Search

Μιχάλης Αμοιρίδης… «Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση… αποτελεί μονόδρομο για την πρόοδο και την ευημερία»

Ο Μιχάλης Αμοιρίδης είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Περιφερειακή Αναγέννηση» του υποψηφίου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Γιώργου Παυλίδη. Ο ίδιος μας αυτοσυστήνεται και παραθέτει τις απόψεις του σε καίρια ερωτήματα.

Γεννήθηκα στην Ξάνθη το 1971, όπου το 1989 τελείωσα το 1ο Γενικό Λύκειο και μπήκα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησα το 1995. Υπηρέτησα στον Ελληνικό Στρατό, ως έφεδρος αξιωματικός στο όπλο του Μηχανικού.

Είμαι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Διατέλεσα εκλεγμένο μέλος της αντιπροσωπείας του τμήματος ΤΕΕ Θράκης για δύο θητείες (2002-2010) και εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης ΤΕΕ Θράκης (2002-2006). Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Ξάνθης και του Ελληνοαιγυπτιακού Συμβουλίου Επιχειρήσεων. Είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μωχάμεντ Άλη με έδρα την Καβάλα που έχει σκοπό την μελέτη και προσέγγιση των λαών και των πολιτισμών της Μεσογείου και μέλος της οργάνωσης AHEPA. Έχω διατελέσει Αντιπρόεδρος του ΤΑΚ ‘’Ξάνθη’’ και Αντιπρόεδρος του ερασιτεχνικού αθλητικού συλλόγου καλαθοσφαίρισης ‘’Ξάνθη’’. Υπήρξα επί σειρά ετών αθλητής χειροσφαίρισης του αθλητικού σωματείου Δημόκριτος Ξάνθης.

Από το 1997 ασκώ το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού και με τους συνεργάτες μου, έχω σχεδιάσει πληθώρα ιδιωτικών έργων. Ως κατασκευαστής έχω ασχοληθεί με δημόσια και ιδιωτικά έργα, κτιριακά, οδοποιίας και υδραυλικά, σε όλη την Ελλάδα. Έχω συνεργαστεί με μηχανικούς και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μιλάω και γράφω άπταιστα Αγγλικά.

Είμαι παντρεμένος και έχω μία κόρη και ένα γιό.

Ποια είναι η έννοια της πολιτικής και δη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για εσάς;

Προσφορά στον τόπο και τον άνθρωπο. Θεωρώ ότι στην σημερινή δύσκολη συγκυρία, η λύση βρίσκεται στη συνεργασία είτε πρόκειται για πρόσωπα, είτε για ομάδες, είτε για περιοχές. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι μία ευρύτερη ομάδα με παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά και επί μέρους μοναδικά τοπικά πλεονεκτήματα και ιδιαιτερότητες, αποτελεί τη λύση για τη βελτίωση υποδομών, σχεδιασμό πολιτικών. Αποτελεί μονόδρομο για την πρόοδο και την ευημερία. Στο πλαίσιο αυτό ‘βλέπω’ και την έννοια της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Σύνθεση προσώπων και περιοχών, ισχυροποίηση, συνολικό σχεδιασμό και αλληλοσυμπλήρωση για ενιαία και ισόρροπη ανάπτυξη.

Πως εννοείτε την έννοια της προσφοράς σας στην Περιφέρεια; Ποιοι είναι οι τομείς που θα επιλέγατε να προτάξετε σε εφαρμογή πράξεων, εάν εκλεγείτε Περιφερειακός Σύμβουλος;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκινά από πολύ παλιά. Πάντοτε μέτοχος των θεμάτων, αυτό άλλωστε είναι γνωστό στους συντοπίτες μου. Με την έννοια της περιφερειακής διοίκησης, έχω εμπειρία και γνώση, μέσω της ενασχόλησής μου με το Τεχνικό Επιμελητήριο, στο οποίο ψηφίστηκα και από τους 3 Νομούς της Θράκης. Οι συνάδελφοί μου με τίμησαν 2 φορές εκλέγοντάς με στην Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητήριου και Πρόεδρο στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης.


Η μείωση της ανεργίας είναι το πρωτεύον ζήτημα που πρέπει να επικεντρωθούμε και με αυτό το στόχο να πορευτούμε. Έχοντας γνώση των νομικών και τεχνικών θεμάτων, αλλά και των διοικητικών δομών, θεωρώ ότι είμαι ένας από τους κατάλληλους να συνδράμουν στο έργο για την ανάταξη της περιοχής μας. Επειδή τα έργα μιλάνε και τα λόγια περιττεύουν… αλλά επειδή οι πολίτες πλέον είναι δύσπιστοι από τις πολλές υποσχέσεις, αυτό που ξέρω ότι μπορώ να υποσχεθώ είναι η εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος με στόχο την άμεση βελτίωση της ζωής τους.

Ξεκινώντας από τα απλά να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν από την κεντρική διοίκηση, να υλοποιήσουμε τα άμεσα απαραίτητα έργα υποδομών, να σχεδιάσουμε μία δική μας ταυτότητα αναγνώρισης. Τουρισμός, Πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες και συμπληρώνονται από την πολιτισμική μας κληρονομιά. Αθλητισμός και Φύση. Όλα αυτά μαζί και το καθένα χώρια αποτελούν μία βάση για την υλοποίηση έργων και δράσεων. Άμεσος σκοπός η δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχω πίστη και ελπίδα στις δυνατότητες αυτού του τόπου, ξέρω τι χρειάζεται και ποιος πρέπει να είναι ο στόχος. Θα εργαστώ για την επίτευξή του.

Ποιες είναι οι καινοτόμες προτάσεις σας;

Δουλειά για τους συντοπίτες μας και κυρίως για τα νέα παιδιά. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Απλά πράγματα δεν έγιναν την τελευταία τετραετία. Η αδράνεια που υπήρξε από κάθε άποψη, (αγροτικά ζητήματα, τουρισμός, υποδομές κ.λπ.), οδήγησαν την Περιφέρειά μας στον πρωταθλητισμό της ανεργίας. Η καινοτομία βρίσκεται στη δέσμευση να υλοποιήσουμε αυτά που προτείνουμε. Οι προτάσεις που θέτει το πρόγραμμα του συνδυασμού «Περιφερειακή Αναγέννηση» με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιώργο Παυλίδη, με καλύπτουν απόλυτα. Ξεκινώντας από τα αυτονόητα, που είναι ο σεβασμός στην εντολή που πιστεύω ότι θα μας δώσει η κοινωνία της περιοχής μας και στην τήρηση της υπόσχεσης για σκληρή προσπάθεια και τήρηση των χρονοδιαγραμματών, αυτό και μόνο θα αποτελέσει μία ευχάριστη καινοτομία για τους πολίτες.

Αν έπρεπε να καταργήσετε ʽκάτιʼ στην Περιφεριακή Αυτοδιοίκηση ποιο θα ήταν αυτό;

Καταργούμε μόνο την ανακολουθία και την αδιαφορία των έως σήμερα διοικούντων. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση εξ΄ ορισμού έχει αρμοδιότητα να χειριστεί τα τοπικά ζητήματα. Επιπλέον, έχει την άμεση γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και αναγκών, αλλά γνωρίζει επίσης και τις περαιτέρω δυνατότητες. Ως εκ τούτου, εγώ δεν θα ήθελα να καταργήσω τίποτα από τις έως σήμερα αρμοδιότητές της, αλλά αντιθέτως να προσθέσω επιπλέον αρμοδιότητες και ευθύνες, τις οποίες η κεντρική διοίκηση έχει διατηρήσει ακόμη υπό την ευθύνη της. Η άσκηση περιφερειακής πολιτικής, υπό την σκέπη πάντα της κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης της χώρας, θα πρέπει να περάσει εξ’ ολοκλήρου στην αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Παραθέστε δυο καινοτόμες προτάσεις για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.

Έχω ένα όνειρο και πιστεύω ότι θα το κάνω πραγματικότητα. Πιστεύω στις δυνατότητες για 12μηνη τουριστική περίοδο, στην ανάδειξη και ενίσχυση των μνημείων μας. Πιστεύω στους ανθρώπους μας, αλλά και στους επιστήμονες που εργάζονται για εμάς. Ο Συνδυασμός Τουρισμού και Πολιτισμού με άμεση και αμφίδρομη εμπλοκή επιστημόνων, ντόπιων κατοίκων και τουριστών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό αποτελεί ένα στόχο μου. Σχέδιο έχω, πως και που ξέρω, αλλά λεπτομέρειες δεν θα δώσω, διότι θέλω να είναι έκπληξη η εφαρμογή του. Κατά τα άλλα, όπως σας είπα, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε το τροχό. Καινοτομία θα αποτελέσει να αναδείξουμε με σωστό πρόγραμμα και σύγχρονο τρόπο τα υφιστάμενα πλεονεκτήματά μας.

Έχουμε μεγάλες δυνατότητες και δεδομένη δυναμική, αρκεί να τα υποστηρίξουμε, να τα οργανώσουμε και το σημαντικότερο, να πιστέψουμε στην Περιφέρειά μας. Φτάνει η μιζέρια και η απαξίωση. Έχουμε κρυμμένο το θησαυρό, αλλά ευτυχώς ξέρουμε που είναι και θα τον αξιοποιήσουμε.

Ο εθελοντισμός συναρμόζεται με την Περιφερειακή Αρχή;

Εθελοντισμός καταρχάς είναι και η ενασχόληση με την πολιτική σε αυτό το επίπεδο. Θέτεις τον εαυτό σου μεταξύ άλλων, στη κρίση τον πολιτών για να επιλέξουν ποιος έχει τις καλύτερες προοπτικές και δυνατότητες να βελτιώσει την καθημερινότητά τους. Χρηματική ανταμοιβή σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβούλου δεν υπάρχει. Συνεπώς, η προσφορά είναι σε εθελοντική βάση. Από εκεί και πέρα σε δράσεις ενημέρωσης και δραστηριοτήτων όπου απαιτείται η συμμετοχή πολλών ατόμων για να επικοινωνήσουν τον στόχο, ή να τον υλοποιήσουν, η ύπαρξη εθελοντών και η συνεργασία με ανάλογους φορείς και οργανώσεις είναι καλοδεχούμενη, απαραίτητη αλλά και ζητούμενη.

Με τι θα παρομοιάζατε τον τόπο σας;

Ο τόπος μας μοιάζει με την Ιθάκη στην Ομήρου ‘’Οδύσσεια’’. Είναι εκεί, με πολλούς μνηστήρες που τάζουν, αλλά δεν πρόκειται να δώσουν, θέλουν μόνο να εκμεταλλευτούν. Εμείς σαν ένας άλλος Οδυσσέας, μπορεί να περιπλανηθούμε, αλλά στο τέλος θα την βρούμε και θα της δώσουμε την αξία που έχει.

Αν σας χαρακτηρίζουν 5 λέξεις ως άνθρωπο, ποιες είναι αυτές;

Διάλογος
Επιμονή
Υπομονή
Προσπάθεια
Ελπίδα

Επιμέλεια κειμένου: Παυλίνα Μακρή

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close