εντυπωσίασαν…

Ανάμεσα στις συνωμοσίες των μυστικών αδελφοτήτων, στους σατανικούς εχθρούς και αντιπάλους, στους ιππότες και ιερείς και το ανελέητο κυνηγητό αποκαλύπτεται πως ο Ιησούς παντρεύτηκε τη Μαρία Μαγδαληνή, «τη βασίλισσα που εξοβελίστηκε από τις σελίδες της ιστορίας» και οι απόγονοί τους κατέφυγαν στη Γαλλία, ενώ το Άγιο Δισκοπότηρο δεν ήταν ένα κύπελλο αλλά το ιερό θηλυκό, «η εξορισμένη Μαρία».

Οι υπαινιγμοί για σκανδαλώδεις ραδιουργίες, ο έντονος ρυθμός και η ταχύτητα της δράσης, τα ημιτελή κεφάλαια, το συνεχώς διακοπτόμενο νήμα της αφήγησης υποβάλλουν στον αναγνώστη μιαν εξάρτηση, την οποία ενισχύουν οι συνεχείς μετατοπίσεις, οι δήθεν αποκαλύψεις, οι ιστορικές παραχαράξεις, οι παραποιήσεις, οι σπαζοκεφαλιές, το αβασάνιστο κολάζ πληροφοριών, οι αβαθείς χαρακτήρες, οι σκανδαλώδεις ισχυρισμοί για τη ζωή του Ιησού αλλά και άλλων ιστορικών προσώπων.

Η υπόθεσή του Κώδικα ντα Βίντσι αναφέρεται σε ένα τρομερό μυστικό, που φύλαγε επί αιώνες μια μυστική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε τον καιρό των Σταυροφοριών και επιβιώνει ως τις ημέρες μας. Στην οργάνωση αυτή, κατά τον συγγραφέα φυσικά, ανήκαν, εκτός από τους αναπόφευκτους Ναϊτες, και προσωπικότητες της επιστήμης και της τέχνης, όπως ο Ισαάκ Νεύτων, ο Σάντρο Μποτιτσέλι και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος μάλιστα σε ορισμένους πίνακές του άφησε σαφείς υπαινιγμούς για το κρυμμένο μυστικό.

Το φοβερό αυτό μυστικό είναι πως ο Ιησούς Χριστός δεν πέθανε πάνω στο σταυρό, αλλά επέζησε και μαζί με τη Μαρία τη Μαγδαληνή, με την οποίαν είχε ήδη ερωτικές σχέσεις, κατέφυγαν στη Γαλατία, όπου παντρεύτηκαν γέννησαν παιδιά, από τα οποία προήλθε η δυναστεία των Μεροβίγγειων βασιλέων της Γαλλίας και απογόνοι των οποίων επέζησαν και έφτασαν ως την εποχή μας.

Η κυρίαρχη δηλαδή ιδέα του «Κώδικα ντα Βίντσι» είναι πως ο Ιησούς ήταν σοφός άνθρωπος, που είχε οικογένεια, πατέρα, μητέρα, αδελφούς και αδελφές και διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τη Μαρία Μαγδαληνή, η οποία δεν ήταν πόρνη. «Η σύντροφος του Σωτήρα είναι η Μαρία η Μαγδαληνή. Αλλά ο Χριστός την αγαπούσε περισσότερο από τους υπόλοιπους μαθητές του και συνήθιζε να την φιλάει στο στόμα. Οι υπόλοιποι μαθητές σκανδαλίζονταν. Αυτοί του είπαν: “Γιατί αυτήν την αγαπάς περισσότερο από εμάς; “Και ο Σωτήρας απάντησε σε αυτούς: “Αναρωτηθείτε, μάλλον, γιατί δεν σας αγαπώ τόσο όσο αγαπώ αυτήν”.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Μπράουν ισχυρίζεται ότι η Μαρία Μαγδαληνή διέφυγε στη Βρετανία ή στην Ινδία κι ότι απεικονίζεται στον πίνακα του Ντα Βίντσι “Μυστικός Δείπνος”. Υποστηρίζει ότι ο Χριστός παντρεύτηκε την Μαρία την Μαγδαληνή απέκτησε τέκνα, γεγονός που απέκρυψε η Χριστιανική Εκκλησία. Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται επίσης πως ο ντα Βίντσι ήταν μέλος της αίρεσης -Ηγουμενίας της Σιών-, τα μέλη της οποίας γνώριζαν την αλήθεια και τη μετέφεραν από γενιά σε γενιά.

Η Μαρία η Μαγδαληνή μπόρεσε και έκρυψε τα προσωπικά της ημερολόγια, που αποτέλεσαν τη βάση για το απόκρυφο «Ευαγγέλιο της Μαρίας» – το πέμπτο «ευαγγέλιο» κατά τη γνώμη του συγγραφέα – όπου αφηγείται τη δική της ιστορία και μολονότι η Εκκλησία έθαψε το μυστικό, αυτό επέζησε, χάρη σε μια μυστική οργάνωση «πεφωτισμένων», που ιδρύθηκε την εποχή των Σταυροφοριών και είχε τον τίτλο «το Κοινόβιο της Σιών».

Η Εκκλησία, κατά τον συγγραφέα πάντα, έχοντας ενστερνιστεί τις απόψεις του Παύλου απέναντι στις γυναίκες, όχι μόνο απέκρυψε το σημαντικό ρόλο της Μαρίας της Μαγδαληνής, αλλά καλλιέργησε συστηματικά τον μισογυνισμό και στους αιώνες που ακολούθησαν επεφύλαξε για τη γυναίκα ρόλο παθητικό, μειωτικό και υποδεέστερο επιρρίπτοντας σ’ αυτήν όλα τα κακά της ανθρωπότητας.

Ο Νταν Μπράουν στην εισαγωγή του βιβλίου του, ισχυρίζεται πως όσα γράφει στηρίζονται σε «αδιάσειστες ιστορικές αποδείξεις», που τις βρήκε σε «Μυστικούς Φακέλους». Το αιώνιο «μυστικό» είναι δήθεν ότι ο Χριστός δεν ήταν Θεός, ούτε ποτέ λατρεύτηκε από τους πρώτους χριστιανούς σαν Θεός, ότι ή θεώρηση του Ιησού ως Θεού έγινε για πρώτη φορά, «επίσημα και ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας». Μάλιστα ήταν αποτέλεσμα «αμφίρροπης ψηφοφορίας» και μέρος του πολιτικού σχεδιασμού του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν «ένας πολύ πονηρός και ικανός πολιτικός» (σελ. 318-316).

Στο βιβλίο στην σελίδα 240 αναφέρεται: (Κατά την Σύνοδο της Νίκαιας*) «Πολλά ζητήματα του Χριστιανισμού συζητήθηκαν και τέθηκαν σε ψηφοφορία, όπως η ημερομηνία του Πάσχα, ο ρόλος των επισκόπων, η τέλεση των Μυστηρίων, και, φυσικά, η θεότητα του Ιησού… Μέχρι εκείνη την στιγμή της ιστορίας, ο Ιησούς εθεωρείτο από τους οπαδούς του ένας θνητός προφήτης… ένας μέγας και ισχυρός άνθρωπος μεν, αλλά, παρά ταύτα, ένας άνθρωπος. Ένας θνητός.

Όχι Γιός του Θεού;
-Σωστά, απάντησε ο Teabing.
-Η αναγνώριση του Ιησού ως «Υιού του Θεού» προτάθηκε επίσημα και ψηφίστηκε από την Σύνοδο της Νίκαιας.
-Για στάσου. Μου λες τώρα πως η θεότητα του Ιησού ήταν αποτέλεσμα ψηφίσματος;
-Και μάλιστα ψηφίστηκε υπέρ, με μικρή διαφορά ψήφων».

«Η Καινή Διαθήκη είναι ένα σύνολο από ψευδείς μαρτυρίες» και «ότι στηρίζεται σε μυθεύματα και κατασκευασμένα στοιχεία» (σελ. 460). Ο Brown αναφέρει ότι ή σημερινή Καινή Διαθήκη είναι αυτή πού δημιούργησε ό Μέγας Κωνσταντίνος καθώς «παρήγγειλε και χρηματοδότησε μια νέα Βίβλο», από την οποία αφαίρεσε δήθεν τα απόκρυφα και ότι τα τωρινά Ευαγγέλια εμπλουτίστηκαν με στοιχεία «που Τον παρουσίαζαν ως Θεό» (σελ. 320). Επίσης, υποστηρίζει ότι ή χριστιανική Εκκλησία απέκρυψε, ότι ό Χριστός είχε παντρευτεί την Μαρία την Μαγδαληνή και ότι απέκτησε μαζί της παιδιά, Ότι υπήρχε πλάι στο Θεό η λατρεία μιας θηλυκής θεότητας, που στο μυθιστόρημα αντιπροσωπεύεται από την Μαρία την Μαγδαληνή. Ότι η «αλήθεια» αυτή εκδιώχθηκε από τα ευαγγέλια αργότερα, από τον Μ. Κωνσταντίνο, σε συνεργασία με τους άνδρες ιερείς, και πως με τους νόμους του κράτους επιβλήθηκε ο Χριστός σαν Θεός. Ότι το Άγιο Δισκοπότηρο είναι δήθεν η γονιμότητα της Μαρίας της Μαγδαληνής και πολλά αρχαία γνωστικής υφής έγγραφα, που πιστοποιούν την υποτιθέμενη αυτή αλήθεια. Ότι στο Ναό του Σολομώντος ασκούνταν στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης «τελετουργικό σεξ» (σελ. 418-419).

Αφιέρωμα στον Νταν Μπράουν

Ο Νταν Μπράουν στο ντιβάνι της ψυχανάλυσης

Τα βιβλία του είναι εθιστικά, διαβάζονται «μονορούφι», οι σελίδες γυρίζουν πιο γρήγορα και από τις καταιγιστικές εξελίξεις της πλοκής και οι χαρακτήρες είναι γεμάτοι μυστήριο. O λόγος για τον Νταν Μπράουν. Αν σας αρέσουν τα μυθιστορηματικά θρίλερ τότε δεν έχετε παρά να βυθιστείτε στον υποβλητικό κόσμο του και καλή σας ανάγνωση!

«Παραμύθια !!!» θα μπορούσε να αναφωνήσει ο αναγνώστης των βιβλίων του συγγραφέα Νταν Μπράουν, και δε θα διαφωνούσε κανείς εύκολα, λαμβάνοντας υπόψη την ενίοτε υπερβολικά, «χολιγουντιανή» εξέλιξη της μυθοπλασίας.

Είναι όμως μόνο «παραμύθια» τα έργα του Νταν Μπράουν ή αντανακλούν κάτι σημαντικότερο με το οποίο αξίζει να ασχοληθεί κανείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συγγραφέας συμπεριελήφθη το 2005 στον κατάλογο του περιοδικού «Τime» στους 100 ανθρώπους που επηρεάζουν τον κόσμο;

Ένα συγγραφικό φαινόμενο …. γεννιέται

Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1964 στο Έξετερ του Νιου Χάμσαϊρ και ήταν ο μεγαλύτερος από τρία αδέλφια. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής μαθηματικών στην Ακαδημία Φίλιπς Έξετερ, όπου φοίτησε αργότερα κι ο ίδιος. Και οι δύο γονείς του ασχολούνταν ενεργά με τη μουσική, συμμετέχοντας στην εκκλησιαστική χορωδία της ενορίας τους, αλλά ταυτόχρονα φρόντιζαν να ασχολούνται και με την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών τους.

Αποκωδικοποιώντας την επιτυχία

Ήδη από μικρός, ο νεαρός Ντάνιελ λάτρευε να λύνει κώδικες, γρίφους, σταυρόλεξα και παζλ που συνδύαζαν μια πληθώρα γνώσεων από μουσική και ιστορία, μέχρι μαθηματικά και γλωσσολογία. Ακόμα και τα δώρα των Χριστουγέννων οι αδελφοί Μπράουν δεν τα έβρισκαν κάτω από το δέντρο, αλλά αντί γι’ αυτά έβρισκαν χάρτες θησαυρού με στοιχεία κι ενδείξεις, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν μόνοι τους τα κρυμμένα πακέτα.

Στη συνέχεια, ο Νταν Μπράουν σπούδασε στο κολέγιο Άμχερστ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1986. Τότε ήταν που αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα μουσικού και συνθέτη, ιδρύοντας μάλιστα τη δική του εταιρία ηχογράφησης, που την ονόμασε ‘Dalliance’. Το 1991 μετακόμισε στο Χόλιγουντ, κυνηγώντας μια καριέρα στο χώρο του πενταγράμμου.

Μπορεί να μην κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του να γίνει αστέρας της μουσικής, όμως εκεί γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, την κατά δώδεκα χρόνια μεγαλύτερή του Μπλιθ Νιούλον, η οποία τον ακολούθησε πίσω στο Νιου Χάμσαϊρ, δύο χρόνια αργότερα, για να παντρευτούν τελικά το 1997. Πίσω στη γενέτειρά του, ο Μπράουν δίδασκε αγγλική φιλολογία και ισπανικά στο σχολείο Λίνκολν Άκερμαν. Ήταν στη διάρκεια κάποιων διακοπών στην Ταϊτή, το 1993, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή, επηρεασμένος από μια νουβέλα που διάβαζε. Το 1996 αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά τη διδασκαλία και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή.

Ο δρόμος προς την κορυφή

Το «Ψηφιακό Οχυρό», που ήταν η πρώτη του συγγραφική απόπειρα, εκδόθηκε το 1998, αλλά τόσο αυτό, όσο και το δεύτερο βιβλίο του πούλησαν λιγότερα από 10.000 αντίτυπα. Έπρεπε να έρθει ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» το 2003 και να γίνει best seller, σκαρφαλώνοντας στις λίστες των New York Times, ώστε να γίνει παγκοσμίως γνωστός ο ίδιος και το έργο του.

Στο μυαλό του Νταν Μπράουν

Τα παιδικά κι εφηβικά βιώματά του από τα παιχνίδια με τους κώδικες και τα κυνήγια θησαυρού ο Νταν Μπράουν τα έχει ενσωματώσει και στα βιβλία του. Το καθένα από αυτά είναι ένας απίστευτος συνδυασμός θρίλερ, μυστηρίου και δράσης, ένα αληθινό παιχνίδι γρίφων τόσο για τους πρωταγωνιστές του, όσο και για τους αναγνώστες.

Κρυπτογραφικά σύμβολα, ξεχασμένοι κώδικες, μοτίβα, κλειδιά και σύμβολα, ιστορίες και θρύλοι, θεωρίες συνωμοσίας και μυστήριο είναι το μοναδικό “μείγμα” που χρησιμοποιεί κάθε φορά ο συγγραφέας, τόσο επιτυχημένα μάλιστα που το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά εκρηκτικό.

Το γεγονός ότι τα βιβλία του παρέχουν επίσης στον αναγνώστη πολλές πραγματικές πληροφορίες που αφορούν την Τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη θρησκεία, την ιστορία, τους διάφορους πολιτισμούς είναι από μόνο του ένα σημαντικό θετικό στοιχείο, αφού προσελκύει αναγνώστες που ψάχνουν διαφορετικά πράγματα σε ένα βιβλίο.

Στα τέσσερα από τα έξι συνολικά βιβλία του κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκτον, ενώ τα ιστορικά, επιστημονικά και θρησκευτικά θέματα και τα θέματα της Τέχνης είναι αυτά που κυριαρχούν.

Στο στόχαστρο της κριτικής

Το περιεχόμενό τους πολλές φορές έχει γίνει θέμα διαμάχης, ενώ ο συγγραφέας έχει χαρακτηριστεί από «βλάσφημος» μέχρι «αιρετικός» από μερίδα ανθρώπων που θεωρούν πως θίγει τα θεία και τον χριστιανισμό. Ο ίδιος πιστεύει πως οι ακραίες αντιδράσεις είναι υπερβολικές και υποστηρίζει πως τα βιβλία του δεν είναι αντιχριστιανικά, απλά παροτρύνουν τον αναγνώστη να σκεφτεί και να εξερευνήσει τα όρια της σκέψης και της πίστης του. Όπως και να έχει, έχει δηλώσει σε συνέντευξή του πως έχει στο μυαλό του ιδέες για τουλάχιστον δώδεκα βιβλία με το συγκεκριμένο ήρωα, και δε δείχνει να πτοείται καθόλου από τα αρνητικά σχόλια!

Το άγγιγμα του Μύδα

Η κινηματογραφική βιομηχανία επίσης δεν έμεινε ασυγκίνητη μπροστά στο ‘φαινόμενο’ Νταν Μπράουν και ήδη δύο βιβλία του («Ο κώδικας Ντα Βίντσι» και «Οι Πεφωτισμένοι») έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 52 γλώσσες κι έχουν πουλήσει περισσότερα από 250.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως.

Τα μυθιστορήματα του Μπράουν που έχουν ως κύριο πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Λάνγκτον περιλαμβάνουν τα ιστορικά θέματα και το χριστιανισμό ως επαναλαμβανόμενα μοτίβα, και κατά συνέπεια, έχει δημιουργηθεί μια διαμάχη.

Ο Μπράουν στον διαδικτυακό του τόπο υποστηρίζει ότι τα βιβλία του δεν είναι αντιχριστιανικά, αν και ο ίδιος είναι σε ένα πνευματικό ταξίδι, και λέει ότι το βιβλίο του, ο Κώδικας Ντα Βίντσι, είναι απλά “μια ιστορία διασκέδασης που προωθεί την πνευματική συζήτηση και τον διάλογο γύρο από αυτή” και προτείνει ότι το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί “σαν θετικός καταλύτης για την ενδοσκόπηση και την εξερεύνηση της πίστης μας.”

Περιγραφή θεμάτων

Τα έργα του είναι όλα μυθιστορήματα θρίλερ, στηριζόμενα σε πολλά αληθινά στοιχεία. Όλες οι υποθέσεις των βιβλίων του αποτελούν συνονθύλευμα θεμάτων θρησκείας, επιστήμης και τεχνολογίας, πολιτικού και κοινωνικού εγκλήματος καθώς και ιστορίας και τέχνης, τα οποία ενώνονται έτσι ώστε να αποτελέσουν μια ιστορία σύγχρονης πραγματικότητας. Σημαντικότερο ίσως ρόλο στα έργα του καταλαμβάνουν θέματα κρυπτογραφίας, αποκρυφισμού, κλειδιών, συμβόλων και κωδικών τα οποία θα παρουσιαστούν στους πρωταγωνιστές ώστε να φτάσουν στον σκοπό τους.

Το πιο γνωστό του μυθιστόρημα είναι το best seller «Κώδικας Ντα Βίντσι», που κυκλοφόρησε το 2003. Έχει γράψει συνολικά 6 βιβλία: Ψηφιακό Οχυρό, Αρκτικός Κύκλος, Οι Πεφωτισμένοι (Άγγελοι και Δαίμονες), Κώδικας Ντα Βίντσι, Το Χαμένο Σύμβολο, Κόλαση του Δάντη. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες, και ως το 2009, έχει πουλήσει πάνω από 80 εκατομμύρια αντίτυπα.

Πρόσφατες δηλώσεις:

Μιλώντας από την Φρανκφούρτη στο διεθνές φεστιβάλ βιβλίου ο Μπράουν πιστός στο δόγμα της Πανθρησκείας παραδέχθηκε ότι η «πρόβλεψή» του μπορεί να μην αρέσει στους κληρικούς καλώντας ταυτόχρονα για «μεγαλύτερη αρμονία ανάμεσα στις μεγάλες θρησκείες και σε αυτούς που πρεσβεύουν την αθεΐα».

Είπε πιο συγκεκριμένα: «Ο Χριστιανισμός ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ όλες μοιράζονται το ίδιο Ευαγγέλιο, και είναι σημαντικό να το αντιληφθούμε αυτό. Οι θρησκείες μας έχουν πιο πολλές ομοιότητες από ότι διαφορές» και ο Aμερικανός συγγραφέας συνέχισε λέγοντας «Η ανάγκη μας αυτή για ένα εξωτερικό Θεό ο οποίος κάθεται κάπου πάνω στον ουρανό και μας κρίνει θα αρχίσει σιγά σιγά να υποχωρεί, ώσπου στο τέλος θα εξαφανιστεί πλήρως»!

Ο ίδιος προβλέπει ότι θα αναδυθεί στην ανθρωπότητα σταδιακά κάποια μορφή «παγκόσμιας συνείδησης η οποία θα επικρατήσει και αυτή θα γίνει στο τέλος η νέα θεϊκή μας υπόσταση» και πως η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται πλέον τον Θεό!

Κείμενο – έρευνα από την δημοσιογράφο Μαρία Γιάννη

Εικαστική επιμέλεια κειμένου: Τζώρτζια Νικολάου

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close