Όταν σχεδιάζουμε διακοπές, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τους τοπικούς νόμους, που μπορεί να είναι πραγματικά σκληροί ακόμα και όταν εφαρμόζονται σε ξένους τουρίστες. Σε ορισμένες χώρες, είναι δυνατό να καταλήξει κάποιος στη φυλακή ακόμα και για ένα σπόρο παπαρούνας στο σάντουίτς του! Παρακάτω σας προειδοποιούμε για τα πιο συνηθισμένα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στο εξωτερικό, αν δε θέλετε να αντιμετωπίσετε τα κάγκελα της φυλακής!
Οι συλλογές κοχυλιών, το τάισμα των ψαριών και η μεταφορά παιγνιόχαρτων απαγορεύονται στην Ταϊλάνδη
Μπορείτε εύκολα να μπείτε στη φυλακή στην ηλιόλουστη Ταϊλάνδη αν συλλέξετε κοράλλι και κοχύλια στην παραλία. Κάποιες Ρωσίδες τουρίστριες που αγόρασαν μερικά αναμνηστικά από την τοπική αγορά τέθηκαν υπό κράτηση. Τα κορίτσια επέλεξαν να πληρώσουν 2.000 δολάρια η καθεμία, παρά να περάσουν έναν χρόνο στη φυλακή.
Στην Ταϊλάνδη όμως οι τουρίστες απαγορεύεται να ταίζουν τα ψάρια που ζουν σε νερά όπου αναπτύσσονται κοράλλια, καθώς κινδυνεύουν με ένα χρόνο φυλάκισης. Για παράδειγμα, ένας τουρίστας συνελήφθη όταν προσπαθούσε να ταίσει πολύχρωμα ψάρια, ώστε να τραβήξει φωτογραφία μαζί τους. Απελευθερώθηκε αργότερα, χάρη στη βοήθεια διπλωματών, αλλά έπρεπε να καταβάλει πρόστιμο όπως και να ‘χει.
Ακόμη, εάν αποφασίσετε να παίξετε κάρτες ενώ κάνετε ηλιοθεραπεία, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Ένας τοπικός νόμος, που κυκλοφόρησε το 1935, απαγορεύει την κατοχή περισσότερων από 120 καρτών παιχνιδιού. Έτσι, αν έχετε πάνω σας περισσότερες από 2 τράπουλες καρτών γίνεστε αυτόματα ύποπτος για συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια.
Μην «παίρνετε όρκο» στην Αυστραλία, δεν είναι καλή ιδέα
Είναι καλύτερο να ελέγχετε τον εαυτό σας εάν θέλετε να ορκιστείτε όταν μιλάτε με Αυστραλούς, ακόμη και αν το εννοούσατε ως αστείο. Στο Κουίνσλαντ και τη Βικτώρια η δημόσια ορκωμοσία μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση 6 μηνών
Η σύνδεση με Wi-Fi άλλου ατόμου στη Σιγκαπούρη διώκεται ποινικά
Στην Ελλάδα είναι μια συνηθισμένη πρακτική πολλών, αλλά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν επιλέξετε ένα δίκτυο Wi-Fi στη Σιγκαπούρη. Εάν συνδέεστε σε ένα ανοιχτό σημείο Wi-Fi , χωρίς να ενημερώσετε τον ιδιοκτήτη του, σύμφωνα με τους τοπικούς νόμους, αυτή η ενέργεια μπορεί να θεωρηθεί ως επίθεση χάκερ. Μπορείτε να τιμωρηθείτε με φυλάκιση 3 ετών γι’ αυτό το αδίκημα.
Περπάτημα χωρίς ταυτότητα και μεταφορά φαρμάκων στην Ιαπωνία
Όταν βρεθείτε στο “Land of the Rising Sun”, να έχετε πάντα μαζί σας ένα δελτίο ταυτότητας . Εάν η αστυνομία σας σταματήσει και δεν έχετε τα έγγραφα μαζί σας, μπορεί να συλληφθείτε ακόμη και για 23 ημέρες.
Θα πρέπει, επίσης, να είστε προσεκτικοί όταν συσκευάζετε φάρμακα για το ταξίδι σας. Πολλά φάρμακα απαγορεύονται στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που μπορεί να είναι απλά για τη γρίπη. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον κατάλογο επιτρεπόμενων ουσιών πριν από τις διακοπές σας, εάν θέλετε να αποφύγετε τη σύλληψη στο αεροδρόμιο.
Το κέικ παπαρούνας δεν είναι καλή ιδέα αν πετάτε στο Ντουμπάι
Εάν πηγαίνετε στα Ντουμπάι θα πρέπει να είστε έτοιμοι για μια εξονυχιστική εξέταση στο αεροδρόμιο. Ακόμη και μικρά πράγματα μπορούν να γίνουν λόγοι σύλληψης. Για παράδειγμα, ένας Ελβετός πολίτης που πέταξε στο Ντουμπάι φυλακίστηκε για 4 χρόνια, εξαιτίας τριών σπόρων παπαρούνας που βρήκαν οι αστυνομικοί στα ρούχα του, που κόλλησαν πάνω του όταν έφαγε ένα κέικ στο αεροδρόμιο του Χίθροου.
Ο χορός και το φαγητό στη Σαουδική Αραβία πρέπει να επιλέγονται με προσοχή
Η Σαουδική Αραβία φημίζεται για τους σκληρούς νόμους της. Ακόμη και μια κίνηση από έναν διάσημο χορό, το “dabbing” μπορεί να γίνει λόγος για μια σύλληψη! Οι τοπικές αρχές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να υπενθυμίζει στους ανθρώπους τις παρενέργειες της χρήσης παράνομων ναρκωτικών. Μάλιστα, ένας Σαουδάραβας τραγουδιστής συνελήφθη, γιατί προσπάθησε να μιμηθεί αυτές τις παγκοσμίου φήμης κινήσεις. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προειδοποιεί επίσης όλους τους τουρίστες ότι οποιοσδήποτε τρώει ή πίνει σε δημόσιο χώρο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού συλλαμβάνεται και ξεκινά ταυτόχρονα η απέλασή του από τη χώρα.
Μη δίνεται φαγητό σε άστεγους στις ΗΠΑ και μη φτύνετε…
Στην αμερικανική πόλη Φορτ Λόντερντεϊλ στη Φλώριδα υπάρχει νόμος που απαγορεύει την παροχή τροφίμων σε άστεγους. Αυτός ο νόμος είναι τόσο αυστηρός, που ακόμη και ένας ιερέας 90 ετών, από μια τοπική εκκλησία, συνελήφθη για δύο μήνες, επειδή μαγείρεψε και έδωσε τροφή σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Ένα άτομο μπορεί να κάνει τέτοιου είδους φιλανθρωπία μόνο σε ειδικές περιοχές και αφού λάβει επίσημη άδεια από τις τοπικές αρχές.
Υπάρχει όμως ακόμη ένας άλλος εκπληκτικός νόμος στη Φλόριντα, που όλοι έχουν πιθανώς σπάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Στη μικρή πόλη Lackland, από το 1944, απαγορεύεται επισήμως να φτύνει κάποιος σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο. Παρά το γεγονός ότι ένας νεαρός Αμερικανός δεν ήξερε για το νόμο αυτό, έπρεπε να περάσει κάποιο διάστημα στη φυλακή, ενώ η υπόθεση του ερευνήθηκε κιόλας.
Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος
Πηγή: Bright Side