Search

Ο τρόμος του “σιδερώματος του στήθους” στα μικρά κορίτσια

Ο εφιάλτης του σιδερώματος του μαστού θα πρέπει να γίνει μέρος του υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος για την προστασία των νεαρών κοριτσιών από την κακοποίηση, ανέφερε η Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης.

Η πρακτική περιλαμβάνει το σιδέρωμα του στήθους ενός κοριτσιού με καυτά αντικείμενα για να καθυστερήσει η ανάπτυξη του στήθους για να μην προσελκύει την προσοχή των ανδρών.
Ο συντηρητικός βουλευτής Nicky Morgan δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει επίσης να εκπαιδεύονται, καθώς έχουν “πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν”.

«Δεν επιτρέπεται να κλαίνε»

Η “Kinaya” – το όνομα της οποίας έχουμε αλλάξει – ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η οικογένειά της μετανάστευσε από τη δυτική Αφρική – από όπου προέρχεται το σιδέρωμα – και υποβλήθηκε σε αυτό σε ηλικία 10 ετών. Είπε ότι η μητέρα της, της είπε ότι “αν δεν σου το σιδερώσω, οι άντρες θα αρχίσουν να έρχονται σε σένα και να κάνουν σεξ μαζί σου”.

Είναι συχνά η μητέρα του παιδιού που θα αναλάβει το σιδέρωμα του μαστού, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει τη θέρμανση μιας πέτρας ή μιας κουτάλας σε μια φλόγα, που πιέζοντας το στήθος το ισιώνει. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για μήνες.
“Ο χρόνος δεν διαγράφει αυτό το είδος του πόνου”, εξηγεί η Kinaya. “Δεν επιτρέπεται καν να φωνάξεις. Αν το κάνεις, σου λένε ότι ντροπιάζεις την οικογένειά σου και δεν είσαι δυνατό κορίτσι».
της. Η Κινάγια είναι τώρα ενήλικη με δικές της κόρες.

Όταν η μεγαλύτερη κόρη της έφτασε σε ηλικία 10 ετών, η μητέρα της, της πρότεινε να την σιδερώσει. “Είπα,” Όχι, όχι, όχι, κανένα από τα παιδιά μου δεν πρόκειται να περάσει αυτό που πέρασα, καθώς εξακολουθώ να μένω με το τραύμα”. Από τότε έχει απομακρυνθεί από την οικογένειά της, πιστεύοντας ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η μητέρα της να σιδερώσει τις κόρες της χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Εκτιμάται ότι περίπου 1.000 κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σιδερώσει το στήθος τους. Όμως, ενώ αυξάνεται η ευαισθητοποίηση γύρω από τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM), υπάρχουν φόβοι ότι λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν το σιδέρωμα του στήθους.

Μία γυναίκα είπε στο πρόγραμμα Victoria Derbyshire ότι συνειδητοποίησε ότι το σιδέρωμα του μαστού δεν ήταν φυσιολογικό, όταν ανακάλυψε ότι το σώμα της φαινόταν διαφορετικό από τις συμμαθήτριές της στο σχολείο της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αδελφή της την είχε σιδερώσει από την ηλικία των οκτώ, αλλά οι δάσκαλοί της δεν κατάφεραν να το παρατηρήσουν, παρά μόνο όταν δεν ήθελε να συμμετέχει στα μαθήματα. “Αν ο δάσκαλός μου γνώριζε, αν ήταν εκπαιδευμένος, θα μπορούσα να είχα τη βοήθεια που χρειαζόταν να μεγαλώσω”, είπε.

Η Kiri Tunks, Πρόεδρος της Ένωσης Εθνικής Παιδείας, καλεί σήμερα τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πως να παρατηρούν τα σημάδια και στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να είναι υποχρεωτικό το μάθημα των σχέσεων και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Η κ. Morgan είπε ότι ζητήματα όπως το σιδέρωμα του μαστού πρέπει να αντιμετωπιστούν για να σταματήσουν. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να αναθεωρείται καθώς αποκαλύπτονται διάφορες συνήθειες ή πρακτικές κακοποίησης.

Μία γυναίκα, η “Simone”, δήλωσε στο πρόγραμμα Victoria Derbyshire ότι σιδερώθηκε στο στήθος σε ηλικία 13 ετών όταν η μαμά της διαπίστωσε ότι ήταν ομοφυλόφιλη. “Σύμφωνα με αυτήν, ίσως ήμουν ελκυστική λόγω του στήθους μου, οπότε με το σιδέρωμα θα ήμουν επίπεδη και τότε ίσως θα ασχήμυνα και κανένας δεν θα με θαύμαζε”. Στην περίπτωσή της, το σιδέρωμα του στήθους συνεχίστηκε για μήνες. Όπως και πολλά νεαρά κορίτσια, φορούσε ένα εξαιρετικά σφιχτό λουράκι γύρω από το στήθος της για να το ισιώσει ακόμα περισσότερο – πράγμα που προκάλεσε δυσκολία στην αναπνοή της.

Λίγα χρόνια αργότερα, όταν γέννησε ένα μωρό από τον άνδρα που αναγκάστηκε να παντρευτεί, η μακροχρόνια ζημιά κατέστη εμφανής και ο θηλασμός ήταν επίπονος και κάποια νεύρα είχαν καταστραφεί.

«Κρυφό έγκλημα»

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο αδίκημα για το σιδέρωμα του μαστού, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών το χαρακτήρισε ως μορφή κακοποίησης παιδιών και δήλωσε ότι πρέπει να διώκεται σύμφωνα με τους γενικούς νόμους περί επιθέσεων.

Η Angie Marriott, πρώην γυναικολογική νοσηλεύτρια που εργάζεται τώρα ως ομιλήτρια για την ασφάλεια για την Αστυνομία του Τσέσαϊρ, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «ευαίσθητο, κρυμμένο έγκλημα», με τις γυναίκες να φοβούνται να μιλήσουν έξω για να μην απομακρυνθούν από τις κοινότητές τους. “Ξέρω ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι το έχουν αποκαλύψει σε εμένα”, είπε.
Η Simone εξακολουθεί να φέρει τα σημάδια από την κακοποίηση που υπέστη και θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για αυτό το έγκλημα και αναφέρει «είναι μια κακοποίηση, πονάει… δεν είσαι άνθρωπος».

Μετάφραση-επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη, Επικοινωνιολόγος, MSc Βιοηθικής

Πηγή: www. bbc.com Breast ironing awareness ‘needed in school”

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close