Search

Rev. Prof. Don Bruno Lima – Πρόεδρος των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca «Ο πολιτισμός και ο εθελοντισμός είναι αγάπη»

Συνάντησα τον Πανεπιστημιακό Καθηγητή Νομικής και καθολικό ιερέα, πατέρα Don Bruno Lima, Πρόεδρο της Διεθνούς Συλλόγου Πολιτισμού και Εθελοντισμού “Uomo e società” (Άνθρωπος και Κοινωνία) και του Διεθνούς Βραβείου “Premio Internazionale Giuseppe Sciacca” και η συζήτηση μαζί του ήταν συναρπαστική τόσο γιατί γνώρισα έναν εξαιρετικό άνθρωπο, όσο και για την τεράστια συμβολή του στην ανθρωπότητα μέσω των Βραβείων.

Πατέρα Μπρούνο τι ακριβώς είναι το Διεθνές Βραβείο Sciacca και ποιός είναι ο σκοπός του;

Το δικό μας βραβείο αποτελεί μια πολιτιστική και εθελοντική πραγματικότητα που ενώ εστιάζει σε μία οπτική καθαρά χριστιανική, διαδραματίζει έναν καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη του ενθουσιασμό και για την παροχή κινήτρων για την ασχολία πολλών νέων σε διαφορετικούς τομείς. Παράλληλα, η ύπαρξη αυτού του βραβείου αποσκοπεί στο να αξιοποιήσει το ταλέντο που πολλοί νέοι άνθρωποι είναι δυνατόν να έχουν κρυμμένο μέσα τους… που δίχως την ύπαρξη του βραβείου αυτού δεν θα είχαν την δυνατότητα να το ανακαλύψουν. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνουμε σαν πρότυπο έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος είναι δεμένος με τις αιώνιες πανανθρώπινες αξίες σαν ένα εναλλακτικό πρότυπο απέναντι στις ανεξέλεγκτες σχετικιστικές λογικές.

Κύριος σκοπός των Βραβείων είναι η διάδοση του πολιτισμού και του εθελοντισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς επίσης και η πανανθρώπινη αξία της αγάπης.

Πότε θεσπίσθηκε το Βραβείο Σάκκα – Premio Sciacca; Πως είναι οργανωμένος αυτός ο θεσμός αναφορικά με τους τομείς που περιλαμβάνει και ποιοί είναι οι εκπρόσωποι του;

Η ιστορία μας ξεκίνησε το 2001 στην πόλη L’Aquila της Ιταλίας, και από το 2002 οι τελετές απονομής σε υψηλά πνευματικά ανθρώπους γίνεται στη Ρώμη. Εδώ και καιρό τα Βραβεία έγιναν γνωστά στην παγκόσμια σκηνή, έχοντας κοντά του σημαντικότατους ανθρώπους από όλους τους τομείς. Η παρουσία του βραβείου μας βασίζεται κυρίως στην εθελοντική εργασία των νέων μελών μας από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Η καθηγήτρια, Αρχαιολόγος & Δημοσιογράφος Βασιλική (Βίκυ) Μπαφατάκη, η οποία είναι διάσημη σε θέματα Επικοινωνίας αποτελεί στην πράξη την πρέσβειρα του Βραβείου Σάκκα όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα όσον αφορά στην προώθηση των αξιών της Αλληλεγγύης και του Εθελοντισμού.

Η Κριτική Επιτροπή, αλλά και η Οργανωτική Επιτροπή αποτελούνται από προσωπικότητες του πνευματικού και πολιτικού κόσμου της Ιταλίας και όλης της Ευρώπης, όπως ο Επίτιμος Πρόεδρος των Βραβείων Καρδινάλιος Dario Castrillon de Hoyos.

Mέλη της Επιτροπής Προεδρίας είναι άνθρωποι μεγάλου κύρους, όπως ο Γερουσιαστής και τ. Πρωθυπουργός της Ιταλίας Giulio Andreotti, ο Πρίγκιπας Ruspoli, αξιωματούχοι του Βατικανού κ.ά.

Οι ενότητες που αποτελούν το Βραβείο Σάκκα περιλαμβάνουν μία μεγάλη σειρά από τομείς, οι οποίοι ξεκινούν από τον Κινηματογράφο και φτάνουν έως την Δημοσιογραφία, από την συγγραφή δοκιμίων στην Οικονομία, από την Τέχνη στον Αθλητισμό (πρβ. Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Εθνική Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή – CONI) κ.λπ.

Μία ενότητα ξεχωριστή είναι εκείνη που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στους νέους που εργάζονται ως υπάλληλοι στο Τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ιταλικής Δημοκρατίας που ασχολείται με τους ανήλικους. Να σημειωθεί ότι με το παραπάνω τμήμα εδώ και χρόνια έχουμε υπογράψει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας.

Η αυτού Αγιότης του, ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος που τιμήθηκε το 2005 από τα Βραβεία σας, στην τελευταία εγκύκλιο που δημοσίευσε πρόσφατα έγραψε τα εξής:”Η Αγάπη για την αλήθεια θέτει τον άνθρωπο μπροστά από την καταπληκτική εμπειρία του χαρίσματος. Η πράξη του να του δίνονται δωρεάν πολλά δώρα βρίσκεται παρούσα σε πολλές μορφές μέσα στην ζωή του ανθρώπου. Συχνά όμως αυτές δεν αναγνωρίζονται από τον άνθρωπο, εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτός έχει μία οπτική γωνία που τείνει μόνον προς την παραγωγή, την υπερκατανάλωση και την διάθεση των χαρισμάτων του για την ικανοποίηση των υλικών του αναγκών. Εσείς τι πιστεύετε σχετικά με αυτήν την άποψη;

Αυτή η συμβουλή του Άγιου Πατέρα θα πρέπει να υποβάλει στον καθέναν από εμάς αλλά κυρίως σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την διακυβέρνηση στις διάφορες περιοχές της γης, την ανάγκη να προωθούν πρότυπα συμπεριφοράς, τα οποία ωφελούν μία συγκεκριμένη κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι μεγάλη τιμή για όλους εμάς που συμμετέχουμε στα Βραβεία η βράβευση του Πάπα Βενέδικτου το 2005. Ο ίδιος έγινε με το έργο και την προσωπικότητά του εφαλτήριο αγάπης, ανθρωπιάς, κουλτούρας και εθελοντισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην τελετή των 8ων Διεθνών Βραβείων που έγιναν στο Βατικανό υπήρξαν στιγμές έντονης συγκίνησης.

Γεμάτη συγκίνηση ήταν η παράδοση των βραβείων προς τιμήν δυο οικογενειών της Ιταλίας που έχασαν τους γιους τους κατά την διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει μόνο αγάπη στον πλανήτη μας, ο λοχαγός Antonio Fortunato και ο Λοχίας Roberto Valente. Φέτος τιμήθηκε κι η μνήμη του δικαστή Rocco Chinnici.

Επίσης, δόθηκαν υποτροφίες σε νέους από το Τμήμα Ανηλίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Μεταξύ των φιλοξενούμενων υπήρχαν διάφορες προσωπικότητες: από τον πρώην πρόεδρο Τζούλιο Αντρεότι ως τον Υπουργό Ρομπέρτο Καστέλλι, από υψηλούς εκπροσώπους των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, Εκπροσώπους του Λευκού Οίκου, από πολλούς πρεσβευτές ξένων χωρών στην Αγία Έδρα (Βατικανό) καθώς και από εκπροσώπους του Ιταλικού Κοινοβουλίου (Quirinale).

Οι νέοι άνθρωποι της εποχής μας φαίνονται συχνά να είναι αποπροσανατολισμένοι, απογοητευμένοι, απελπισμένοι και μακριά από την πραγματικότητα αλλά κυρίως μακριά από την πίστη. Για ποιόν λόγο συμβαίνει αυτό κατά την άποψή σας;

H αποχριστιανοποίηση του “ζην κοινωνικώς” συνεπάγεται την απώλεια του αισθήματος της αμαρτίας. Αυτά τα φαινόμενα βρίσκονται στην βάση της ηθικής διαφθοράς, στην οποία οι κακοί δάσκαλοι-ταγοί παρασύρουν τις νέες γενιές.

Στην Σύνοδο Κορυφής της Κοπενχάγης, οι “μεγάλοι της γης” συμφώνησαν να κάνουν κάποιες επιλογές γύρω από την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλίματος των επόμενων χρόνων. Εσείς τι πιστεύετε γύρω από το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας;

O άνθρωπος οφείλει να εργάζεται με σκοπό να δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στα δημιουργήματα της φύσης, για τα οποία ο σεβασμός μας χαρίστηκε από τον Θεό, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να κάνει αδιακρίτως καταχρήσεις.

Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών είναι γεμάτη από γεγονότα που αναφέρονται σε επεισόδια βίας σε ανηλίκους. Ποιές είναι οι αιτίες που τις προκαλούν;

Υπάρχει μία στρατηγική που εξακολουθεί να υφίσταται και που οδηγεί στην ασφυξία του φυσικού δικαίου, το οποίο αποτελεί έκφραση του αιώνιου νόμου που θεσπίστηκε από τον ίδιο τον Δημιουργό μας στην ψυχή κάθε ανθρώπινου όντος και μαζί με την προσκόλληση σε ηθικά πρότυπα που μας βγάζουν από την σωστή οδό (πρβ. Πολιτικές που ακολουθούνται στον τομέα της οικογένειας και οι οποίες δεν συνάδουν με τους φυσικούς νόμους). Όλα αυτά τα φαινόμενα αποτελούν για πολλούς ανθρώπους, ένα είδος υποχρεωτικών οδών που οδηγούν άμεσα στην παρακμή της κοινωνίας.

Ο Απόστολος Παύλος έλεγε : “Είναι πιστός αυτός που πιστεύει σε κάτι που είναι αδύνατον να γίνει”. Τι πιστεύετε σχετικά με την τελευταία ανακάλυψη στον επιστημονικό τομέα που ονομάζεται“ Οπτική Αντιύλη – Anti Materia Optica”, η οποία απ’ ότι φαίνεται θα μπορούσε να καταστήσει αόρατο στο ανθρώπινο μάτι ένα οποιοδήποτε αντικείμενο;

Όταν η επιστήμη λειτουργεί με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και στην αντικειμενική ηθική, τότε λοιπόν αυτή μπορεί να συμβάλει στο αληθινό καλό της ανθρωπότητας, ενώ στην αντίθετη περίπτωση παράγει θανατηφόρα μικρόβια.

Θα υπάρξουν καινοτομίες στην καινούργια έκδοση του Βραβείου Σάκκα το 2010; Μπορείτε να μας αναφέρετε κάτι σχετικά με αυτό εκ των προτέρων;

Μέχρι στιγμής είναι πολύ νωρίς ακόμη να σας δώσω λεπτομέρειες, αλλά είμαι σε θέση να πω ότι προετοιμάζονται νέα προγράμματα συνεργασίας με χώρες, όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σημαντικό ρόλο παίζει η Ελλάδα στα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, μια χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό.Τα Βραβεία και όλοι μαζί ας ξεχυθούμε ψηλά ενώνοντας τις φωνές μας για ένα κόσμο πολιτισμένο γεμάτο αγάπη, ανθρωπιά και ηθικές αξίες.

Από τον Ιταλό Δημοσιογράφο Giorgio Mammoliti

Mετάφραση: Καθ. Σωτήρης Μπεκάκος

Μάιος 2010

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close