Η παρουσίαση του τόμου με τίτλο: «Διεπιστημονικές διαδρομές από το παρόν στο παρελθόν. Αφιερωματικός τόμος για τα 25 χρόνια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας», που εκδόθηκε πρόσφατα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σταμούλη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το πρωί της Πέμπτης 22 Μαρτίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τμήματος στην Κομοτηνή.
Υπό την επιμέλεια των Μανόλη Γ. Βαρβούνη, Γεωργίου Χρ. Τσιγάρα και Ελπίδας Κ. Βόγλη, μελών ΔΕΠ του τμήματος τελεί ο τόμος και σε αυτόν παρουσιάζονται, εκτός από το εισαγωγικό σημείωμα των επιμελητών και το χρονικό του τμήματος, είκοσι μία επιστημονικές μελέτες στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά. Οι μελέτες υπογράφονται από τα μέλη ΔΕΠ και από υποψήφιους διδάκτορες του τμήματος. Οι επιστημονικές αυτές συμβολές δεν εντάσσονται σε μια ενιαία θεματική ενότητα, αλλά εγκαινιάζουν μια νέα διεπιστημονική συζήτηση, αποτελούν έναν ελεύθερο διάλογο των συγγραφέων που ξεκίνησε μεταξύ των καθηγητών, των λεκτόρων και των υποψηφίων διδακτόρων του τμήματος με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυσή του.
Στον τόμο αυτό καταγράφονται οι διαφορετικές επιστημονικές διαδρομές που ακολουθούν τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος, δηλαδή η ιστορία και η εθνολογία. ειδικότερα, παρουσιάζονται επιστημονικές εργασίες που σχετίζονται με την ιστορία, την αρχαιολογία, τη γραμματεία και την ιστορία της τέχνης της προϊστορικής, της αρχαίας, της βυζαντινής, της νεότερης και σύγχρονης εποχής. Παράλληλα, δημοσιεύονται μελέτες σχετικές με τη λαογραφία, την ανθρωπολογία και την κοινωνική ανθρωπολογία, το Βαλκανικό Ισλάμ, την ιστορία της εκπαίδευση, τη δημογραφία και την ψυχολογία.
Κατά την παρουσίαση του τόμου, από την οποία απουσίαζε η κα Βόγλη λόγω ακαδημαϊκών υποχρεώσεων, ο Μανόλης Βαρβούνης ανέδειξε τη στόχευση αυτής της έκδοσης “θέλαμε να αναδείξουμε αυτό ακριβώς που λέει και ο τίτλος του και που γράφει και το εισαγωγικό του σημείωμα, δηλαδή την διεπιστημονικότητα που έχει το τμήμα μας. Το τμήμα είναι Ιστορίας και Εθνολογίας, δεν είναι τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, δηλαδή έχει έναν επιστημονικό χαρακτήρα ο οποίος στηρίζεται στην διεπιστημονικότητα, έχουμε και αντικείμενα όπως η φυσική ανθρωπολογία, η δημογραφία. Αυτός είναι ο πρώτος άξονας του τόμου, η διεπιστημονικότητα. Ο δεύτερος άξονας είναι η κίνηση από το παρόν στο παρελθόν, δηλαδή ξεκινάμε από το παρόν και κάνουμε αναγωγές στο παρελθόν και ο τρίτος άξονας είναι το ερευνητικό έργο που γίνεται στο τμήμα”.
Ξεπερνώντας τα 25 πλέον χρόνια λειτουργίας το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας αυτήν την περίοδο διανύει τη δεύτερη φάση μετά την αξιολόγηση και αναμένει την πιστοποίηση. Σχετικά με τη διαδικασία ο κος Βαρβούνης μας πληροφορεί “έγινε η αξιολόγηση των τμημάτων, έγιναν τα μαθησιακά αποτελέσματα τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας και τώρα μένει να γίνει η πιστοποίηση των προγραμμάτων. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο της αξιολόγησης και είναι η τελευταία διαδικασία της αξιολόγησης”.
Το Τμήμα, στο μεταξύ, συνεχίζει κανονικά το διδακτικό του έργο και προγραμματίζει για τους επόμενους μήνες μια σειρά από συνέδρια και ημερίδες, όπως ημερίδα για τον διαφωτισμό, επιστημονικά συνέδρια για το λαϊκό μυθιστόρημα, για την διδασκαλία της ευρωπαϊκής ιστορίας και την προφορική ιστορία. Από την ερχόμενο Σεπτέμβριο προγραμματίζονται επίσης τρία συνέδρια, ένα για τον τουρισμό και τις πολιτισμικές του επιπτώσεις, για τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις σε ερευνητικό επίπεδο και για τα προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής ιστορίας.
Πηγή: xronos.gr