Οι προπονητές και η κερκίδα θα αναζητούν διαχρονικά το περίφημο ένστικτο του νικητή. «Προσόν» για την επιτυχία. Οι αθλητές το θεωρούν απαραίτητο στο βιογραφικό τους. Λόγω και της φύσης και της ενέργειας που επιτάσσουν τα σπορ. Ο Αμερικανός ποιητής, Ραλφ Ουάλντο Έμερσον, άλλωστε, προέτρεπε από τον 18ο αιώνα «να εμπιστεύεστε το ένστικτο ως το τέλος, μολονότι μπορεί να μην σας ανταποδώσει τίποτε».
Αν και για κάποιους, η παρόρμηση εντός και εκτός γηπέδου, παρκέ ή στίβου, όχι μόνο δεν προσέφερε ανταπόδοση, αλλά τους στοίχισε υστεροφημία και συχνά την καριέρα τους… Όπως μπορεί να κοστίσει στον Μπράις Μουν, ο οποίος το 2009 παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και τραυμάτισε θανάσιμα μία 25χρονη γυναίκα στη Νότιο Αφρική.
Ο πρώην αμυντικός του Παναθηναϊκού είχε πολλές κατηγορίες σε βάρος του. Ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, οδήγηση υπό την επήρεια και επικίνδυνη οδήγηση. Κρίθηκε ένοχος για την υπαιτιότητα του θανάτου της άτυχης γυναίκας και του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο.
Το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής» θυμάται περιπτώσεις αυτοκαταστροφικών αθλητών που έβαλαν τη λογική σε δεύτερη μοίρα, έστω κι αν ορισμένοι δεν είχαν νομικές ή πρακτικές συνέπειες στη φήμη τους. Είναι εκείνοι που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα προς αποφυγήν, αλλά ενίοτε αποτελούν τον… μπούσουλα των μεταγενέστερων «κακών παιδιών».
Η απερισκεψία οφείλεται τις περισσότερες φορές στην κατανάλωση αλκοόλ. Όπως αυτή του Κλέιτον Στάνλεϊ. Ο Αμερικανός βολεϊμπολίστας είχε μόλις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με την Εθνική ομάδα των Η.Π.Α. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ το μελάνι από τη συμφωνία του με τον Ηρακλή δεν είχε ακόμα στεγνώσει.
Η αμερικανική ομάδα διοργάνωσε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι στο Μοναστηράκι. Ο «Κλέι» ήπιε τον…Βόσπορο, και σε συνδυασμό με ένα αισθηματικό μπέρδεμα με την τότε σύντροφό του, το κακό δεν άργησε να γίνει.
Ένας διαπληκτισμός με ένα επιβαίνον σε μηχανάκι ζευγάρι είχε ως αποτέλεσμα ο Στάνλεϊ να ξυλοφορτώσει μία έγκυο οκτώ μηνών!!! Ο βολεϊμπολίστας παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Στο πλευρό του ως μάρτυρας υπεράσπισης, βρέθηκε ο «αυτοκόλλητος» του, Λόι Μπόλ, αλλά και η αμερικανική πρεσβεία. Ο πρότερος βίος του τον έσωσε, με 15 μήνες φυλάκιση, με αναστολή.
Άλλες φορές η…κακιά στιγμή μπορεί να χτυπήσει και περισσότερους από έναν. Όπως τους δύο ποδοσφαιριστές και συμπαίκτες στη Λιντς. Τον Λι Μπόγερ και τον Τζόναθαν Γούντγκέϊτ.
Οι δύο τους κατηγορήθηκαν, το 2000, ότι έδειραν έναν Πακιστανό φοιτητή, ύστερα από ένα ξέφρενο πάρτι. Η υπόθεση κράτησε για έναν χρόνο και χρειάστηκαν δύο δικαστήρια για να αθωωθεί ο (συνήθως «άτακτος»!!) Μπόγερ και να κριθεί ένοχος για βιαιοπραγία ο Γούντγκεϊτ. Η τιμωρία του; Εκατό ώρες κοινωνικής προσφοράς και αποκλεισμός από την Εθνική Αγγλίας. Το τελευταίο ήταν και αυτό που του στοίχισε περισσότερο, αφού του κόστισε τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.
Περίπτωση ανάλογη με αυτή του Μπράις Μουν έχει ζήσει και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο «Ντούσκο», όταν ήταν ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ το 1980, μετέφερε τον πατέρα του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος του Αϊ Γιάννη, ένας παπάς πέρασε τον δρόμο, ο Μπάγεβιτς δεν πρόλαβε να φρενάρει και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε μεγάλος σάλος, αλλά ο Ντούσαν αθωώθηκε πανηγυρικά, ύστερα και από την κατάθεση αρκετών μαρτύρων.
Ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ, Άλεν Άιβερσον δεν είναι από τα καλύτερα παιδιά. Σε ηλικία 18 ετών έκανε φυλακή για τέσσερις μήνες.
Ύστερα, σε τυχαίο έλεγχο της αστυνομίας, και ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε πάρει το νούμερο 1 στα ντραφτ, βρέθηκαν στην κατοχή του μαριχουάνα και όπλα. Τα «σιδερικά» τού έμειναν ως (κακή) συνήθεια. Ένα βράδυ του 2002, έχοντας υπόνοιες ότι η σύντροφός του, Ταβάνα, τον απατά με τον εξάδελφό του, εισέβαλε στο σπίτι του τελευταίου, κρατώντας ένα περίστροφο.
Αντί για τον ξάδελφο του, στο σπίτι βρήκε δύο άλλους άντρες, τους οποίους απείλησε με το πιστόλι του. Έτσι απέκτησε και αυτός τη δική του «mug shot» (σ. σ. η κλασική φωτογραφία των κρατούμενων), η οποία στο προφίλ του ταίριαζε περισσότερο ως «παράσημο» του σκληρού λουκ του, παρά ως ψεγάδι. Μολονότι κατηγορήθηκε για 14 παραβάσεις του νόμου, λίγους μήνες αργότερα αθωώθηκε.
Η περίπτωση του Μάικλ Τζέραρντ Τάισον θα μπορούσε να είναι ένα…βιβλίο μόνη της. Ο άλλοτε «βασιλιάς του ρινγκ» κατέληξε ακόμα και πίσω από τα σίδερα. Το 1992 κατηγορήθηκε ότι βίασε τη «Μις Ρόουντ Άιλαντ», Ντεζιρέ Ουάσινγκτον και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση. Ύστερα από τρία έτη αποφυλακίστηκε, αλλά τα χειρότερα θα έρχονταν το 1997. Στη δεύτερη αναμέτρηση με τον Εβάντερ Χόλιφιλντ (και ενώ στην πρώτη ο πρωταθλητής είχε ηττηθεί) αποφάσισε να αλλάξει τους κανονισμούς. Χωρίς να χρησιμοποιήσει χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού ο Τάισον «επιτέθηκε» στο δεξί αφτί του Χόλιφιλντ!! Από τη μανία του, του αφαίρεσε ένα κομμάτι, με αποτέλεσμα το καμπανάκι να ηχήσει και ο Χόλιφιλντ να αναδειχτεί νικητής. Έστω και με μισό αφτί λιγότερο. Στις 9 Ιουλίου του ίδιου χρόνου ο Τάισον έχασε την άδεια πυγμαχίας και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 3 εκατ. δολαρίων.
Για τον Ρον Αρτέστ η απερισκεψία ήταν μεγάλη, του στοίχισε μία σεζόν στο NBA και μπόλικα χρήματα, αλλά όχι στην καριέρα του. Το περίφημο πλέον «brawl» (σ. σ. σύρραξη), στο γήπεδο των Ντιτρόιτ Πίστονς, ανάμεσα στον σούτινγκ γκαρντ, τότε, των Ιντιάνα Πέισερς, με μπασκετμπολίστες των Ντιτρόιτ Πίστονς και φιλάθλων τους, ανάγκασε τον κομισάριο της Λίγκας, Ντέιβιντ Στερν, να τον τιμωρήσει με την μεγαλύτερη ποινή: αποκλεισμό από τα εναπομείναντα παιχνίδια της κανονικής περιόδου και τα πλέι-οφς (73 αγώνες)!! Ο Αρτέστ «πόνεσε» και στην τσέπη του, αφού έχασε περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς!
Ο κόσμος του μπάσκετ έχει και δύο δικούς μας. Τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και τον Μάικ Μπατίστ. Μία βόλτα στο Βελιγράδι, τον Γενάρη του 1989, έφερε αρκετούς μπελάδες στον προπονητή του Παναθηναϊκού (τότε μπασκετμπολίστα της Παρτίζαν), ο οποίος παρέσυρε και σκότωσε μία γυναίκα. Ο «Ζοτς» προφυλακίστηκε, ωστόσο όταν ο Αρης ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να αντιμετωπίσει την Παρτίζαν, είδε, προς μεγάλη έκπληξη του Γιάννη Ιωαννίδη, στο παρκέ τον Ομπράντοβιτς. Στο τέλος οι Θεσσαλονικείς ηττήθηκαν με 101-94…
Η ιστορία του «Μπιγκ Μάικ» είναι πιο πρόσφατη. Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 2004, ο φόργουορντ του «τριφυλλιού» συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα, στην λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του ΟΑΚΑ. Ο Αμερικάνος δήλωσε ότι έψαχνε φαρμακείο, προκειμένου να αγοράσει φάρμακα για τη γυναίκα του, ενώ για καλή του τύχη ο οδηγός, Πέτρος Στέλιος, ήταν φανατικός φίλος του ΠΑΟ και δεν κατέθεσε μήνυση!
Μάλιστα, σε αντίθεση με τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι ο Μπατίστ παράτησε το θύμα, ο οποίος όμως κατέθεσε ότι ο παίκτης του ΠΑΟ έφυγε, αλλά για να ζητήσει βοήθεια από έναν φύλακα στο ΟΑΚΑ.
Δύο μέρες ύστερα ακολουθούσε το ντέρμπι των «αιωνίων», στο οποίο ο Μπατίστ δεν αγωνίστηκε…
Μία από τις πιο τραγικές φιγούρες είναι ο Ιγκόρ Σιμπιένφσκι. Ο Πολωνός επιθετικός, ο οποίος αγωνίστηκε σε ΠΑΟ, Καβάλα, Καλλιθέα και ΟΦΗ, εθίστηκε στο αλκοόλ. Η επίθεση στη μητέρα και τη σύζυγό του, αλλά και στους αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σπίτι του (9 Οκτωβρίου 2007) για να ερευνήσουν το συμβάν, τον οδήγησαν στη φυλακή για 1,5 χρόνο!!!
ΡΟΪ ΚΙΝ
Οι θαυμαστές του μάλλον συμμερίστηκαν μαζί του το, για τον ίδιο ασύγκριτο, πάθος του για εκδίκηση. Οι επικριτές του προφανώς έμειναν με το στόμα ανοικτό, αντικρίζοντας τον να χτυπά εν ψυχρώ τον Άλφι-Ίνγκε Χάαλαντ. Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που δεν δέχθηκαν ποτέ τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του Ρόι Κιν και έμαθαν να μην σοκάρονται από κάθε σκληρή ενέργειά του, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Όχι βλέποντας και ξαναβλέποντας το τάκλιν στον Νορβηγό μέσο της Μάντσεστερ Σίτι, τον Απρίλιο του 2001. Αλλά διαβάζοντας την «απολογία» του… Ο Κιν δεν είχε δίλημμα «η μπάλα ή ο παίκτης;». Καθώς η στρογγυλή θεά απομακρυνόταν.
Πήρε φόρα, κλώτσησε τον Χάαλαντ και ουσιαστικά του «έκοψε» την καριέρα. Άλλο ένα σκληρό τάκλιν, θα έλεγε κανείς. Μονάχα που ο Ιρλανδός μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν παραδέχθηκε απλώς ότι η αντίδρασή του ήταν ρεβάνς για ένα χτύπημα του αντιπάλου του το 1998, τότε στην Λιντς, που είχε στοιχίσει στον Κιν σχεδόν μία σεζόν με ρήξη χιαστών. Στην αυτοβιογραφία του, ένα χρόνο αργότερα, δεν έκρυψε ότι «περίμενα γι’ αυτό ένα χρόνο και πιστεύω στο “οφθαλμό αντί οφθαλμού”»(!), Τιμωρήθηκε για το «προμελετημένο έγκλημα» επιπλέον με 5 αγωνιστικές και 150.000 λίρες πρόστιμο, αλλά απέφυγε νομικές κυρώσεις, καθώς ο Χάαλαντ δεν υπέβαλε μήνυση. Ίσως φοβόταν νέα εκδίκηση…
Οι δικαστικές περιπέτειες αθλητών, που αποδείχθηκαν «κοινοί θνητοί» δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο του ενστίκτου. Αλλά και… πολύπλευρου ταλέντου που επέδειξαν ορισμένοι αθλητές και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ήταν κάποιοι που αποδείχθηκε πως «μεταλάχθηκαν» εξαιρετικά από είδωλα των γηπέδων, σε πρωταγωνιστές δικογραφιών. Όπως ο Έζι Παβλόφσκι, Ολυμπιονίκης της ξιφομαχίας το 1968, ο οποίος «παρασημοφορήθηκε» για τις επιτυχίες του με την πρόσληψη στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της Πολωνίας. Μόνο που εξελίχθηκε σε προδότη, αφού το 1974 καταδικάστηκε σε 15χρονη φυλάκιση για συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες!
Η τιμωρία του Τόμας Λέιους, πάντως, την ίδια χρονιά, ήταν συνέπεια της «συνεργασίας» του με τις παραισθήσεις. Ο σοβιετικός τενίστας, πρωταθλητής της πατρίδας του για 10 φορές τη δεκαετία του ’60, δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει πως όσο έλειπε από το σπίτι (όπως στη νίκη του σε τουρνουά νέων του Ουίμπλεντον), η σύζυγός του τον απατά. Η ίδια δέχθηκε να επισκεφθούν μαζί συμβούλους γάμου και ψυχιάτρους, όμως ο Λέιους την στραγγάλισε το 1974 και φυλακίστηκε ως το 1977. Η ποινή του ήταν τριπλάσια, ωστόσο το δικαστήριο δέχθηκε πως αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ο περιορισμός του συνεχίστηκε σε ψυχιατρικά ιδρύματα.
Το ίδιο καθαρό μυαλό δεν είχε και ο ασημένιος ολυμπιονίκης της Αθήνας στο κανόε-καγιάκ, Νέιθαν Μπάγκαλεϊ. Ο Αυστραλός συνελήφθη πριν από δύο χρόνια με τον αδερφό του για κατασκευή χαπιών «έκσταση», καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του 15.000 χάπια και το χημικό συστατικό MDMA, βάση του χαπιού. Εκτίει ποινή κάθειρξης 9 ετών…
Γράφει ο Γιώργος Αδαμόμουλος
Πηγή : ΕΘΝΟΣ 5/7/2009