Search

Κίνα: Κορωναϊός σε νεογέννητο εγείρει ερωτήματα για την μετάδοσή του

Ένα νεογέννητο παιδί έχει διαγνωστεί με τον καινοφανή κορωναϊό, προκαλώντας ερωτήματα για το αν θα μπορούσε να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί μέσα στη μήτρα.

Η μητέρα του νεογέννητου διαγνώστηκε με τον ιό πριν από τον τοκετό, αυξάνοντας την πιθανότητα «κάθετης μετάδοσης»: όταν ένας ιός περνάει από την μητέρα στο μωρό της είτε μέσω του πλακούντα κατά τη διαδικασία της γέννησης είτε μέσω του μητρικού γάλατος.

Θα έπρεπε να είμαστε ανήσυχοι για την πιθανή νέα δίοδο μετάδοσης του κορωναϊού, αναφέρει ο Zeng Lingkong, διευθυντής του τμήματος νεογνών στο Wuhan Children’s Hospital, στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV.Παρόλο που οι γιατροί οι οποίοι περιθάλπουν τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωναϊό είναι ενημερωμένοι για την πιθανότητα, ο τρόπος που το μωρό έλαβε τον ιό είναι αβέβαιος.«Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ένα περιστατικό, αλλά η εξέταση έγινε 36 ώρες μετά τη γέννηση, συνεπώς δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι συνέβη μετάδοση από τη μητέρα στο μωρό», είπε ο Καθηγητής Qiao Jie, ένας μαιευτήρας από το Perking University tο Tρίτο Νοσοκομείο στο Πεκίνο. «Το μωρό είχε επαφή και με άλλους ανθρώπους».

Ο Καθηγητής Qiao εξήγησε ότι ο πλακούντας και το αίμα του ομφάλιου λώρου βρέθηκαν αρνητικά στον ιό, υποδηλώνοντας ότι η μετάδοση δεν πραγματοποιήθηκε πριν από τη γέννηση. Τα επιχρίσματα στο λαιμό και τα δείγματα αίματος ομφάλιου λώρου από άλλα δέκα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή σε μολυσμένες μητέρες από τον ιό, έδωσαν όλα αρνητικά αποτελέσματα.Η ομάδα του Dr. Qiao, έχει αναλύσει ακόμα δείγματα μητρικού γάλατος από μολυσμένες μητέρες και δεν έχει εντοπίσει κανένα σημάδι του ιού.

«Απ’ όσο γνωρίζω τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο κορωναϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσα στη μήτρα. Όταν ένα μωρό γεννιέται φυσιολογικά εκτίθεται στο μικροβιακό έντερο της μητέρας, συνεπώς αν ένα μωρό μολυνθεί από τον κορωναϊό λίγες μέρες μετά τη γέννηση του, προς το παρόν δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε εάν το μωρό μολύνθηκε μέσα στη μήτρα ή κατά τη διάρκεια της γέννας» είπε ο Paul Hunter, Καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη θεραπεία της μητέρας και του μωρού.

Πηγή: BioNews & Bioethics.gr

Μικαέλλα Καραμάνη – Stagiaire EEB

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close