Search

Μια μαγευτική ανθρώπινη αγάπη στο Πανηγυρόσπιτο της Οίας

Σε αυτό το τόπο ο νους ταξιδεύει και γαληνεύει. Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη του κόσμου… Κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου, έχουν τη χαρά να επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, τόσο Έλληνες, όσο και ξένοι. Όλοι φεύγουν με την ίδια εντύπωση. Η Οία είναι φανταστική! Κανείς δε χορταίνει το χρυσό της ηλιοβασίλεμα. Ο Σαντοριναίος ήλιος όλους τους πλανεύει τελικά… Και από κάτω, το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Σαν να είναι βγαλμένο από όνειρο. Ναι, ο Θεός το ονειρεύτηκε και το δώρισε στην Ελλάδα. Είναι το πιο όμορφο στολίδι της.

Τι γίνεται όμως όταν η «αυλαία πέφτει»; Όταν τον ήλιο τον επισκιάζουν τα φθινοπωρινά σύννεφα και το τοπίο χάνει την καλοκαιρινή του λάμψη; Είναι εκεί πάντα με τους φιλόξενους μόνιμους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους χίλιους. Η επαρχία το χειμώνα χάνει την «αίγλη» της, η καθημερινότητα είναι πιο απλή από εκείνη της πόλης. Ο χρόνος περνά χωρίς το άγχος των αστικών κέντρων. Θα έλεγε κανείς πως ο χρόνος αξιοποιείται δημιουργικά για εκείνους που έχουν θέληση και επιθυμούν να δομήσουν τη μικρή τους κοινωνία πάνω σε στέρεες βάσεις.

Η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου

Σε αυτό το υπέροχο μέρος οι κάτοικοι φαίνεται να ζουν αρμονικά σαν σύνολο και να αγαπούν με όλη τους την καρδιά τον τόπο τους. Στο Πνευματικό Κέντρο της Οίας ή αλλιώς στο «Πανηγυρόσπιτο» συναντά κανείς τη μοναδικότητα της συνεργασίας και της προσφοράς στην ψυχή των ανθρώπων σε μια εποχή χωρίς ηθικούς φραγμούς.

Το «Πανηγυρόσπιτο» ξεκίνησε με πρωτοβουλία του πάτερ Νικόλα. Στη συνέχεια, τον ακολούθησαν άνθρωποι με μεράκι για προσφορά. Εκεί διοργανώνονται δραστηριότητες ώστε να περνά ευχάριστα ο χρόνος των κατοίκων και να εξυγιανθεί το πνεύμα τους. Ο πάτερ Νικόλας, είναι ένας άνθρωπος προσιτός. Έτσι, όταν θελήσαμε να συλλέξουμε πληροφορίες σχετικά με το Πνευματικό Κέντρο της Οίας, εκείνος με προθυμία, απάντησε στα ερώτημα που του θέσαμε και παρέθεσε τη δική του γνώμη για θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία και για το έργο του στη Σαντορίνη.

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την οργάνωση δραστηριοτήτων που αφορούν τους κατοίκους της Οίας;

Nοικοκυρές ετοιμάζουν παραδοσιακά γλυκά στο Πανηγυρόσπιτο

Αρχικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το έργο που γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο δεν είναι ατομική προσπάθεια αλλά ομαδική. Πίσω από το Πανηγυροσπιτο βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα από Οιάτες που μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα και ανησυχίες.

Βλέπουμε την Οία όχι μόνο ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό ή απλά ένα τόπο που προσφέρει ευκαιρίες στον τομέα του “επιχειρείν” αλλά και ως τόπο με μια κοινωνία ανθρώπων που τον σέβονται,τον αγαπούν και δεν τον εγκαταλείπουν όταν τα φώτα του καλοκαιριού σβήσουν και έρθει ο κρύος χειμώνας, κάτι που συνεπάγεται με το να κλείνουν τα μαγαζιά και να ερημώνουν οι πλατείες.

Έτσι λοιπόν ένα χειμώνα πήραμε την απόφαση, με το εκκλησιαστικό συμβούλιο και μια ομάδα νέων της Οίας, να διαμορφώσουμε το Πανηγυρόσπιτο του Αγίου Γεωργίου σε πνευματικό κέντρο, με αρχικό σκοπό να καλύψουμε τις ανάγκες των κατηχητικών συντροφιών και να διοργανώνουμε εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα ώστε να περνά ο χειμώνας μας όμορφα και τα παιδιά μας να μην είναι εγκλωβισμένα στο σπίτι πίσω από μια τηλεόραση ή έναν Η/Υ. Σήμερα βέβαια, τρία χρόνια μετά, το Πνευματικό Κέντρο αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού.

Οι ψυχωφελείς ομιλίες τι ακριβώς είναι; Τι είδους επίδραση έχoυν στους συμμετέχοντες;

Κατά καιρούς διοργανώνουμε ομιλίες με θέματα που αφορούν την ορθοδοξία. Αυτές οι ομιλίες έχουν κυρίως διδακτικό χαρακτήρα. Ενημερωνόμαστε για διάφορα θέματα της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, αναλύοντας τους πατέρες της Εκκλησίας μας και την Αγία Γραφή. Οι ομιλίες καθώς και η ανάγνωση των πατερικών κειμένων και βιβλίων είναι ωφέλιμες και απαραίτητες για να γνωρίσει κανείς το θέλημα του Θεού. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να προσπαθούμε να εφαρμόζουμε αυτά που μας διδάσκουν οι πατέρες της Εκκλησίας μας.

Η ζωγράφος Χριστίνα Κωστοπούλου μαζί με μαθητές της παρουσιάζουν τις εικαστικές δημιουργίες τους

Στο Γεροντικό διαβάζουμε τα παρακάτω: «Ένας αδελφός ρώτησε το γέροντα:
—Τί να κάνω που διαβάζω τα κείμενα των αγίων πατέρων και δεν κάνω αυτά που λένε;
—Αν διαβάζεις τα λόγια των αγίων πατέρων και δεν τα εφαρμόζεις, απάντησε ο γέροντας, να ταπεινωθείς και θα σ’ ελεήσει ο Θεός. Αν όμως δεν τα διαβάζεις δε θα ταπεινωθείς, ούτε και θα σ’ ελεήσει ο Θεός».

Ποια δραστηριότητα πιστεύετε ότι είναι πιο διαδραστική στα παιδιά και ποια στους ενήλικες;

Όλες οι δραστηριότητες του ΠΚ είναι διαδραστικές! Σε όλες συμμετέχουν τα παιδιά καθώς και οι ενήλικες ενεργά, ακόμη και σε θεατρικές παραστάσεις προσπαθούμε να δίνουμε τη δυνατότητα στους θεατές να καθορίζουν την κατάληξη του έργου.

Θεωρείτε πως ο ρόλος της εκκλησίας και η προσφορά της προς το κοινωνικό σύνολο έχουν παρεξηγηθεί; Αν ναι που οφείλεται αυτό;

Καταρχάς, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο σκοπός της υπάρξεως της Εκκλησίας είναι ένας και μοναδικός: Η σωτηρία των ανθρώπων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο σαρκώθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πνεύμα της αγάπης του Χριστού προς τον άνθρωπο η Εκκλησία καλλιεργεί και αναπτύσσει την κοινωνική προσφορά ως δωρεά αγάπης προς τον συνάνθρωπο τον οποίο οφείλουμε να διακρίνουμε ως εικόνα Θεού. Άλλωστε οι πατέρες της εκκλησίας μας λένε: «Είδες τον αδελφόν σου; Είδες Κύριον τον Θεόν σου!

Δεν θεωρώ ότι η προσφορά της Εκκλησίας έχει παρεξηγηθεί. Νομίζω ότι οι Έλληνες βλέπουν καθημερινά -ιδίως στις μέρες μας- το σημαντικό κοινωνικό έργο που έχει επιδείξει η εκκλησία, παρότι δεν είναι όπως είπαμε προηγούμενα, αυτή η κύρια αποστολή της. Κατά το διάστημα των τελευταίων ετών σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, δραστηριοποιούνται εθελοντές, λειτουργούν ιδρύματα και έχουν αναπτυχθεί ποικίλες δράσεις παροχής προνοιακών και φιλανθρωπικών υπηρεσιών, ωστόσο σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι -πιστεύω ελάχιστοι- που αγνοούν αυτό το κοινωνικό έργο ή δεν το βλέπουν ή πολύ απλά δεν θέλουν να το δουν και πιθανών να θεωρούν ότι η εκκλησία δεν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει.

Τι είναι για εσάς ευτυχία; Είναι εφικτό μέσα από τη δική σας προσωπικότητα και το έργο σας να τη μεταδώσετε;

Στην Β’ προς Κορινθίους επιστολή ο Απόστολος Παύλος υπενθυμίζει στους Χριστιανούς τα λόγια του Θεού: «Θα κατοικήσω ανάμεσά τους και θα πορεύομαι μαζί τους. Θα είμαι Θεός τους, κι αυτοί θα είναι λαός μου».

Ο γιος του πάτερ Νικόλα, ο Βαγγέλης ασχολείται με το θέατρο σκιών και ψυχαγωγεί όσους δραστηριοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο.

Αυτό ακριβώς είναι ευτυχία να έχεις καθαρή καρδιά ώστε να μπορέσει να κατοικήσει σε αυτή ο Θεός. Αναζητούμε πολλές φορές την ευτυχία στα χρήματα, στην εξουσία, στη δόξα, σε ταξίδια και σε πάσης φύσεως απολαύσεις ενώ όπως είπαμε η ευτυχία βρίσκεται στον ίδιο μας τον εαυτό, αρκεί βέβαια να έχουμε αποβάλλει τα πάθη μας για να ¨καθίσει¨ ο Χριστός που είναι η αγάπη, η χαρά, η ευτυχία!

Την ευτυχία λοιπόν μόνο ο Χριστός την δίνει και προσπαθούμε μέσα από το πενιχρό έργο που επιτελούμε να το μεταδώσουμε στους νέους ώστε όλοι μαζί να χαράξουμε νέα πορεία, με στόχους την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ελπίδα για τη ζωή και την πίστη στο Θεό.

Από την Αναστασία Παπαδάκη

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Μάρτιος 2016

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close