Search

H Ξάνθη πρωταγωνίστησε… στο Βατικανό

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, στις 17.30, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στην αίθουσα Magna della Pontificia Università Urbaniana στην πόλη του Βατικανό, η 12η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca.

Δυο ελληνικά βραβεία έκαναν περήφανους όλους τους Έλληνες που συμμετείχαν. Εκείνο της Καθηγήτριας Παλαιοντολογίας ΑΠΘ, Ευαγγελίας Τσουκαλά, που βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Επιστήμης για την Παλαιοντολογία.

Το σπουδαιότερο επίτευγμα της ανασκαφικής ομάδας Τσουκαλά είναι η ανακάλυψη στη Μηλιά Γρεβενών του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα από μαστόδοντα 5,02 μέτρων παγκοσμίως (χαυλιόδοντα από πρόγονο ελέφαντα που ζούσε στην περιοχή), 3.000.000 χρόνων που απέσπασε και το Βραβείο των Ρεκόρ Γκίνες. Το Βραβείο μοιράστηκε με τον Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας Dick Mol για το απαράμιλλο εθελοντικό έργο και την προσφορά του στην Παλαιοντολογία.

Η βράβευση Ευαγγελίας Τσουκαλά και Dick Mol από τον Γερουσιαστή Gaetano Rasi

Το Διεθνές Βραβείο Αθλητισμού κέρδισε ο έλληνας καλαθοσφαιριστής Βασίλης Σπανούλης του οποίου η βράβευση θα γίνει στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου.

Με Ελληνική πρωτοβουλία, έγινε η βράβευση από την Ξανθιώτισσα Γενική Γραμματέα, Αρχαιολόγο – Επικοινωνιολόγο, Βίκυ Μπαφατάκη στον 16 χρονο αμερικανό ερευνητή Jack Andraka – (HΠΑ) ο οποίος κατέκτησε το Βραβείο Έρευνας & Ανάπτυξης. Μαθητής λυκείου από τις ΗΠΑ, έγινε διάσημος παγκοσμίως για τον αισθητήρα που ανακάλυψε για την ταχεία και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα.

Οι δυο Ελληνίδες Κατερίνα Νίκου & Βίκυ Μπαφατάκη βραβεύουν τον Jack Andraka

Ο Jack με πρότυπο τον αρχείο έλληνα Ιπποκράτη δήλωσε: «Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος για αυτή την τεράστια τιμή! Ο αισθητήρας αυτός είναι ένα τεστ που κοστίζει 3 σεντς και παίρνει μόλις πέντε λεπτά. Ακόμη μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο και δίνει 100% πιθανότητες ώστε να αποφύγει κανείς τον κίνδυνο, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του HIV και της καρδιοπάθειας».

Ο Jack Andraka κρατώντας τον κότινο που δημιούργησε ο Τάσος Θεοδωρακέας

Στον Jack απονεμήθηκε το φωτεινό καράβι του Στέφανου Σουβατζόγλου, ενώ ο Ξανθιώτης κοσμηματοποιός Τάσος Θεοδωρακέας φιλοτέχνησε κότινο για τον Jack Andraka για να συμβολίζει την νίκη των ερευνών του ενάντια στον καρκίνο, το οποίο του απένειμε η Εκπρόσωπος της Κεντρικής Γραμματείας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Φιλόλογος Κατερίνα Νίκου.

Επίσης ο γνωστός Ξανθιώτης κοσμηματοποιός δημιούργησε τρία στεφάνια ad memoriam και το γλυπτό με το συμβολισμό της γνώσης που δώρισε η Ελλάδα στον Απόλυτο νικητή 2013 στον 10χρονο Καθηγητή Πανεπιστημίου από την Ουκρανία Vitalii Nechaiev.

Η απονομή του μικρού Vitalli Nechaiev από την Προεδρία των Βραβείων και τον Καρδινάλιο Dario Castrillon Hoyos

Ο Vitalii μέχρι τα 3 του χρόνια θεωρούνταν κωφάλαλος και σήμερα είναι μια παγκόσμια διάνοια στην ιστορία, φιλέλληνας και λάτρης της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Από τα 9 του χρόνια είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου στο Bohdan Khmelnytskyy και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Cherkasy. Το καράβι σύμβολο των Βραβείων που φιλοτέχνησε ο Έλληνας Σάκης Χειλέλης παρέδωσε στον μικρό Καθηγητή ο Καρδινάλιος Dario Castrillon Hoyos, ενώ ο Τάσος Θεοδωρακέας του παρέδωσε την δημιουργία του.

Ο Τάσος Θοεδωρακέας παραδίδει το γλυτπό του που συμβολίζει την γνώση στο παιδί θαύμα από την Ουκρανία Vitalii Nechaiev

Από τον Καρδινάλιο Dario Castrillon Hoyos παρουσία του Προέδρου Don Bruno Lima και της Γενικής Γραμματέως Βίκυς Μπαφατάκη βραβεύτηκε με το Βραβείο Πολιτισμού ο Καρδινάλιος Peter Turkson για το μεγάλο του έργο στον πολιτισμό, την ειρήνη και την ανθρωπότητα.

Ο Πρόεδρος των Βραβείων Don Bruno Lima, οι κοσμηματοποιοί Φώτης και Γιώργος Πονηρός, οι Καρδινάλιοι Peter Turkson & Dario Castrillon Hoyos, η Γενική Γραμματέας Βίκυ Μπαφατάκη και η παρουσιάστρια Valeria Ciardiello

Ο Καρδινάλιος Peter Turkson από την Γκάνα ήταν ο επικρατέστερος πριν από την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκο για τον Παπικό θρόνο. Κατά την συνομιλία του με την Βίκυ Μπαφατάκη δήλωσε λάτρης της Ελλάδας και την συνεχάρη για το μεγάλο έργο που επιτελούν τα Βραβεία.

H Βίκυ Μπαφατάκη με τον Καρδινάλιο Peter Turkson

Η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος, Βίκυ Μπαφατάκη, η οποία το 2005 κατέκτησε το Διεθνές Βραβείο Επικοινωνίας, είναι η ‘σιδηρά κυρία’ των Giuseppe Sciacca, αφού είναι το τρίτο κατά σειρά υψηλόβαθμο στέλεχος παγκοσμίως.

Η ίδια δήλωσε για την φετινή τελετή: «Είναι μεγάλη τιμή για την χώρα μας οι δυο πρωτιές, Ευαγγελίας Τσουκαλά και Βασίλη Σπανούλη αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι παρούσα παγκοσμίως με αξιόλογες προσωπικότητες και δεν λυγίζει παρά τις αντίξοες συνθήκες που διανύει. Είμαι περήφανη και για τα υπόλοιπα βραβεία που προτάθηκαν από Έλληνες, διότι οι νικητές είναι νέοι με σπουδαία επιτεύγματα και απαράμιλλη αγάπη για την χώρα μας.

Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένη για την ενεργή συμμετοχή Ξανθιωτών σε όλη αυτήν την προσπάθεια, που με εμπιστεύτηκαν και όλοι μαζί ταξιδεύουμε την πόλη μας και την Ελλάδα στο εξωτερικό. Επίσης χαίρομαι που συμμετείχε η 16χρονη κόρη μου, Νίκη Δελή που παρέα με την φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής Άννα-Μαρία Λιόγκα ήταν οι hostesses της φετινής τελετής.».

Οι πρωταγωνιστές από την Ξάνθη δήλωσαν:

O Πρύτανης της Ουκρανίας, Καθ. Anatoliy Kazminskyy, ο Jack Andraka, ο Καρδινάλιος Peter Turkson, ο Vitalii Nechaiev, η Δώρα Αυγουλίδου και η Κατερίνα Νίκου

Η Δώρα Αυγουλίδου, Αν. Διεθνών Σχέσεων των Βραβείων «Μέσα στο παγκόσμιο κλίμα αβεβαιότητας κι αγωνίας για το μέλλον, κυρίως των νέων, οι φετινοί νικητές των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca έστειλαν από το Βατικανό το μήνυμα της ελπίδας και της αγάπης για την επιστήμη, τον αθλητισμό, την τέχνη, τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό. Συγκίνησαν με τα επιτεύγματά τους και έγιναν οι ίδιοι αγγελιοφόροι της πίστης στον άνθρωπο τον ίδιο και στη συνεργασία των εθνών ως το μόνο αντίδωρο για ό,τι βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα».

Απονομή Βραβείου στον Comandante της Gendarmeria (Αρχηγός της Αστυνομίας του Βατικανού) Δρ. Domenico Giani στο Βατικανό από τον Πρόεδρο Αιδ. Καθ. Bruno Lima, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Βίκυς Μπαφατάκη. Παρέστησαν επίσης ο Fabrizio Marsili, η Noemi Tramonte και ο Τάσος Θεοδωρακέας

Ο κοσμηματοποιός Τάσος Θεοδωρακέας «Μερικές ώρες δουλειάς, χαράς, δημιουργίας πριν από το ταξίδι στην Ιταλία. Μέταλλο και αγάπη ενώθηκαν για αν φτιάξουν μερικά βραβεία. Όλα αυτά τα έβαλα σε μία βαλίτσα και τα πήρα μαζί μου μέχρι το Βατικανό. Άδειασα την βαλίτσα μου με τα 3 στεφάνια,1 κότινο και το απόλυτο βραβείο του μικρού Βιτάλι… και την άφησα στο πλάι. Η τελετή άρχισε…μαγεία, ευτυχία, μοναδικά συναισθήματα που όταν σε αγκαλιάζουν ριγώνεις…ταυτόχρονα νιώθεις γεμάτος και μέρος της μοναδικής και σπουδαίας στιγμής. Άνοιξα και πάλι την βαλίτσα για να επιστρέψω και την γέμισα αυτή τη φορά, όχι με βραβεία, αλλά με αγάπη, υπερηφάνεια, χαρά, ευτυχία, συγκίνηση και τόσα πολλά άλλα συναισθήματα πλεγμένα με έναν μοναδικό τρόπο που δεν χωρούσαν να την κλείσω!».

Η θεανώ Καρατσιουμπάνη με την Βίκυ Μπαφατάκη και τον νεαρό ηθοποιό Pietro Sturnaiolo

Η Θεανώ Καρατσιουμπάνη, Υπ. Γραμματείας Ελλάδας «Κάθε φορά που βρίσκομαι στην τελετή βράβευσης στο Βατικανό νιώθω δέος συγκίνηση και θαυμασμό για τους βραβευμένους. Ευχαριστώ τη Γενική Γραμματέα Βίκυ Μπαφατάκη και τον Πρόεδρο των βραβείων, Αιδ. Καθ. Don Bruno Lima για την ευκαιρία που μου έδωσαν να ζω κάθε φορά τέτοιες συγκινήσεις».

H Νίνα Γεωργανά μέλος των Βραβείων με τον ηθοποιό Burak Hakki

Η πολιτευτής Νίνα Γεωργανά που συμμετείχε για πρώτη φορά ανέφερε «Δυο διεθνή βραβεία για την Ελλάδα στο Βατικανό… είναι υπέροχο. Όλη η τελετή ήταν εξαιρετική με κατάμεστη την αίθουσα στο πανεπιστήμιο Pontificia Urbaniana, από υψηλόβαθμα στελέχη της Ιταλικής Κυβέρνησης, διπλωμάτες, επιστήμονες από ΗΠΑ, Ολλανδία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Γαλλία και καλλιτέχνες από Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία… και μια χούφτα Έλληνες γύρω από την Professoressa Βασιλική Μπαφατάκη. Η Ξανθιώτισσα Βίκυ Μπαφατάκη όλα τα χρόνια που την γνωρίζω ανοίγει δρόμους σε εκείνους που είναι δίπλα της, δίνει φτερά στα ονειρεμένα ταξίδια του νου και της ζωής.


H Νίνα Γεωργανά με τον Jack Andraka

Ξυπνάει το μεράκι στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν σμιλεύοντας το μέταλλο, σύροντας την πένα στο χαρτί, αιχμαλωτίζοντας την εικόνα με το καλύτερο φως, γράφοντας τις πιο μελωδικές νότες. Με αυτά μέσα στη βαλίτσα της ξεκινήσαμε για την Ρώμη, όπου μας έκανες κοινωνούς νέων πραγμάτων και συναισθημάτων. Άνθρωποι ξένοι ήρθαμε κοντά, δώσαμε τα χέρια και κλείσαμε ραντεβού για του χρόνου σε μια παγκόσμια τελετή των άριστων. Βίκυ συγχαρητήρια σε σένα αλλά και σε όλους όσους στηρίζουν όλη αυτή την προσπάθεια».

To ροζέ κρασί Άβδηρος από το Κτήμα Βουρβουκέλη συντροφεύει το δείπνο της εκδήλωσης. Εικονίζονται ο ηθοποιός Burak Hakki, ο Πρόεδρος Bruno Lima, ο διάσημος Ιταλός τηλεπαρουσιαστής Savino Zaba, το ζεύγος Ciardiello, ο Vitalii Nechaiev και η Olga Nechaieva

Σημαντική ήταν η συμβολή των ιδιοκτητών Κτήμα Βουρβουκέλη, που με την χορηγία τους δώρισαν κρασιά σε όλους τους βραβευμένους, αλλά και στο δείπνο γεύτηκαν το ροζέ κρασί τους «Άβδηρος» όλοι οι καλεσμένοι, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Γεύση σοκολάτας και ροδιού από το Ξανθιώτικο Ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο» έκλεισε με γλυκύτητα την βραδιά της τελετής των φετινών Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca.

Την Γενική Γραμματέα Βίκυ Μπαφατάκη και μέλη της αποστολής έντυσε με φορέματα που σχεδίασε ειδικά για την εκδήλωση η σχεδιάστρια μόδας Βάσια Τζοτζοπούλου (Passion Alley).

Γραφείο Τύπου Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca
segreteriagr@premiosciacca.it
premiosciaccagr@gmail.com
www.premiosciacca.it

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close