Search

Νέο είδος ανθρώπου ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο στις Φιλιππίνες

Ο μακρινός μας συγγενής, ονομάζεται Homo luzonensis και πήρε το όνομα του από το νησί στο οποίο βρέθηκε, το Luzon.

Τα οστά που βρέθηκαν στο σπήλαιο Callao, χρονολογούνται περίπουτα 67 με 50 χιλιάδες χρόνια πριν.

Έχει αρκετές ομοιότητες με πιο πρόσφατα είδη ανθρώπων, αλλά μοιάζουν περισσότερο με τους αυστραλοπίθηκους, που ζούσαν στην Αφρική περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν και με μερικά πρώιμα είδη του γένους Homo.

Οι σκελετοί, είχαν κυρτά δάχτυλα σε πόδια και χέρια, που φανερώνει πως ικανότητα της αναρρίχησης ήταν σημαντική για τους Homo luzonensis. Αυτό είναι ακόμη ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουν με μερικά είδη αυστραλοπίθηκου.

Οδοντοστοιχία Homo luzonensis

Αν τέτοια είδη έφυγαν από την Αφρική και ταξίδεψαν ως την Νοτιοανατολική Ασία, γεννούνται ερώτημα αναφορικά με το ποιο είδος του γενεαλογικού μας δέντρου έφυγε πρώτο από την Αφρική.

Μέχρι στιγμής πιστεύεται πως ο Homo erectus ήταν ο πρώτος πρόγονος που έφυγε από τη Αφρική, περίπου 1.9 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Εφόσον όμως το Luzon στο οποίο βρέθηκαν οι σκελετοί των Homo luzonensis είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα, εγείρονται ερωτήματα για το πως έφτασαν εκεί.

Επιμέλεια: Γιώργος Μαράτσης

Πηγή: BBC

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close