Search

Έτοιμο το πρώτο πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης βάρους 6,5 τόνων

Πιστό αντίγραφο του επιβλητικού μαρμάρινου αγάλματος, της Νίκης της Σαμοθράκης, που από το 1884 κοσμεί τους χώρους του Μουσείου του Λούβρου, δεσπόζει εδώ και λίγες μέρες στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης, έναν ενδιάμεσο σταθμό, λίγους μήνες πριν ταξιδέψει στη «γενέτειρά» της, τη Σαμοθράκη. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα παραμένουν άκαρπες οι προσπάθειες να επιστρέψει το άγαλμα στη γενέτειρά του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε το πώς κατασκευάστηκε αυτό το πιστό αντίγραφο: «Η ιδέα να ζητήσουμε από το Μουσείο του Λούβρου, την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείου, βάση του οποίου φιλοτεχνήθηκε το εν λόγω ακριβές αντίγραφο, γεννήθηκε το 2012, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, με τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, όντες περιφερειακοί σύμβουλοι, στη Σαμοθράκη. Επισκεπτόμενοι το μουσείο του νησιού, ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το αντίγραφο που υπήρχε μέσα στο χώρο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσώπευε και δεν αναδείκνυε την αίγλη αυτού του αγάλματος, του πρωτότυπου».

Το πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης κατασκευάστηκε από μάρμαρο Θάσου σε εργοστάσιο στη Δράμα και οι διαστάσεις του είναι ακριβώς οι ίδιες με το πρωτότυπο, με ακρίβεια χιλιοστού και βάρος περίπου 6,5 τόνους. «Ο Ηλίας Κυριακίδης, ιδιοκτήτης μίας εταιρίας μαρμάρων της Δράμας, προσφέρθηκε να δημιουργήσει το πρώτο άγαλμα, με μάρμαρο Θάσου, που είναι υψηλής αντοχής στις καιρικές συνθήκες και να το δωρίσει στην Περιφέρεια», σημειώνει ο κ. Πέτροβιτς και προσθέτει: «Η πιστή αποτύπωσή του απαιτούσε τη χρήση ενός ρομποτικού μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο διέθετε η εταιρία και χρειάστηκαν τρεις μήνες για σχηματισθεί το γενικό περίγραμμα και οι βασικές λεπτομέρειες του αγάλματος σε ένα κομμάτι μαρμάρου βάρους περίπου 18 τόνων. Χρειάστηκαν άλλοι τρεις μήνες στη συνέχεια και δύο γλύπτες της σχολής της Τήνου, οι οποίοι σμίλευσαν τις λεπτομέρειες, ολοκληρώνοντας την εξαιρετική δημιουργία το καλοκαίρι του 2018».

Να σημειωθεί βέβαια, ότι το μαρμάρινο άγαλμα θα παραμείνει για τους επόμενους μήνες στον αύλειο χώρο του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης, στην παραλιακή λεωφόρο, μέχρι να ετοιμαστεί η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί στη Σαμοθράκη, τη μελέτη και δημιουργία της οποίας ανέλαβε η αρχαιολογική υπηρεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close