Γεννημένος στις 3 Ιουλίου του 1971, ο Αυστραλός ακτιβιστής Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένας από τους πιο γνωστούς χάκερ παγκοσμίως και ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks. Στο πρόσωπό του ορισμένοι άνθρωποι αντικρίζουν έναν ήρωα, που δεν δίστασε να βγάλει στο φως της δημοσιότητας απόρρητες πληροφορίες από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες με κίνδυνο την ζωή του, ενώ κάποιοι άλλοι, τον αντιμετωπίζουν ως κακοποιό στοιχείο που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων δημοσιοποιώντας απόρρητα στοιχεία.
ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΗ ΖΩΗ
Ο Ασάνζ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Townville της Αυστραλίας, είχε μια ασυνήθιστη παιδική ηλικία, καθώς πέρασε μερικά από τα πρώτα του χρόνια ταξιδεύοντας μαζί με τη μητέρα του Christine, και τον πατριό του Brett Assange οι οποίοι εργάζονταν στον κλάδο των θεατρικών παραγωγών. Ο Ασάνζ ανακάλυψε το πάθος του για τους υπολογιστές ως έφηβος. Στην ηλικία των 16 ετών πήρε τον πρώτο του υπολογιστή ως δώρο από τη μητέρα του. Την δεκαετία του 1980 ήταν βασικό μέλος μια ομάδας χάκερ με το όνομα «International Subversives». Το 1991, σε ηλικία 20 ετών μαζί με άλλους χάκερ εισέβαλε στο κύριο τερματικό της Nortel, μιας Καναδικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών. Την ίδια χρονιά η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας, έφτασε στα ίχνη του και έκανε έφοδο στο σπίτι του. Ο Ασάνζ τελικά καταδικάστηκε για 24 σχετικά αδικήματα, ενώ αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας εγγύηση 2.400 δολαρίων Αυστραλίας.
Την περίοδο 2003 με 2006 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης φυσική και μαθηματικά, αλλά αποχώρησε χωρίς να πάρει πτυχίο ισχυριζόμενος ηθικούς λόγους.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ WIKILEAKS
Η γνωστή σε όλους ιστοσελίδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Ασάνζ, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του ως αρχισυντάκτη και όχι ως ιδρυτή – διευθυντή των WikiLeaks, όπου φέρεται να τον αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης. Το WikiLeaks είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Η δράση του οργανισμού έχει ενοχλήσει πολλές δημόσιες ή κυβερνητικές υπηρεσίες, ακόμα και ιδιωτικές εταιρείες εξαιτίας της δημοσιοποίησης των απόρρητων εγγράφων.
Ο ιστότοπος ξεκίνησε επίσημα το 2007 από τη Σουηδία λόγω των ισχυρών νόμων της χώρας που προστατεύουν την ανωνυμία του ατόμου. Αργότερα εκείνο το έτος, το WikiLeaks δημοσίευσε ένα αμερικανικό στρατιωτικό εγχειρίδιο που παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες για το κέντρο κράτησης του Γκουαντανάμο.
ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ
Τον Μάιο του 2010 του αφαιρέθηκε το Αυστραλιανό διαβατήριο. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του ίδιου έτους οι αρχές της Σουηδίας εκδίδουν ένταλμα σύλληψης κατά του Ασάνζ με την κατηγορία πως είχε βιάσει μια γυναίκα στο Ένκοπινγκ, ενώ είχε παρενοχλήσει μια δεύτερη δύο μέρες αργότερα στην Στοκχόλμη. Εντός 24 ωρών ο αρμόδιος Εισαγγελέας απέσυρε το ένταλμα σύλληψης καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, δεν υπήρχαν λόγοι υποψίας πως είχε διαπράξει βιασμό. Τον Οκτώβριο η Σουηδική κυβέρνηση για άγνωστους λόγους ανακοίνωσε πως αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είχε ζητήσει να παραμείνει στη Σουηδία για να ωφεληθεί από τους νόμους για τη προστασία του δημοσιογραφικού έργου. Στις 6 Δεκεμβρίου εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης από τους Σουηδικές αρχές μέσω της Ιντερπόλ, και ο Ασάνζ παραδίνεται στις 7 Δεκεμβρίου του 2010 στην Αστυνομία του Λονδίνου, ύστερα από προγραμματισμένο ραντεβού. Μετά από μια σειρά νομικών ενεργειών του Ασάνζ να προσβάλλει το ένταλμα σύλληψης, ήρθε στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2012, επιδιώκοντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2012, δόθηκε πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση του Ισημερινού, η οποία, σύμφωνα με τους New York Times , «προστατεύει» τον Ασάνζ από τη βρετανική σύλληψη, όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα.
από τον φιλόλογο – δημοσιογράφο Παναγιώτη Ανδρεάδη