Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί σύμβολο δύναμης που ζεσταίνει τις ψυχές μας, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους της ζωής μας. Είναι το σύμβολο της ελπίδας, της αγάπης, της γενναιοδωρίας και της χριστιανικής αλήθειας. Δεν ήταν πάντα έτσι. Τα Χριστούγεννα δεν ήταν πάντα μια οικογενειακή γιορτή, μέχρι που την επέβαλε κατά μία έννοια στη Δύση ο Τσαρλς Ντίκενς (1812 – 1870) με τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του (πρωτότυπος τίτλος “A Christmas Carol”). Η μορφή που ξέρουμε σήμερα καθιερώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Η ιστορία αναφέρεται στον παράξενο και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ και στην μεταστροφή του μετά την επίσκεψη που δέχεται από τον πεθαμένο συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλεϊ και από τα φαντάσματα των Χριστουγέννων. Πηγή της έμπνευσης του Ντίκενς ήταν τα άσχημα παιδικά χρόνια του, η κοινωνική αδικία και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στις εργατικές συνοικίες της βικτωριανής Αγγλίας.
Κατάφερε, λοιπόν, να τα γνωστοποιήσει όλα αυτά και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του κόσμου. Άρχισε να γράφει τη νουβέλα του τον Οκτώβριο του 1843 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου 1843. Από τότε κάθε χρόνο στέλνει μηνύματα χαράς, αγάπης και γενναιοδωρίας. Ο Ντίκενς άρχισε να γράφει την ιστορία του τις ημέρες που είχε δει το φως της δημοσιότητας κρατική έκθεση για την παιδική εργασία. Η έκθεση είχε τη μορφή συνεντεύξεων με ανηλίκους, ενός φίλου του δημοσιογράφου. Περιέγραφε λεπτομερώς πως παιδιά 8 χρονών δούλευαν 16 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, ράβοντας ρούχα ή σέρνοντας καροτσάκια με κάρβουνα.
Στην κινηματογραφική οθόνη η ιστορία μεταφέρθηκε για πρώτη φορά το 1938 και ως ταινία κινουμένων σχεδίων μεταφέρθηκε από τη Disney to 1983 και μάλιστα ήταν ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.
Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος