Μια καινοτομία του έφηβου Rishab Jain από το Όρεγκον θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί θεραπεύουν τον καρκίνο του παγκρέατος, μια θανατηφόρα μορφή της νόσου που έχει μόλις 5% πενταετή επιβίωση.
Ο Rishab Jain, σε ηλικία 13 ετών από το Stoller Middle School του Πόρτλαντ, κέρδισε το 1ο βραβείο στο Discovery Education 3M Young Scientist Challenge με έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη ώστε να βοηθήσει τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του παγκρέατος. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς το πάγκρεας συχνά συγκαλύπτεται από άλλα όργανα και δεδομένου ότι η αναπνοή και άλλες σωματικές διεργασίες μπορεί να τον οδηγήσουν να κινηθεί γύρω από την κοιλιακή περιοχή. Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί πρέπει μερικές φορές να αναπτύξουν θεραπεία ακτινοβολίας που εξασφαλίζει ότι θα χτυπήσουν το πάγκρεας, αλλά αυτό μπορεί να σκοτώσει κάποια υγιή κύτταρα ως παράπλευρες βλάβες.
Ο αλγόριθμος του Jain θα μπορούσε να ανακουφίσει μερικά από αυτά τα προβλήματα βοηθώντας τους γιατρούς να εντοπίσουν με ακρίβεια το πάγκρεας.
“Στη θεραπεία με ακτινοθεραπεία όπου εφαρμόζεται ακτινοβολία για να σκοτώσει κύτταρα όγκου, το εργαλείο μου παρακολουθεί το πάγκρεας στην ίδια τη σάρωση” εξηγεί ο Jain. “όταν η ακτινοβολία χτυπά το πάγκρεας με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, ώστε να μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του όγκου πολύ πιο αποτελεσματικά”.
Ο Jain, ο οποίος κέρδισε το βραβείο $ 25,000 του Young Scientist Challenge για την ιδέα του, λέει ότι για πρώτη φορά ενδιαφέρθηκε για τον καρκίνο του παγκρέατος κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βοστώνη και παθιάστηκε περισσότερο όταν ένας οικογενειακός τους φίλος πέθανε από καρκίνο. “Στη Βοστώνη έμαθα για το χαμηλό ποσοστό επιβίωσης και πόσο θανατηφόρα ήταν η ασθένεια”, λέει ο Jain. “Είμαι επίσης προγραμματιστής κι έτσι έμαθα για την τεχνητή νοημοσύνη και αποφάσισα να την χρησιμοποιήσω για την επίλυση αυτού του πραγματικού προβλήματος του καρκίνου του παγκρέατος”
Με τη βοήθεια της επιστήμονος 3M Mentor Dr. Döne Demirgöz, η εργασία του Jain απέδωσε στο διαγωνισμό της Μινεσότα. Λέει ότι το λογισμικό του θα μπορούσε να λειτουργήσει με υπάρχοντα εξοπλισμό ακτινοθεραπείας των νοσοκομείων ή να ενσωματωθεί άμεσα σε νέα μηχανήματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επαφή με τους γιατρούς τόσο στο τοπικό νοσοκομείο του Όρεγκόν όσο και στα μεγάλα εθνικά νοσοκομεία – μεταξύ των οποίων το νοσοκομείο Johns Hopkins και το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering – με την ελπίδα να τελειοποιηθεί και να εφαρμοστεί η ιδέα του.
Προς το παρόν, λέει ότι θα χρησιμοποιήσει τα κέρδη του για να προωθήσει το πρόγραμμά του και να χρηματοδοτήσει τον μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Samyak Science Society, το οποίο προορίζεται να προωθήσει την εκμάθηση STEM kit το οποίο έδωσε στις βιβλιοθήκες, ούτως ώστε χιλιάδες παιδιά να έχουν πρόσβαση σε υλικά και δραστηριότητες που προσδώσουν ενδιαφέρον στα νεανικά μυαλά. που θα δώσουν σπίθα και ενδιαφέρον σε ένα νεανικό μυαλό. Επίσης οργάνωσε εργαστήρια επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών για να εκπαιδεύσει περισσότερους μαθητές.
Θέλει να σπουδάσει βιοϊατρικός μηχανικός ή γιατρός.
Αγαπάει τον κύβο του Ρούμπικ και το ρεκόρ του στην επίλυσή του είναι 30 δευτερόλεπτα. Τρέχει σε αγώνες ανωμάλου δρόμου για το σχολείο του σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι πρόσκοπος και βοηθάει εθελοντικά την κοινωνία και την εκκλησία.
Απόδοση – επιμέλεια: Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη