Search

Οι πέντε κορυφαίοι Έλληνες μπασκετμπολίστες όλων των εποχών

Το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα υψηλό, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι διακρίσεις στο συγκεκριμένο άθλημα απέχουν πολύ από οποιοδήποτε άλλο ομαδικό σπορ, γεγονός που «ανάγκασε» το φίλαθλο κοινό να το αγαπήσει. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες παίκτες που έχουν διαπρέψει τόσο στα δικά μας γήπεδα, όσο και σε αυτά του εξωτερικού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ


Από πολλούς θεωρείται ίσως ο καλύτερος Έλληνας παίκτης που έχει περάσει από τα παρκέ, αλλά και ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην Ευρώπη. Οι τίτλοι μιλάνε από μόνοι τους. Σε συλλογικό επίπεδο, με τον Παναθηναϊκό, την ομάδα στην οποία αναδείχθηκε, κατέκτησε 22 τίτλους. Τρεις φορές την Ευρωλίγκα, 9 πρωταθλήματα και 10 κύπελλα Ελλάδος. Τεράστια ήταν τα επιτεύγματα του «Μήτσου» και με το Εθνικό μας συγκρότημα, του οποίου υπήρξε αρχηγός για 8 χρόνια, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 2005 στη Σερβία. Ένα χρόνο αργότερα, στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, οδήγησε την Εθνική μας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Γεννήθηκε στην Καστοριά, στις 6 Μαΐου του 1980 και έχει ύψος 1,96 μ.. Ξεκίνησε παίζοντας μπάσκετ στη νεανική ομάδα της πόλης του, σε ηλικία 14 ετών, επαγγελματικά όμως ανδρώθηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, όπου έμεινε για 5 χρόνια. Τότε έγινε και το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, αφού μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό (2004), που έμελλε να είναι και η ομάδα που τον σημάδεψε, αφού πέρα των αμέτρητων επιτυχιών του, έκλεισε εκεί την καριέρα του το 2016.

Ο «3D» όπως είναι το παρατσούκλι του, έσπασε όλα τα κοντέρ και σε ατομικό επίπεδο, κλείνοντας την καριέρα του ως ο κορυφαίος παίκτης σε ασιστ, κλεψίματα και λεπτά συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, ενώ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης το 2011. Πρόκειται για ηγετική μορφή, ενώ κατάφερε να κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό και των αντιπάλων. Στο τελευταίο του παιχνίδι, που έμελλε να είναι κόντρα στον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ, γνώρισε πρωτοφανή αποθέωση από 20.000 φιλάθλους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ


Γεννήθηκε στη Λάρισα και από μικρός έδειχνε ότι ο ίδιος θα είχε μια λαμπρή πορεία. Ντεμπούτο στην επαγγελματική κατηγορία έκανε το 1999 με τη Λάρισα, όπου και έμεινε για 3 χρόνια, μέχρι να πάρει την απόφαση να μετακομίσει στην Αθήνα για χάρη του Αμαρουσίου. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις, του έδωσαν τη δυνατότητα να κάνει το μεγάλο επόμενο βήμα. Το 2005 φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, όπου κατέκτησε τους πρώτους εγχώριους τίτλους της καριέρας του. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ για να επιστρέψει στους πράσινους την αμέσως επόμενη. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 2010 και κατέκτησε τα πάντα.

Τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και μία Ευρωλίγκα, με τον ίδιο να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίχτης (MVP). Το καλοκαίρι του 2010 παίρνει τη μεγάλη απόφαση να αφήσει οριστικά τον Παναθηναϊκό για χάρη του αιώνιου αντιπάλου, τον Ολυμπιακό. Μία ομάδα που της έλειπαν οι τίτλοι και ο Σπανούλης τους κατέκτησε. Ακόμα τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και δύο ευρωπαϊκά, ξανά με τον ίδιο να είναι MVP. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Σπανούλης ήταν και αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής ομάδας. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας το 2005, το ασημένιο στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας το 2006, με τον shooting guard του Ολυμπιακού να είναι και μέλος της κορυφαίας πεντάδας της διοργάνωσης και το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009.

ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΗΣ


Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1983 στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας παίκτης με τεράστια προσωπικότητα και αξιοζήλευτο ήθος. Αγωνίζεται στη γερμανική Μπάμπεργκ, έχει ύψος 1,97 και παίζει ως πλέι-μέικερ και shooting guard. Αναπόσπαστο μέλος της Εθνικής μας ομάδας από το 2003, το 2016 όμως ανακοίνωσε την αποχώρηση του. Έχει κατακτήσει με την Εθνική μας ομάδα το Ευρωμπάσκετ του 2005, ενώ την επόμενη χρονιά κατέλαβε την δεύτερη θέση με το εθνικό μας συγκρότημά στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Το 2009 έβαλε στη συλλογή του ακόμα ένα εθνικό μετάλλιο (χάλκινο αυτή τη φορά) στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Τεράστιες είναι οι επιτυχίες του και σε συλλογικό επίπεδο, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2008, με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην ΑΕΚ το 2000, όπου σε ηλικία μόλις 17 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην Α1. Με την «Ένωση» κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο Ελλάδας.

Το 2005 ξενιτεύτηκε για χάρη της Μπενετόν Τρεβίζο, με την οποία πήρε ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας. Το 2007 έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, αφού μεταγράφηκε στη ρωσική ΤΣΣΚΑ, όπου πέρα της Ευρωλίγκας, κατέκτησε δύο εγχώρια πρωταθλήματα.

Επέστρεψε στην Ιταλία για λογαριασμό της Σιένα και έμεινε για τρία χρόνια, κατακτώντας ισάριθμα νταμπλ. Από τότε δε στέριωσε σε κάποια ομάδα, με επόμενους σταθμούς του, τις Μπιλμπάο, Ούνικς Καζάν (με την οποία πήρε Κύπελλο Ρωσίας) και Φενερμπαχτσέ. Από το 2015 αγωνίζεται στην Μπάμπεργκ, ενώ το 2016 και το 2017 κατέκτησε το γερμανικό πρωτάθλημα. Το συμβόλαιο του λήγει το 2019.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ

Θεωρείται από τους κορυφαίους Έλληνες παίχτες όλων των εποχών και όχι άδικα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 1977 και ξεκίνησε την καριέρα του σε μικρή ηλικία στην ομάδα του Εθνικού Ελληνορώσων, συνέχισε έπειτα στους Αμπελόκηπους την περίοδο 1995-1997, ενώ μέχρι το 1999 αγωνίστηκε στη Δάφνη. Εκείνη τη χρονιά παραχωρήθηκε στον Πανιώνιο όπου και έμεινε μέχρι το 2001. Επόμενος σταθμός ήταν ο Ολυμπιακός. Το 2002 κατέκτησε το πρώτο του κύπελλο με τους ερυθρόλευκους, ωστόσο την επόμενη χρονιά παίρνει την απόφαση να ξενιτευτεί. Μετακομίζει στη Μόσχα και με την ομάδα της ΤΣΣΚΑ κατέκτησε τα πάντα. Στα έξι χρόνια που αγωνίστηκε στη Ρωσία κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, ενώ στέφθηκε δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης το 2006 και το 2008.

Ο ίδιος αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίχτης του Final 4 του 2006 και κάπως έτσι βγήκε το παρατσούκλι «ο Έλληνας Τσάρος». Τη σεζόν 2008-2009 επέστρεψε στον Ολυμπιακό όπου και έμεινε για άλλα τρία χρόνια κατακτώντας δύο κύπελλα Ελλάδος. Το καλοκαίρι του 2011 πήγε στο Ισραήλ για λογαριασμό της Μακάμπι Τελ Αβίβ, όπου κατέκτησε και τους δύο εγχώριους τίτλους, για να κλείσει τη γεμάτη καριέρα του ένα χρόνο αργότερα στην ομάδα που αναδείχθηκε, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Παπαλουκάς ήταν το σημαντικότερο γρανάζι των επιτυχιών τη διετία 2005-2006 της Εθνικής, ενώ είναι ο μοναδικός Έλληνας παίχτης που έχει κατακτήσει τον βραβείο του ‘’παίχτη της χρονιάς’’ από την Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, τον σημαντικότερο τίτλο για τους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται στη λίστα μας. Ο Γιάννης γεννήθηκε στις  6 Δεκεμβρίου 1994, στην Αθήνα και θεωρείται (όχι άδικα) το next best thing του παγκόσμιου μπάσκετ. Έχει ύψος 2,11 μ. και μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις, πράγμα που δείχνει για τι μπασκετικό ταλέντο μιλάμε. Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ μόλις το 2007 και από το 2009 έπαιζε επαγγελματικά με τον εφηβικό του Φιλαθλητικού.  Στην ομάδα του Ζωγράφου παρέμεινε μέχρι και το 2013, μέχρι που ανακοινώθηκε εκείνη τη χρονιά ότι θα συμμετάσχει στα ντραφτ του ΝΒΑ.

Στις 27 Ιουνίου 2013 επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του ντραφτ από τους Μιλγουόκι  Μπακς  (το ψηλότερο νούμερο ως τότε για Έλληνα παίχτη) και στις 30 Ιουλίου υπέγραψε το συμβόλαιό του. Στην πέμπτη χρονιά του, στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων, και όλοι οι αστέρες μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον. Το 2017, έγινε ο πρώτος Έλληνας παίχτης που συμμετείχε σε All Star Game, όντας μάλιστα ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και ο νεότερος μη Αμερικανός που ξεκινάει στη βασική πεντάδα ενός All Star Game σε ηλικία μόλις 22 ετών και 74 ημερών. Το παρόν και το μέλλον του ανήκει, έχει όλα τα φόντα για να πετύχει και αν επιβεβαιώσει όσα λέγονται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, θα αφήσει εποχή.

Γράφουν οι Άκης Μελάς και Διονύσης Ντραγκότι

Δημοσιογραφική επιμέλεια Γιώργος Μαράτσης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close