Search

Οι ανόητοι ζουν χωρίς να είναι ευχαριστημένοι που ζουν……(Δημόκριτος)

«Ἀνοήμονες βιοῦσι οὐ τερπόμενοι βιοῦν»……Οι ανόητοι ζουν χωρίς να είναι ευχαριστημένοι που ζουν……(Δημόκριτος)….. Η ζωή πάντα ήθελε και θέλει δύναμη για να την διατρέξεις (βίος < Fίη, Fία, βίη, βία, λατινικά via, η ισχύς).

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να την απολαμβάνουμε….Η αρχαία «νόησις» (κατά μία εκδοχή) ετυμολογείται. όπως και η «ναῦς», από το ρήμα «νέω», πλέω, κολυμπώ. «Τρόπις» είναι η καρίνα και πολύτροπος αυτός που βρίσκει πολλούς «τρόπους επιβίωσης» στις ανοικτές θάλασσες, στο πέλαγος, ακόμη κι αν έχει να αντιμετωπίσει θηρία και τέρατα.

Το παράδειγμα του Οδυσσέα ενδεικτικό…. Οι θεοί τον μίσησαν για ανόσιες πράξεις του (Ὀδυσσεύς < «ὀδύσσαντο θεοί») κι ο ίδιος ζητά από την καρδιά του να αντέξει («τέτλαθι κραδίη») για να επιβιώσει.

Τη σωστή πορεία την βρίσκει λίγο πριν φθάσει στην Ιθάκη συναντώντας την θεά Αθηνά (Ὀδυσσεύς < εὖ + ὁδός). «Ἀνοήμων», «ἄνους», «ἀνόητος», στην κυριολεξία είναι αυτός που καθηλώνεται και δεν αξιοποιεί την έμφυτη ικανότητα δημιουργικής δράσης που διαθέτει, ο «ἄπορος» (ἀ- + πόρος, το πέρασμα), ο «ἀμήχανος» ( ἀ- + μῆχος, η σκέψη).

Η πολύτιμη αξία των σωστών ελιγμών… Ο ουρανός είναι ίδιος για όλους τους ανθρώπους (Ευριπίδης)….

Δρ. Αγγελική Κομποχόλη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close