Search

“Το αίνιγμα της κερασόπιτας” της Βάσιας Ακαρέπη

Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού φέρνουν την Έλλη στην Κεφαλονιά. Σκοπός της να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας πραγματοποιώντας έτσι την τελευταία επιθυμία της αινιγματικής γυναίκας που καθόρισε τη μοίρα της…
Η Έλλη μια νεαρή γυναίκα στην προσπάθεια της να αποτρέψει την πλοκή που είχε πάρει η ζωή της έως τώρα καταλήγει να προσπαθεί μέσα από το σκοτάδι που της έχει επιβληθεί στο πέρασμα των χρόνων να φτάσει στην ακτή της πολυπόθητης και λυτρωτικής αλήθειας με μέσο μια ”βάρκα” φτιαγμένη από κεράσια..!

Αν θα μπορούσα με μια μόνο λέξη να χαρακτηρίσω αυτό το πρωτότυπο μυθιστόρημα της Βάσιας Ακαρέπη αυτή θα ήταν το «μυστήριο» μιας και αυτό είναι που θα σας καθηλώσει και θα σας κάνει από τις πρώτες μόλις σελίδες να θέλετε να το διαβάσετε μέσα σε μια μόνο νύχτα! Για΄ αυτό μην αγχώνεστε δεν πρόκειται να σας το ”διαλύσω” εγώ, αξίζει να το ανακαλύψετε μόνοι σας σελίδα-σελίδα.

Η ιστορία ξεκινά το 2010, όπου παρακολουθούμε τη ζωή της 30χρόνης περίπου Έλλης στην Αθήνα, η οποία αποφασίζει να δώσει τέλος στη σχέση της με τον παντρεμένο εργοδότη της και φυσικά να παραιτηθεί από τη δουλειά της. Την ίδια μέρα μαθαίνει ότι κληρονομεί το σπίτι και το ζαχαροπλαστείο της θείας της Μάρθας (αδερφή της μητέρας της) που βρίσκονται στη Κεφαλονιά, τον τόπο καταγωγής της. Όλα φάνταζαν ρόδινα μιας και η πρώτη της σκέψη ήταν να πουλήσει όλα αυτά που κληρονόμησε για να κρατήσει τα χρήματα, μέχρι που έφτασε στα χέρια της ένα αινιγματικό τετράδιο με συνταγές ποιήματα…. ποιήματα μαζί με γρίφους! Μοναδική τελευταία επιθυμία της νεκρής θείας της, η εκτέλεση αυτών των περίεργων συνταγών, οι οποίες θα την φέρουν κάθε φορά ένα βήμα πιο κοντά στην λύση του μυστηρίου, έως ότου φτάσει στην εκτέλεση της περίφημης συνταγής της κερασόπιτας, το εξαίσιο γλυκό με το οποίο είχε ταυτιστεί η Μάρθα και αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της.
Η μπερδεμένη και απογοητευμένη Έλλη αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι την Κεφαλονιά, αφού αφήνει πίσω της όλο το έως τότε επώδυνο παρελθόν της, επιδιώκοντας να εκτελέσει την τελευταία επιθυμία μιας θείας που είχε μάθει από την παιδική της ηλικία να μισεί και μετά να πουλήσει όλη την κληρονομιά και να συνεχίσει την ζωή της σε νέες πλέον βάσεις.


Κι έτσι η ηρωίδα μας παρασύρεται άθελά της μέσα σε έναν λαβύρινθο αναμνήσεων, αλλά και θαμμένων μυστικών! Μυστικά τα οποία έχουν “στοιχειώσει” όχι μόνο την δική της παιδική ηλικία αλλά και τις ζωές πολλών ακόμα.
Ο ερχομός της στο νησί την φέρνει σε επαφή με ανθρώπους που είχε γνωρίσει και είχε ζήσει πολλές τρυφερές στιγμές!.. έως τα επτά της χρόνια, όπου συνέβη κάτι αδιανόητο που στιγμάτισε την ίδια, αλλά και τη σχέση με την, μέχρι τότε, πολυαγαπημένη θεία της. Τα μυστικά ανασύρονται ένα ένα στην επιφάνεια, οι μνήμες τοποθετούν τα γεγονότα στην πραγματική θέση τους και η αλήθεια αποκαλύπτεται σε όλη της την έκταση, απαιτώντας την καθυστερημένη δικαίωση – συγχώρεση αλλά και την λυτρωτική απελευθέρωση και κάθαρση από τραυματικά βιώματα και εμπειρίες που έχουν ριζώσει μέσα της σαν αγκάθια.

Η συγγραφέας κινείται με μαεστρία σε δύο χρόνους το σήμερα και τη δεκαετία του ’70 και μας παρουσιάζει χαρακτήρες ανθρώπων στους οποίους ανακαλύπτουμε και δικά μας στοιχεία, σκέψεις, πράξεις συναισθήματα που με κάποιον τρόπο σίγουρα θα ταυτιστούμε. ‘Άλλωστε όπως η ίδια σε κάποιο σημείο αναφέρει: “Περνάει η ζωή κι όλα γύρω αλλάζουν. Μόνο οι ιστορίες των ανθρώπων επαναλαμβάνονται, όμως διαφέρουν οι χρονικές στιγμές, διαφέρουν και οι πρωταγωνιστές”.
Οι ήρωες αποκτούν πραγματική υπόσταση και μας καλούν να κατανοήσουμε τις συμπεριφορές, τα μυστικά και τις φοβίες τους, τα απωθημένα τους – ίσως οδηγηθούμε στο να τους συμπονέσουμε, να τους καταδικάσουμε ή να τους δώσουμε την πολυπόθητη “άφεση αμαρτιών” που δικαιούνται.

Ένα ταξίδι που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να απολαύσετε κι εσείς….
Ένα μυθιστόρημα αξέχαστο, γλυκόπικρο σαν τα κεράσια.

«Το Αίνιγμα Της Κερασόπιτας» είναι ένα από εκείνα τα βιβλία τα οποία δεν θα λησμονήσετε ποτέ και θα απολαύσετε “κουταλιά κουταλιά” σαν το πιο σπάνιο, εξαίσιο γλυκό!
Είχα ακόμα πολλά να πω αλλά έτσι θα σας αποκάλυπτα κρυμμένα μυστικά και ανατροπές που θα σας αφήσουν άφωνους…
”Άραγε οι νεκροί μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη;”

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Βάσια Ακαρέπη γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και κατοικεί στον Κορυδαλλό. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και στον χώρο της κοσμετολογίας, αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή, τη ζωγραφική και την αρθρογραφία. Άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορους ιστότοπους, ενώ η ίδια διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, από το 2010, με την επωνυμία «Vasia is writing». Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ). Έχουν κυκλοφορήσει τα έργα της ‘Μια νύχτα που κράτησε χρόνια’, ‘Πάνθηρας Μαυρόγατος’ και ‘Πάνθηρας Μαυρόγατος 2’ από τις εκδόσεις Μίνωας. Το μυθιστόρημα ‘Το αίνιγμα της κερασόπιτας’ είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Γράφει ο Χρήστος Τσάμης

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close