Search

Ημιμάθεια και Πρώτη Βοήθεια

Στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας, διάφοροι ανεπίσημοι και ανειδίκευτοι φορείς συχνά αναλαμβάνουν εκπαιδευτικούς ρόλους, χωρίς όμως να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να τους υποστηρίξουν. Στον τομέα της ναυαγοσωστικής, όμως, η γνώση αποτελεί το «όπλο», που κρίνεται απαραίτητο στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η ημιμάθεια μπορεί να αποδειχτεί ακαριαία σε περιστατικά άμεσης βοήθειας.

Στη ναυαγοσωστική, αλλά και στην πρώτη βοήθεια, τα περιθώρια λάθους είναι στενά και οι χειρισμοί που απαιτούνται λεπτοί. Η μόνη πραγματική γνώση είναι αυτή που πηγάζει από τα πορίσματα των ερευνών και είναι εμπλουτισμένη με την κατάλληλη πρακτική εξάσκηση, για να προετοιμάσει το άτομο για τη στιγμή που θα κληθεί να την εφαρμόσει. Τα ατυχήματα συμβαίνουν συχνά, σε γνωστούς μας και σε αγνώστους, και σπάνια αντιμετωπίζονται με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το άτομο που βρίσκεται κοντά δεν μπορεί να προσφέρει τις βασικές πρώτες βοήθειες.

Η ανάπτυξη πολιτικής για την προάσπιση της υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κοινωνία. Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα προσφέρει τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές γνώσεις όσον αφορά την πρόληψη και τις πρώτες βοήθειες θα αποτελέσει την αρχή για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μελών της κοινωνίας στην παροχή πρώτων βοηθειών. Για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος χρειάζονται άρτια καταρτισμένοι εκπαιδευτές με εμπειρίες και ισχυρή μεταδοτική ικανότητα, καθώς αυτοί πρέπει να εμπνεύσουν τους νέους και να τους κινητοποιήσουν.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν τα σενάρια πρώτων βοηθειών στην διαδικασία της εκμάθησης για την καλύτερη εμπέδωση και διαχείριση των γνώσεων θεωρητικού επιπέδου καθώς και του άγχους που προκαλείται ως φυσικό επακόλουθο σε μία επικίνδυνη κατάσταση. Με τη σωστή ενημέρωση, βέβαια, κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει πρόληψη και η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία.

© Φωτο: Στάθης Αβραμίδης.

-Να συμπεριλαμβάνεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση
-Με τη σωστή ενημέρωση κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει πρόληψη και η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία

Πηγή: e-Περιοδικό «O Αθλοσώστης» (Δεκέμβριος 2019)

Γράφει ο Ιάκωβος Χασάπης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close