Με την Ινδία νιώθω να με συνδέουν δεσμοί ήδη από τα παιδικά μου χρόνια. Από τα πρώτα βιβλία που με συγκίνησαν ήταν το Βιβλίο της Ζούγκλας του Rudyard Kipling. Ακολούθησε ο Γκάντι. Η διδασκαλία του της μη βίαιης αντίστασης («όπου και να αντιμετωπίσεις τον εχθρό, κατάκτησέ τον με αγάπη»), ήταν μια στάση ζωής που φώτιζε με το μεγαλείο της ταπεινοσύνης κάθε πράξη ανιδιοτελή που έβλεπα γύρω μου.
Γοητευμένη από τούτο τον άγνωστο κόσμο, δεν γνώριζα τότε πως υπέγραφα μία ιδιότυπη επιταγή –με ανοιχτή ημερομηνία–, για μία οφειλή τόσο προσωπική, που το αντίκρισμά της θα έπρεπε κάποτε να βρεθεί σε κάτι πολύ δικό μου.
Είχα το προνόμιο να επισκεφθώ την Ινδία πολλές φορές ξεκινώντας από τις ψηλές κορφές των Ιμαλαΐων μέχρι το νοτιότερο τμήμα. Είναι μια χώρα που το θαυμαστό και το αναπάντεχο γίνεται καθημερινό, συνηθισμένο.
Στην Ινδία συναντά κανείς τον πλούτο και τη φτώχεια, αλλά περισσότερο απ’ όλα βλέπει ένα ολόκληρο έθνος να αγκαλιάζει τη ζωή. Κάθε μέρα υπάρχει και μια γιορτή, και αυτό ακριβώς είναι η Ινδία – μια αδιάκοπη γιορτή της ζωής και των μυστηρίων της.
Παντού, συνάντησα μία ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά και έναν υπέροχο κόσμο, κάποτε θλιβερό στην ανέχειά του, μα πάντα αισιόδοξο, γαλήνιο μέσα στον εσωτερικό του πλούτο. Οι Ινδουιστές είναι οι πιο καλοσυνάτοι, γλυκείς και πράοι άνθρωποι που είναι δυνατόν να συναντήσει κανείς.
Καμία βία δεν κρύβεται μέσα τους. Και είναι αυτοί οι άνθρωποι με την αφοπλιστική αθωότητά τους, που αποτελούν τον μεγαλύτερο θησαυρό της χώρας, ως φορείς αρχέγονων μα ακμαίων ακόμη και σήμερα παραδόσεων και θρησκευτικών πρακτικών. Κάθε επίσκεψη στην Ινδία και κάθε επαφή με τους κατοίκους της προκαλεί μία μικρή αλλαγή οπτικής στις προσωπικές φιλοδοξίες και τις υλιστικές προτεραιότητες του Δυτικού ανθρώπου.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα φόρο τιμής στο αέναο πνεύμα της Ινδίας και στους ανθρώπους της, τη δημοκρατική τους νοοτροπία, τη γενναιόδωρη φιλοξενία τους, την αφοπλιστική ευθύτητα και ανεκτικότητά τους, τον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν και τιμούν τη διαφορετικότητα.
«Ο κόσμος υπάρχει μόνο όταν τον μοιραζόμαστε»
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα φόρο τιμής στο αέναο πνεύμα της Ινδίας και στους ανθρώπους της, τη δημοκρατική τους νοοτροπία, τη γενναιόδωρη φιλοξενία τους, την αφοπλιστική ευθύτητα και ανεκτικότητά τους, τον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν και τιμούν τη διαφορετικότητα.
Δήμητρα Στασινοπούλου – Φωτογράφος «Ο κόσμος υπάρχει μόνο όταν τον μοιραζόμαστε»!!!!
Η Δήμητρα Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Μετά από εικοσαετή θητεία στον τραπεζικό τομέα , παραιτήθηκε το 1994 για να εργαστεί στην επιχείρηση της οικογένειάς της στη Ρουμανία. Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο Η Ρουμανία της Καρδιάς Μου.
Από τότε, η αγάπη της για τα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς, κι η ανάγκη της να μοιράζεται τις εικόνες που έφερνε μαζί της, οδήγησε στην έκδοση των βιβλίων: Μπουτάν, Χαμογελαστά Πρόσωπα από τη Στέγη του Κόσμου, Ινδία – Ενότητα στη Διαφορετικότητα, Η Παράκληση της Μπούρμα – Παρακαλώ χρησιμοποιήστε την ελευθερία σας για να προωθήσετε τη δική μας και Παπούα Νέα Γουινέα.
Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη