Search

Πώς το Σαπούνι Σκοτώνει τον Κορωνοϊό – New York Times, Science Why Soap Works

Ένα εξαιρετικό άρθρο των New York Times Science που περιγράφει γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό το πλύσιμο με σαπούνι ενάντια σε μικρόβια και ιούς.

Οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται το σαπούνι ως απαλό και καταπραϋντικό για το δέρμα, αλλά από την οπτική των μικροοργανισμών, έχει ισχυρή καταστρεπτική δράση.

Μια σταγόνα συνηθισμένου σαπουνιού αραιωμένου σε νερό αρκεί για να διασπάσει και να σκοτώσει πολλούς τύπους βακτηρίων και ιών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Το μυστικό της εντυπωσιακής δύναμης του σαπουνιού είναι η υβριδική του δομή.

Το σαπούνι αποτελείται από μόρια που έχουν το σχήμα ακίδων, καθένα από τα οποία έχει μια υδρόφιλη κεφαλή – συνδέεται εύκολα με νερό – και μια υδρόφοβη ουρά, η οποία απομακρύνει το νερό και προτιμά να συνδέεται με έλαια και λίπη.

Αυτά τα μόρια, όταν βρίσκονται σε διάλυμα στο νερό, αιωρούνται είτε μόνα τους είτε αλληλεπιδρούν με άλλα μόρια στο διάλυμα και συναρμολογούνται σε μικρές φυσαλίδες που ονομάζονται μικκύλια, με κεφαλές στραμμένες προς τα έξω και ουρές τοποθετημένες μέσα.

Όταν πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, περιβάλλετε τους μικροοργανισμούς στο δέρμα σας με μόρια σαπουνιού. Οι υδρόφοβες ουρές των ελεύθερων μορίων σαπουνιού προσπαθούν να αποφύγουν το νερό. Κατά τη διαδικασία, σφηνώνονται στο περίβλημα ορισμένων μικροβίων και ιών και το διαρρηγνύουν.

“Δρουν σαν λοστοί και αποσταθεροποιούν όλο το σύστημα”, δήλωσε ο καθηγητής Pall Thordarson, επικεφαλής του τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Οι βασικές πρωτεΐνες διαχέονται από τις μεμβράνες που έχουν υποστεί ρωγμές στο περιβάλλον νερό, σκοτώνουν τα βακτήρια και καθιστούν τους ιούς άχρηστους.

Το σαπούνι αποτελείται από μόρια που έχουν το σχήμα ακίδων, καθένα από τα οποία έχει μια υδρόφιλη κεφαλή – συνδέεται εύκολα με νερό – και μια υδρόφοβη ουρά, η οποία απομακρύνει το νερό και προτιμά να συνδέεται με έλαια και λίπη.By Jonathan Corum and Ferris Jabr. New York Times Science

Why Soap Works.

Συντάκτης : Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Πηγή: https://www.drtsoukalas.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close