Search

7 Σοβαρές ψυχικές ασθένειες που παθαίνουν οι ενσυναισθητικοί από τη ναρκισσιστική κακοποίηση

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση σοβαρών ψυχικών ασθενειών είναι η κακοποίηση, εκτός από τις κληρονομικές και προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορούμε να εδραιώσουμε με ασφάλεια την άποψη ότι οι ενσυναισθητικοί μπορεί να αναπτύξουν κάποιες σοβαρές ψυχικές ασθένειες λόγω της ναρκισσιστικής κακοποίησης που τους διέπραξαν οι ναρκισσιστές.

Οι άνθρωποι που κακοποιούνται συνεχώς από ναρκισσιστές τείνουν να πιστεύουν μια διαστρεβλωμένη εκδοχή της πραγματικότητας, καθώς τους λένε συνεχώς ψέματα και τους χειραγωγούν. Έχουν την τάση να είναι σκεπτικιστές για τα πάντα και δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους, καθώς έχουν υποβληθεί σε τέτοιες συνθήκες από τον κακοποιητή τους.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η επαναλαμβανόμενη και μακροχρόνια κακοποίηση μπορεί να βλάψει όχι μόνο τη μνήμη αλλά και τη σκέψη και τη μαθησιακή ικανότητα. Και οι ναρκισσιστές είναι δύσκολοι άνθρωποι για να τους αντιμετωπίσεις. Οι λανθασμένες πεποιθήσεις τους οδηγούν στις δυσλειτουργικές και συχνά καταχρηστικές συμπεριφορές που επιδεικνύουν στους άλλους ανθρώπους. Όταν οι άνθρωποι εμπλέκονται με ναρκισσιστές, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα γι’ αυτούς.

Διαβάζετε το σωστό άρθρο αν είστε περίεργοι για αυτές τις σοβαρές ψυχικές ασθένειες.

1: Μείζων καταθλιπτική διαταραχή.

Οι ενσυναισθητικοί που έχουν υποστεί ναρκισσιστική κακοποίηση είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη. Καθώς οι ναρκισσιστές εμποδίζουν τους εμπαθείς να ασχοληθούν με τα ενδιαφέροντα, τα πάθη ή τις φιλοδοξίες τους, οι εμπαθείς θα χάσουν το ενδιαφέρον τους σχεδόν για τα πάντα. Οι ναρκισσιστές είναι κτητικοί άνθρωποι που απομονώνουν τους ενσυναισθητικούς στον παραληρηματικό τους κόσμο επειδή τους θέλουν μόνο για τον εαυτό τους. Στερούν από τους ενσυναισθητικούς να έχουν ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους εμποδίζουν να κάνουν τις δραστηριότητες που τους αρέσουν. Εφόσον τους αφαιρούν την έμφαση στην ελευθερία και τις ευκαιρίες για αυτοανάπτυξη και επιτυχία, είναι αναμφισβήτητο ότι οι ναρκισσιστές είναι απίστευτα ανασφαλείς άνθρωποι.

Οι ενσυναισθητικοί θα βιώσουν βαριά συναισθηματική εξάντληση, αφού οι ναρκισσιστές έχουν απορροφήσει όλο το χρόνο και την ενέργειά τους, οδηγώντας σε κατάθλιψη. Λόγω των τεχνικών κατηγορίας θυμάτων και υποτίμησης που εφαρμόζουν οι ναρκισσιστές, οι ενσυναισθητικοί θα αισθάνονται άχρηστοι και ένοχοι. Οι ναρκισσιστές θα έχουν επίσης τεράστιο και καταστροφικό αντίκτυπο στη λήψη αποφάσεων και στις γνωστικές ικανότητες των ενσυναίσθητων.

Ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής είναι όταν ένα άτομο θέλει να πεθάνει εκούσια ή ακούσια. Όταν οι ενσυναισθητικοί βιώνουν τα σημάδια της κατάθλιψης, θα πρέπει να συμβουλεύονται αμέσως έναν επαγγελματία υγείας για να διαπιστώσουν αν η κατάθλιψή τους έχει γίνει σοβαρή ή όχι.

 2: Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ορίζεται από την αμερικανική ψυχιατρική ένωση ως εξής: “Μια διαταραχή κατά την οποία οι ασθενείς έχουν επαναλαμβανόμενες ανεπιθύμητες σκέψεις, ιδέες ή αισθήσεις, γνωστές και ως εμμονές, που τους κάνει να αισθάνονται ότι οδηγούνται να κάνουν κάτι επαναλαμβανόμενα, γνωστές και ως καταναγκασμοί”. Λόγω της ναρκισσιστικής κακοποίησής τους από ναρκισσιστές, οι ενσυναισθητικοί απέκτησαν μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Οι ενσυναισθητικοί έχουν αρχίσει να ενεργούν με περιττούς τρόπους λόγω του φόβου που τροφοδοτείται από τα επαναλαμβανόμενα οράματα των θυμωμένων προσώπων των ναρκισσιστών και τις επαναλαμβανόμενες αισθήσεις των σωματικών τραυματισμών που τους προκάλεσαν οι κακοποιητές τους.

Ίσως, οι ενσυναισθητικοί είχαν αυτά τα βίαια περιστατικά τυπωμένα στις σκέψεις τους κατά τη διάρκεια περιπτώσεων απόρριψης, κατάρας ή σωματικής βλάβης για λόγους όπως η αποτυχία του ενσυναισθητικού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ναρκισσιστή. Για να καταλάβετε καλύτερα πώς είναι να έχεις μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, θα σας δώσω ένα σενάριο που την αφορά.

Για παράδειγμα, όταν οι ναρκισσιστές διατάζουν τους ενσυναισθητικούς να καθαρίσουν το σπίτι, να πλύνουν τα ρούχα, να πλύνουν τα πιάτα ή να διαφυλάξουν το σπίτι κλειδώνοντας τις πόρτες, οι ενσυναισθητικοί συχνά επαναλαμβάνουν τέτοιες εργασίες. Θα σκουπίσουν το πάτωμα, ακόμη και αν είναι ήδη γυαλιστερό, και θα ελέγχουν συχνά τις πόρτες για να δουν αν είναι όντως κλειδωμένες. Οι ενσυναισθητικοί συμπεριφέρονται με αυτούς τους τρόπους επειδή φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά αν δεν συμμορφωθούν με τις εντολές του ναρκισσιστή.

3. Σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που πλήττει 20 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η ψύχωση, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας, χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες στη σκέψη, την αντίληψη, τα συναισθήματα, τη γλώσσα, την αίσθηση του εαυτού και τη συμπεριφορά. Δύο από τις συνήθεις ψυχωσικές εμπειρίες αφορούν τις ψευδαισθήσεις, που σημαίνουν να ακούς, να βλέπεις ή να αισθάνεσαι πράγματα που δεν υπάρχουν, και τις ψευδαισθήσεις. Αυτό σημαίνει σταθερές ψευδείς πεποιθήσεις ή υποψίες που διατηρούνται σταθερά ακόμη και όταν τα στοιχεία είναι αντίθετα. Τα άτομα που επηρεάζονται από την ασθένεια μπορεί να θεωρούν δύσκολο να εργαστούν ή να σπουδάσουν.

Λόγω της συνεχούς χειραγώγησης, της κατηγορίας του θύματος, του gaslighting ή των συστημάτων πλύσης εγκεφάλου που εφαρμόζουν οι ναρκισσιστές, οι ενσυναίσθητοι μπορεί να αναπτύξουν σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις, καθώς οι ναρκισσιστές έχουν διαστρεβλώσει το μυαλό τους, αρνούμενοι την πραγματικότητά τους και λέγοντάς τους ότι απλώς έχουν παραισθήσεις και είναι παρανοϊκοί. Αυτός είναι ένας από τους κινδύνους της ακύρωσης των σκέψεων και των συναισθημάτων κάποιου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχικές ασθένειες.

Οι ενσυναισθητικοί θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν για την κατάσταση του μυαλού τους επειδή έχουν προσαρμοστεί στα χειριστικά λόγια του ναρκισσιστή και τα έχουν ενσωματώσει στην προσωπικότητά τους. Είναι επιρρεπείς στο να πιστέψουν τον ορισμό του ναρκισσιστή ότι έχουν παραισθήσεις ή ότι είναι παρανοϊκοί, επειδή δεν ξέρουν πώς να φιλτράρουν τις λέξεις ή τα συναισθήματα που πρέπει να εισέλθουν στο μυαλό και την καρδιά τους. Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί στους κανονικούς ενσυναισθητικούς που είναι γνωστό ότι έχουν εύθραυστα συναισθηματικά όρια και βασικές ταυτότητες. Ως αποτέλεσμα, το μυαλό των ενσυναισθητικών αλλοιώνεται επειδή επιτρέπουν στην ανακριβή διάγνωση του ναρκισσιστή γι’ αυτούς να διεισδύσει στον εγκέφαλό τους.

Καθώς η νοητική, συναισθηματική και σωματική κακοποίηση, έχουν τατουάζ στο μυαλό και την καρδιά τους, οι ενσυναισθητικοί τείνουν να κουβαλούν τους φόβους, τα άγχη και τις ψυχώσεις τους ακόμα και όταν διαχωρίζουν σωματικά τους εαυτούς τους από τους θύτες τους. Οι ενσυναισθητικοί συχνά νομίζουν ότι οι θύτες τους τους καταδιώκουν και έχουν σκοπό να τους πιάσουν, ακόμα και όταν αυτό δεν συμβαίνει πραγματικά.

4: Διπολική διαταραχή.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο SMI, ένα σύστημα κλινικής υποστήριξης για σοβαρές ψυχικές ασθένειες, “η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που προκαλεί δραματικές διακυμάνσεις της ενέργειας της διάθεσης και της ικανότητας του ατόμου να σκέφτεται σωστά”. Η μανία και η κατάθλιψη είναι υπερβολικά υψηλές, καθώς και οι χαμηλές διαθέσεις που βιώνουν τα άτομα που πάσχουν από αυτή την κατάσταση. Αυτές οι διαθέσεις είναι πολύ διαφορετικές από τις φυσιολογικές διαθέσεις των περισσότερων ανθρώπων και είναι δύσκολο να τις διαχειριστούν, επηρεάζοντας την καθημερινή λειτουργικότητα.

Οι ενσυναισθητικοί που ζουν κάτω από την ίδια στέγη με ναρκισσιστές είναι πολύ πιθανό να προσαρμοστούν στην ασταθή ιδιοσυγκρασία του θύτη τους, αλλάζοντας γρήγορα ακόμα και χωρίς βάσιμους λόγους που να δικαιολογούν τις αλλαγές στη διάθεσή τους. Αυτοί οι κακοποιητές μπορεί να είναι σύζυγοι, γονείς, άλλοι συγγενείς του ενσυναισθητικού, κ.λπ.

Δεδομένου ότι οι ενσυναισθητικοί χαρακτηρίζονται ως συναισθηματικά σφουγγάρια λόγω της ικανότητάς τους να απορροφούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και τα διαφορετικά επίπεδα ενέργειας στο περιβάλλον τους, είναι επιρρεπείς στο να επηρεάζονται από τα αρνητικά συναισθήματα και την αύρα που εκπέμπουν συνεχώς οι ναρκισσιστές.

Οι ενσυναισθητικοί θα βιώσουν συναισθηματικές αλλαγές από το να είναι ζωηροί έως θλιμμένοι, εκνευρισμένοι ή θυμωμένοι με κάποιον ή με τον κόσμο. Λόγω του παράλογου θυμού και των εναλλαγών της διάθεσης που τους επιδεικνύουν οι ναρκισσιστές, οι ενσυναισθητικοί μπορεί να αναπτύξουν μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που ονομάζεται διπολική διαταραχή, συνειδητά ή ασυνείδητα.

5: Σοβαρές διαταραχές ύπνου.

Ως αποτέλεσμα του άγχους του στρες και της κατάθλιψης, οι ενσυναισθητικοί κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρές διαταραχές ύπνου. Οι ενσυναισθητικοί μπορεί να εθιστούν σε μεγάλες περιόδους ύπνου ή να μην μπορούν να κοιμηθούν σε τέτοιες σοβαρές διαταραχές ύπνου. Οι ενσυναισθητικοί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή προτιμούν να κοιμούνται όλη μέρα και όλη νύχτα. Έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τα χόμπι, τα πάθη, τις φιλοδοξίες και τις φιλοδοξίες τους, με αποτέλεσμα να είναι απελπισμένοι και εξαντλημένοι στη ζωή τους.

Ορισμένοι ενσυναισθητικοί μπορεί να βιώνουν την αντίθετη κατάσταση, γνωστή ως αϋπνία ορίζεται από τον ιστότοπο της κλινικής Mayo ως εξής: “Ένα συχνό πρόβλημα ύπνου που καθιστά δύσκολο να αποκοιμηθείτε, να παραμείνετε στον ύπνο ή σας κάνει να ξυπνάτε πολύ νωρίς και να μην μπορείτε να ξανακοιμηθείτε”. Όταν ξυπνάτε, μπορεί να εξακολουθείτε να είστε εξαντλημένοι. Η αϋπνία μπορεί να εξαντλήσει την ενέργεια και τη στάση σας, την υγεία, την απόδοση στην εργασία και τη συνολική ποιότητα ζωής σας.

Ορισμένοι ενσυναισθητικοί βιώνουν αϋπνία, η οποία επηρεάζει δραματικά την ψυχική και σωματική τους ευεξία. Οι ενσυναισθητικοί δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά λόγω των ανησυχιών και του άγχους τους, τα οποία τους προκαλούν να σκέφτονται υπερβολικά τα πράγματα, ιδιαίτερα τους ναρκισσιστές στη ζωή τους. Οι τελευταίοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τους σκεφτούν, καθώς οι ναρκισσιστές ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους.

6: Σοβαρές διατροφικές διαταραχές.

Οι σοβαρές διατροφικές διαταραχές είναι μία από τις σοβαρές ψυχικές ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν τους ενσυναισθητικούς. Όταν οι ενσυναισθητικοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το άγχος τους με άλλους τρόπους, στρέφονται στο stress eating. Βρίσκουν παρηγοριά στην ευχαρίστηση του φαγητού, το οποίο υπερβάλλουν, καθιστώντας τους ευάλωτους στην παχυσαρκία και σε άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την υπερβολική αύξηση του βάρους. Ορισμένοι ενσυναισθητικοί υποφέρουν από έλλειψη όρεξης και αρνούνται να φάνε ακόμη και όταν τους παρέχεται το αγαπημένο τους φαγητό. Η απώλεια όρεξης μπορεί επίσης να συνδέεται με άλλα ζητήματα, όπως ο εθισμός και η κατάθλιψη.

7: Σοβαρές αγχώδεις διαταραχές.

Λόγω της επίμονης ψυχικής κακοποίησης που επιβάλλεται στους ενσυναισθητικούς από τους ναρκισσιστές, θα αποκτήσουν αγχώδη διαταραχή. Το gaslighting, η ενοχοποίηση, η πίεση και οι απειλές είναι μερικά από τα παραδείγματα μιας τέτοιας ψυχικής κακοποίησης. Όταν οι ναρκισσιστές ζητούν από τους ενσυναισθητικούς να κάνουν κάτι γι’ αυτούς, οι ενσυναισθητικοί ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να τους ευχαριστήσουν. Θα καταλήξουν να τους απογοητεύσουν, λόγω των παράλογων απαιτήσεών τους, τις οποίες οι ενσυναίσθητοι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν.

Οι ενσυναισθητικοί ανησυχούν ότι αν δεν δώσουν στους ναρκισσιστές αυτό που θέλουν, θα τους βρίσουν, θα απειληθούν με ψυχικές και σωματικές βλάβες. Οι ναρκισσιστές δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι με αυτό που έχουν, και όσο σκληρά και αν προσπαθήσουν οι ανάγκες των ναρκισσιστών δεν θα ικανοποιηθούν ποτέ.

Εν κατακλείδι, αυτές είναι επτά από τις πολλές πιθανές ψυχικές σοβαρές ασθένειες που μπορεί να αποκτήσουν οι ενσυναισθητικοί εξαιτίας της ναρκισσιστικής κακοποίησης. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να σχετιστείτε με κάποιο από τα σημάδια που περιβάλλουν αυτές τις ψυχικές ασθένειες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον έμπιστο επαγγελματία υγείας σας, ώστε να λάβετε την καλύτερη δυνατή θεραπεία που σας αξίζει. Μη φοβάστε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Σπάστε το στίγμα- δεν είστε τρελοί, είστε απλώς ένα υποπροϊόν κακοποίησης που υπέστη ψυχικές και συναισθηματικές πληγές, οι οποίες αν αντιμετωπιστούν σωστά θα επιστρέψετε στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close