Οι γιατροί τής το είχαν αποκλείσει κατηγορηματικά. Η 50χρονη Ελληνοαμερικανίδα Τζοάνα Μάθιους δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ μητέρα ούτε με τεχνητή γονιμοποίηση. Ώσπου, πέτυχε στην Ελλάδα αυτό που δεν μπορούσε στις ΗΠΑ.
«Επισκεπτόμασταν με το φίλο μου σπεσιαλίστες γιατρούς στη Βοστώνη, αλλά μου τα παρουσίαζαν όλα μαύρα και με είχαν απογοητεύσει τελείως», λέει στη «ΒτΚ», τονίζοντας ότι για κάθε επίσκεψη έδιναν και 200 ευρώ. Και ενώ το είχε πάρει απόφαση πως δεν θα κυοφορήσει ποτέ, γνώρισε μέσω κοινής γνωστής έναν Έλληνα γυναικολόγο, το δρα Κώστα Πάντο, που έκανε πραγματικότητα το όνειρό της.
Η γυναίκα υπεβλήθη σε επιτυχημένη τεχνητή γονιμοποίηση στην Αθήνα και πριν λίγους μήνες απέκτησε με την πρώτη προσπάθεια όχι ένα, αλλά δύο πανέμορφα μωρά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. «Η Ελλάδα έχει γίνει νούμερο ένα στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Στην Αμερική έχουν κάνει πολλές γνωστές μου και πιο μικρές από εμένα και δεν πετύχαιναν κιόλας. Τώρα που μίλησα με δυο τρεις θα έρθουν εδώ κατευθείαν», δηλώνει πανευτυχής η κ. Μάθιους, κρατώντας τα νεογέννητα δίδυμα παιδιά στην αγκαλιά της. Λίγο πριν αναχωρήσει πάλι για τις ΗΠΑ, ανεπιφύλακτα συστήνει σε όσες άλλες γυναίκες έχουν περάσει την κρίσιμη ηλικία να το παλέψουν μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς όλα είναι εφικτά.
Περισσότερα από 3.000 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και με κόστος 1.500 – 3.500 ευρώ, που είναι τουλάχιστον πέντε φορές μικρότερο από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του εξωτερικού.
3.000 βρέφη ετησίως
Από το 1978, οπότε γεννήθηκε η Λουίζ Τζόι Μπράουν, το πρώτο παιδί τεχνητής γονιμοποίησης στον κόσμο, έχουν γίνει τεράστια βήματα για τη θεραπεία της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας και έχουν γεννηθεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια βρέφη παγκοσμίως.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου 250.000 νέα ζευγάρια στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο περίπου 14.000 κύκλοι θεραπειών σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές και να γεννιούνται με υποβοήθηση περίπου 3.000 βρέφη.
Το κόστος
Το κόστος της κάθε θεραπείας κυμαίνεται από 1.500 έως 3500 ευρώ, ανάλογα με το γιατρό που θα επιλέξει η κάθε γυναίκα, ενώ σε κάποιες χώρες φτάνει τις 20.000 και τις 25.000 ευρώ. Έτσι, η Ελλάδα είναι μία από τις βασικές επιλογές ζευγαριών από την Ευρώπη, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, ακόμη και την Αυστραλία, συνδυάζοντας τη διαδικασία και με διακοπές (ο λεγόμενος ιατρικός τουρισμός).
Πέρα από τους οικονομικούς λόγους, οι ξένοι ή και οι Έλληνες της διασποράς επιλέγουν την Ελλάδα για λόγους νομοθεσίας για το μικρό χρόνο αναμονής, αλλά και για τις επιστημονικές μεθόδους -υψηλού επιπέδου- που ακολουθούνται και αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας. Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας με τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που κυμαίνεται στο 25% – 35% για κάθε προσπάθεια, ανάλογα βέβαια με το ιστορικό του κάθε ζευγαριού, ενώ σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, μετά από 4 κύκλους θεραπείας το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και το 70%.
Η Τζοάνα Μάθιους υπεβλήθη σε επιτυχημένη τεχνητή γονιμοποίηση και πριν λίγους μήνες απέκτησε με την πρώτη προσπάθεια όχι ένα, αλλά δύο πανέμορφα μωρά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι
Η ψυχολογία
Βασικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία, η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία, δηλώνει στη «ΒτΚ» ο διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Κλινικής Γένεσις Αθηνών δρ Κώστας Πάντος: «Είμαστε περήφανοι που έχουμε συμβάλει να αντιστραφεί η ροή των υπογόνιμων ζευγαριών. Τα παλαιότερα χρόνια έφευγαν για το εξωτερικό, ενώ τώρα έρχονται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει καταστεί πλέον χώρα προορισμού για τον ιατρικό τουρισμό, και ειδικά για τον αναπαραγωγικό τουρισμό. Τα οφέλη είναι πολλαπλά όχι μόνο για τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και για πολλούς άλλους επαγγελματικούς κλάδους που συνδέονται με την παραμονή των ασθενών στη χώρα μας (ταξί, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.). Και πάνω από όλα, το σημαντικότερο όφελος είναι η θετική προβολή της χώρας στο εξωτερικό». Όσον αφορά την προσέλκυση ξένων ζευγαριών, ο κ. Πάντος αναφέρει ότι στη δική του κλινική έχει δεχθεί ζευγάρια από 34 χώρες όλων των ηπείρων. Σημειώνει δε ότι βοηθά το λογικό κόστος, και ιδίως το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα, καθώς επιτρέπει την τεχνητή γονιμοποίηση ανύπαντρων γυναικών, την παρένθετη μητρότητα, ενώ και το όριο ηλικίας των γυναικών που μπορούν να υποβληθούν στη θεραπεία είναι υψηλότερο από άλλες χώρες.
Γράφει: Φάνης Καραμπατσάκης
Βραδυνή της Κυριακής, 15 Δεκεμβρίου 2015