Search

Τα μωρά ξεχωρίζουν τους καλούς ανθρώπους σύμφωνα με έρευνα του Yale

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμάει την σπιρτάδα των μωρών, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Yale, έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν τους καλούς ανθρώπους ήδη από την ηλικία των 6 μηνών!

Mέχρι πριν από λίγο καιρό οι επιστήμονες πίστευαν ότι η κρίση των παιδιών αναπτύσσεται μαζί με την γλωσσική ικανότητα γύρω στους 18 μήνες ζωής τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την νέα έρευνα η ικανότητα να μπορεί κανείς να ξεχωρίσει το «καλό» από το «κακό», είναι έμφυτη και δεν μαθαίνεται μόνο από τους γονείς. Για να καταλήξουν μάλιστα σε αυτό το συμπέρασμα έγιναν τρία πειράματα.

Στο πρώτο πείραμα στο οποίο συμμετείχαν μωρά μεταξύ 6 έως 10 μηνών, τους δόθηκε να παρακολουθήσουν ένα είδος κουκλοθέατρου με ξύλινα σχήματα που είχαν ζωγραφισμένα μάτια. Σε αυτή την «παράσταση» μια κόκκινη μπάλα προσπαθεί να ανέβει μια ανηφόρα με την βοήθεια ενός κίτρινου τριγώνου, το οποίο την σπρώχνει προς τα πάνω. Άλλες φορές η κόκκινη μπάλα κατρακυλάει προς τα κάτω αφού ένα μπλε τετράγωνο την σπρώχνει με δύναμη προς τα κάτω.
Αφού είδαν τουλάχιστον 6 φορές το συγκεκριμένο μοτίβο, οι επιστήμονες έδωσαν στα μωρά να επιλέξουν μεταξύ του κίτρινου τριγώνου και του μπλε τετραγώνου. Πάνω από το 80% των μωρών, διάλεξαν το τρίγωνο που βοηθούσε την κόκκινη μπάλα.

Σ’ ένα δεύτερο πείραμα τα μωρά παρακολούθησαν μια παράσταση κουκλοθέατρου με ένα σκύλο και δύο αρκουδάκια. Ο σκύλος προσπαθεί να ανοίξει ένα κουτί και το ένα αρκουδάκι το βοηθάει, ενώ το άλλο το εμποδίζει με το να κάθεται πάνω στο κουτί. Αφού τα μωρά παρακολούθησαν παραπάνω από 12 φορές την ίδια συμπεριφορά, όταν τους ζητήθηκε να διαλέξουν ένα αρκουδάκι, τα περισσότερα επέλεξαν αυτό που βοηθούσε τον σκύλο.

Το τρίτο πείραμα που είχε το ίδιο μοτίβο με τις φιγούρες μιας γάτας και δυο λαγών, έδειξε το ίδιο αποτέλεσμα. Τα περισσότερα μωρά διάλεξαν τον λαγό που βοηθούσε τη γάτα και της συμπεριφερόταν φιλικά.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όλοι οι γονείς ανησυχούν για το πώς θα διδάξουν στα παιδιά τους την διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους, καλό και κακού, ωστόσο αυτή την ικανότητα πιθανόν να την έχουν από την ηλικία των 6 μηνών.

Πηγή: guardian.com, medicalxpress.com, msn.com (Ιόλη Πολύζου)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close