Από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο, σε μια αδιανόητη μαζική δηλητηρίαση στην Ιαπωνία. Αυτές είναι οι πέντε χειρότερες ανθρώπινες καταστροφές παγκοσμίως, που προκάλεσαν πόνο και οργή.
Το Τσέρνομπιλ
Ένα βράδυ τον Απρίλιο του 1986, οι τεχνικοί του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ στη Σοβιετική Ουκρανία, αποφάσισαν να εκτελέσουν μια δοκιμή ασφαλείας στον αντιδραστήρα τέσσερα, για να αξιολογήσουν τη λειτουργικότητά του, κατά τη διάρκεια ενδεχόμενης διακοπής ρεύματος. Η δοκιμή πήγε στραβά και ο αντιδραστήρας εξερράγη, εκτοξεύοντας ραδιενεργό υλικό.
Ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε αμέσως από την έκρηξη, ενώ δεκάδες άλλοι προσβλήθηκαν από αρκετή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να πεθάνουν μέσα στους επόμενους μήνες. Η καταστροφή προκάλεσε την άμεση εκκένωση της κοντινής πόλης Pripyat, η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει μια πόλη-φάντασμα με διαλυμένα κτίρια.
Η πετρελαιοκηλίδα της Exxon Valdez
Στις 24 Μαρτίου του 1989, το τάνκερ Exxon Valdez προσάραξε στον ύφαλο Blight στον Πορθμό Prince William στην Αλάσκα. Χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για να ανοίξει μια μεγάλη τρύπα στο μονό κέλυφος του τάνκερ και να χυθούν στα παρθένα νερά περίπου 40 χιλιάδες τόνοι (11 εκατομμύρια γαλόνια) αργού πετρελαίου. Το ασύλληπτο ατύχημα ήταν το χειρότερο που είχε σημειωθεί στην αμερικανική ιστορία. Κατέστρεψε περισσότερα από 1.300 μίλια ακτογραμμής, διαταράσσοντας τις συνθήκες ζωής και διαβίωσης των ανθρώπων της περιοχής και σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά και θαλάσσια ζώα.
Διαρροή χημικών στο Μποπάλ
Όταν η αμερικανική χημική εταιρεία Union Carbide άνοιξε ένα εργοστάσιο φυτοφαρμάκων στην ινδική πόλη Bhopal, υποσχέθηκε να φέρει θέσεις εργασίας και ευημερία στην περιοχή. Όμως, καθώς τα χρόνια περνούσαν, το εργοστάσιο έγινε ολοένα και πιο ασύμφορο. H διαρροή χημικών στο Μποπάλ ήταν ένα βιομηχανικό ατύχημα το όποιο έλαβε χώρα το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου 1984, στο εργοστάσιο εντομοκτόνων της Union Carbide India Limited, κοντά στη πόλη Μποπάλ της Ινδίας. Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι εκτέθηκαν σε ισοκυανικό μεθύλιο και άλλα χημικά. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων λόγω της διαρροής παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος.
Τα χημικά της Μιναμάτα
Τον Απρίλιο του 1956, οι γιατροί στην Μιναμάτα της Ιαπωνίας σοκαρίστηκαν από την περίπτωση δύο νεαρών αδελφών, που ξαφνικά δεν μπορούσαν να περπατήσουν και να μιλήσουν σωστά, ενώ παράλληλα έπασχαν από σπασμούς. Τις επόμενες ημέρες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα, προαναγγέλλοντας αυτό που ένας ιατρός ονόμασε «επιδημία άγνωστης νόσου του κεντρικού νευρικού συστήματος». Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι το τοπικό εργοστάσιο υδραργύρου, έριξε όλα τα απόβλητα στον κόλπο της Μιναμάτα. Οι άνθρωποι δεν το γνώριζαν και συνέχιζαν να ψαρεύουν και να τρώνε τα ψάρια. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν από την ασθένεια αυτή και 2.000 επιπλέον πέθαναν από τοξική μόλυνση του υδραργύρου.
H Πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού
Τον Απρίλιο του 2010, σημειώθηκε ξαφνική έκρηξη στην εξέδρα πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού. Η αιτία του γεγονότος ήταν η δυσλειτουργία της πετρελαιοπηγής Μακόντο με επακόλουθο την έκρηξη ενός φρεατίου που υπήρχε στην εξέδρα Ντίπγουότερ Χοράϊζον. Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των Η.Π.Α, 66 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Λουιζιάνα. Μια τεράστια φλόγα σκέπασε τους ουρανούς, και ήταν ορατή από πολλά μίλια μακριά. Έντεκα άτομα πληρώματος σκοτώθηκαν στην έκρηξη. Αυτό ήταν μόνο η αρχή της καταστροφής, καθώς η φωτιά συνέχισε να καίει, με αποτέλεσμα η εξέδρα να γίνει όλο και πιο ασταθής και τελικά να βυθιστεί στα νερά του κόλπου. Η αμερικάνικη κυβέρνηση ανέφερε πως το πετρέλαιο που διέρρευσε ήταν 4.9 εκατομμύρια βαρέλια, μια καταστροφή τεράστια για την υδατόσφαιρα.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Ανδρεάδης, Φιλόλογος-Δημοσιογράφος
Πηγή: History.com